Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Workshop-retraiteGrenzen en ruimte

Grenzen geven zowel beperkingen als veilige ruimte. Ken jij je grenzen? Voel je de ruimte binnen de grenzen? Hanteer je jouw grenzen, of ga je eroverheen? Of houd jij (onbewust) de grenzen gesloten waardoor je ontwikkeling stagneert? 

In deze workshop-retraite onderzoek je wat jou bezighoudt en belemmert als het gaat over grenzen. En het biedt een retraite-gelegenheid: we gaan ook de letterlijke grens van het eiland Texel opzoeken, met een heerlijke mindfull strandwandeling.  Geef jezelf met deze workshop-retraite ook een heerlijke Waddeneiland-ervaring cadeau!

Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor mensen die voelen dat het thema ‘grenzen en ruimte’ voor hen van belang is, zelfs al weet je nog niet precies hoe. Voor mensen die bereid zijn onderzoek te doen naar hun grenzen, om ze beter te bewaken of juist te verleggen. Dit kunnen persoonlijke grenzen zijn, maar ook die van je eigen bedrijf of baan. Voor mensen die de grenzen van hun ontwikkeling willen opzoeken.

Doel van de workshop

Na het afronden van de workshop-retraite Grenzen en ruimte:

 • heb je een onderdompeling gehad in het ervaren van systemisch werk
 • heb je nieuwe inzichten in je eigen vraagstukken, context en achtergrond
 • heb je eigen helderheid op jouw grenzen en ruimte
 • is er een nieuwe beweging in gang gezet
 • heb je kunnen genieten van de zilte lucht op een fantastisch Waddeneiland

Programma

Het programma is geen doel op zich. Vertragen en stilstaan bij wat dan is, zal leiden tot de volgende stap. Hierbij een greep uit de mogelijke ingrediënten voor deze driedaagse:

 • theoretische reflecties vanuit systemisch perspectief rond het thema ‘grenzen en ruimte’
 • systemische oefeningen waarin ieder eigen inzichten kan opdoen
 • opstellingen aan de hand van persoonlijk ingebrachte cases
 • mindfull wandelen in de prachtige natuur en langs het strand in de omgeving van Grand Hotel Opduin
 • in twee- of drietallen buiten grenzen en ruimte verkennen
 • eigen reflectietijd

De workshop-retraite vindt plaats op Texel. Begeleider Barbara Hoogenboom ontdekte dat ze al haar hele leven ontspanning op eilanden vindt. Omdat een eiland natuurlijke grenzen biedt. En daarmee ruimte, een heldere, prettige ruimte om in te vertoeven. Vanzelfsprekend dan ook, dat deze workshop-retraite op een eiland plaatsvindt!

Toelating

Voor deze workshop-retraite zijn geen toelatingseisen. Het is zowel passend voor mensen die niet eerder in aanraking kwamen met systemisch werk en opstellingen, als voor mensen die er al goed bekend mee zijn.

Bijeenkomsten tijdens Covid-19-pandemie

Het Bert Hellinger Instituut doet er alles aan om de richtlijnen vanuit de overheid ter voorkoming van de verspreiding van Covid-19 zo goed mogelijk op te volgen. We werken steeds zoveel mogelijk conform de laatst bekende richtlijnen en mogelijkheden. Lees de actuele informatie over Covid-19 en het BHI en/of neem persoonlijk contact met ons op.

Praktische informatie

We starten de eerste dag om 11.00 uur en gaan zowel de eerste als tweede dag door tot ongeveer 17.30 uur. Op de derde -tevens laatste- dag stoppen we om 16.00 uur. Ongeveer 2 weken voordat de retraite start ontvang je van ons alle benodigde praktische informatie per e-mail.

Het genoemde tarief is inclusief twee overnachtingen, twee keer ontbijt, versnaperingen overdag, drie keer lunch en twee keer diner. Dit alles in het prachtige Grand Hotel Opduin in De Koog (www.opduin.nl). Gelegen aan de duinrand en op loopafstand van de natuurlijke eiland grens: het strand! Woon je op Texel of heb je anderszins eigen verblijf, en wil je daarom niet van de overnachtingen, ontbijt en diners in het hotel gebruik maken, weet dat dat mogelijk is. Neem dan even contact met ons op.

Het Bert Hellinger Instituut is opgenomen in het Centraal Register voor Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Daarom is deze workshop vrij van BTW.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch denken maakt ons bewust van het waarom van ons zijn en doen. Met organisatieopstellingen en familieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.