Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Agenda

Workshop

Vreemd gedrag van je kind

Trainer

Bibi Schreuder

Locatie
  • De Zeven Linden
  • Middelberterweg 13a
  • 9723 ET, Groningen
Prijs

€ 275,-

Aantal dagen

2 dagen

Startdatum

5 oktober 2023

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt.

Wachtlijst
Bekijk alle dagen

Workshop

Vreemd gedrag van je kind

Voor ouders met vragen over het gedrag van hun kind

Kennelijk kunnen we onderscheiden wat ‘normaal’ gedrag is en wat niet. Normaal gedrag heeft een direct verband met de actuele omstandigheden: een kind huilt omdat het honger heeft, of schrikt, een kind smijt met deuren omdat een oudere zus hem uit haar kamer stuurde. Maar gedrag dat niet in relatie te brengen is met de omstandigheden, noemen we vreemd gedrag. En juist dit ‘vreemde’ gedrag baart ons vaak zorgen: Wat is er aan de hand? Waarom doet ze zo raar? Kan het hier nou nooit eens vrede zijn?

Het interessante van systemisch kijken is dat het vreemde gedrag als een richtingaanwijzer is: het wil dat wij volwassenen ergens naar kijken. Het gedrag probeert de geschiedenis compleet te maken. Het vreemde gedrag probeert ons erop te wijzen dat er nog ‘uitgescheurde bladzijden’ terug willen in het geschiedenisboek. Dat het tijd is om de pijnlijke gebeurtenissen een plek te geven.

Een opstelling kan laten zien hoe gedrag van een kind nu, ‘verwijst naar’ bijvoorbeeld de ‘uitgescheurde’ pijnlijke bladzijden van de grootouders in de oorlog.

Dan kunnen wij als volwassenen die geschiedenis een plek in ons hart geven.

Maar dat voelt als ontrouw, als dysloyaal worden aan je familie, en dus blijven we vaak in de kindpositie met de illusie: “als we er maar niet over spreken dan is het nooit gebeurd”.

Kunnen we -als ouders- onze volwassen positie innemen als volwassen dochter of volwassen zoon van onze eigen ouders? Volwassen in de zin dat we ontrouw worden aan de overlevingsmanieren maar toch volledig lid van de familie blijven?

Dan ga je zien hoe het (probleem)gedrag van je kind waarschijnlijk een ‘oplossing’ is voor het systeem ... Dan is opvoeden van kinderen opeens anders! In de plaats van irritatie komt inzicht hoe we allemáál op onze eigen manier ons systeem dienen.

In deze workshop kunnen een aantal ouders vragen over het (vreemde) gedrag van hun kind met een opstelling onderzoeken. Iedere opstelling zal ook andere ouders inzicht geven in hoe het gedrag hard aan het werk is om het systeem met diens geschiedenis compleet te maken.

Bibi zal naar aanleiding van vragen, vertellen over haar ervaring met bepaalde thema’s, zoals bijvoorbeeld pesten, of autistisch gedrag.

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet, maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt. In dat geval nemen we contact met je op.

Naam(Vereist)

2 dagen

5 oktober 2023
Dag 1: 09:30 - 17:00Bibi SchreuderGroningen
6 oktober 2023
Dag 2: 09:30 - 17:00Bibi SchreuderGroningen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch denken maakt ons bewust van het waarom van ons zijn en doen. Met organisatieopstellingen en familieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.