Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Agenda

Opleiding

Systemisch Persoonlijk Ontwikkel Traject

Trainer

Maaike van der Heiden

Locatie
 • De Poort
 • , Groesbeek
Prijs

€ 3250,-

Aantal dagen

9 dagen

Startdatum

5 juni 2024

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt.

Wachtlijst
Bekijk alle dagen

Opleiding

Systemisch Persoonlijk Ontwikkel Traject

Introductie

Vanuit het hart willen we graag leven. Het liefst in balans met hoofd en lichaam. Maar we merken ook dat dat soms hard werken is. Of dat er iets in de weg zit. Je voelt een blokkade om het potentieel niet volledig te kunnen laten stromen. Oude gewoonten die maar de kop op blijven steken, ondanks de goede voornemens om het (dit keer) anders te doen. Kennelijk is er is nog iets wat aangekeken moet worden, iets wat doorleefd wil worden, of misschien wel iets waar je ontrouw aan moet worden. “Suffering is easier than allowing yourself to heal,” is een bekende uitspraak.

Maar hoe dan te helen? Waar te beginnen? 

In dit Systemisch Persoonlijk Ontwikkeltraject ga je zachtjes ondersteboven. In negen dagen maak je kennis met de onbewuste lagen/patronen van het familiesysteem en hoe dit jou mogelijkerwijs beïnvloedt. Je maakt (hernieuwd) kennis met innerlijke delen en doorvoelt jouw eigen potentieel. Je leert te luisteren naar je lichaam en te vertragen. Te vertrouwen op het ‘niet-weten’, zodat er ‘helder weten’ gevoeld kan worden.

In een kleine groep van maximaal 12 personen werken we met opstellingen, meditaties, proceswerk, structuur opstellingen en een lichaamsgerichte boks clinic.

Programma

Wat je in ieder geval moet weten: er is tijd, rust en ruimte. We nemen de tijd, voor dat wat er nodig is. Er is rust in de bosrijke omgeving en de locatie ademt met je mee. Er is ruimte voor jou, om je plek in te nemen. Gewoon, zoals het leven het bedoeld heeft.

Het persoonlijk ontwikkeltraject is opgebouwd uit vier blokken. Ieder blok heeft zijn eigen thema, of leidraad.

Blok 1: Ik en mijn bestaansrecht (2 dagen)

Jouw plek innemen op deze wereld. Naast dat je kind bent van je ouders, ben je ook een levend organisme tussen alle andere levende organismen. We verkennen de ‘horizontale en verticale’ assen van bestaansrecht. Ervaren wat er gebeurt als je je plek niet inneemt. Hoe je bij deze eigen plek kunt blijven, zonder jezelf te verliezen. Je maakt een draai naar je eigen volwassen leven en neemt waar wat er nog ‘aangekeken’ wil worden.

Blok 2: Ik en mijn systeem (2 dagen)

In deze twee dagen gaan we jouw familiesysteem verkennen. We kijken naar onbewuste- en bewuste loyaliteiten. Naar jouw verlangen en hoe familie dynamieken hier een rol in spelen. Welke last draag je op je schouders maar is niet van jou? Hoe komt het toch dat je altijd zo reageert op bepaalde situaties?

Blok 3: Ik en mijn delen (3 dagen)

In dit blok nemen we jouw innerlijke criticus onder de loep. Welke stemmen zijn bepalend voor jouw doen en laten? En wiens stemmen zijn dat dan? Hoe hard staat jouw innerlijke criticus ‘aan’? Hoe kun je meer compassie toevoegen?

We bekijken hoe deze kritische delen, welke veelal te maken hebben met een overlevingsmechanisme, jouw verlangen in het hier en nu beïnvloeden. Om dit verlangen uiteindelijk te kunnen manifesteren, werken we met re-integratie technieken van wat mogelijk verloren is geraakt.

Blok 4: Ik en mijn potentieel (2 dagen)

Het laatste blok staat jouw toekomst centraal. We gaan aan de slag met potentieel. Waar heb je nee tegen te zeggen om jouw potentieel te kunnen omarmen? Welke leidende principes dienen als jouw kompas? Wat heeft z’n bestemming bereikt?

Door middel van een boksclinic ga je ervaren wat je primaire beweging is en welke beweging behulpzamer zou kunnen zijn voor het verwezenlijken van je verlangens.

We eindigen met oogsten en vooruitkijken. Welke concrete handvatten zijn er opgedaan, welke situaties vragen om extra bewustzijn en hoe blijf je trouw aan jouw weg?

Werkvormen

 Er worden diverse werkvormen gebruikt gedurende het gehele traject. Er is genoeg ruimte voor een persoonlijke (familie) opstelling en we maken gebruik van structuur- en mini opstellingen. Het lichaam wordt aangezet middels waarnemingsoefeningen en proceswerk. Daarnaast zal systemisch bokstrainer Robin van Soolingen je liefdevol confronteren met je primaire reacties.

Er zijn opdrachten voor pen en papier, andere opdrachten zijn voor de groep als geheel. Regelmatig nemen we je mee in meditaties. Voor verstilling, voor het gericht oefenen van aandacht, voor een systemisch proces, voor het aankomen of afscheid nemen. Theorie en reflectie maken de diversiteit in werkvormen compleet.

Traject informatie

 •  Intake van een half uur, telefonisch of online, ter kennismaking
 • Drie blokken van 2 dagen, één blok van 3 dagen
 • Overnachting op een basis van een 1-persoonskamer
 • Korte huiswerkopdrachten
 • Biologisch en vers bereid eten tijdens de dagen
 • Rustgevende locatie in de natuur
 • Boks clinic met Robin van Soolingen

Voor wie?

Dit traject is voor eenieder die:

 • stappen wil zetten in persoonlijke ontwikkeling
 • bij eerdere stappen toch terug viel in oude patronen
 • bereid is persoonlijke thema’s aan te gaan en voorbij te groeien
 • zijn of haar potentieel wil ont-dekken en ont-plooien
 • de persoonlijke verdieping zoekt in systemisch werk
 • zijn of haar systeem of systemen wil doorgronden

Practische informatie

 • Overnachting op een basis van een 1-persoonskamer
 • Korte huiswerkopdrachten
 • Biologisch en vers bereid eten tijdens de dagen
 • Rustgevende locatie in de natuur
 • Boks clinic met Robin van Soolingen 

De werktijden zijn dagelijks van 9:00 uur tot 17:00 uur. Na het diner op de eerste dag is de avond vrij te besteden, er is geen avondprogramma.

Onze activiteiten zullen plaats vinden in conferentiecentrum De Poort in Groesbeek. Een heerlijke, rustige plek in de bossen vlakbij Nijmegen.

De locatie is met openbaar vervoer te bereiken en er is een pendeldienst vanuit de Poort.

De overnachtingen zijn op basis van een eenpersoonskamer. Omdat we met z’n allen in een diep proces verblijven is het niet mogelijk om elders een overnachting te boeken. Op deze wijze blijft er een verbinding met de groep als geheel.

Dieet wensen/allergieën kunnen worden doorgegeven bij jouw aanmelding of tijdens het intake gesprek.

De kosten voor overnachting, ontbijt, lunch en diner zijn inbegrepen. 

 

 

 

 

 

 

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet, maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt. In dat geval nemen we contact met je op.

Naam(Vereist)

9 dagen

5 juni 2024
Blok 1: 09:30 - 17:00Maaike van der HeidenGroesbeek
6 juni 2024
Blok 1: 09:30 - 17:00Maaike van der HeidenGroesbeek
3 juli 2024
Blok 2: 09:30 - 17:00Maaike van der HeidenGroesbeek
4 juli 2024
Blok 2: 09:30 - 17:00Maaike van der HeidenGroesbeek
5 juli 2024
Blok 2: 09:30 - 17:00Maaike van der HeidenGroesbeek
5 september 2024
Blok 3: 09:30 - 17:00Maaike van der HeidenGroesbeek
6 september 2024
Blok 3: 09:30 - 17:00Maaike van der HeidenGroesbeek
7 oktober 2024
Blok 4: 09:30 - 17:00Maaike van der HeidenGroesbeek
8 oktober 2024
Blok 4: 09:30 - 17:00Maaike van der HeidenGroesbeek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.