Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

BHI in Corona tijd

Ons beleid in het aangezicht van de ontwikkelingen rond Corona.

Naar aanleiding van de persconferentie van 28 september 2020, laten wij weten dat voorlopig al onze workshops en opleidingen doorgaan, uiteraard met inachtneming van alle voorwaarden die door het RIVM gesteld worden.

28 september 2020

Namens het team van BHIN,
Sandra Hardenberg (officemanager), Barbara Hoogenboom (mede-eigenaar) en Bibi Schreuder (mede-eigenaar).

Op deze pagina houden we je op de hoogte van onze houding en onze aanpak ten aanzien van het werken met groepen met in acht neming van de regels van het RIVM en, minstens zo belangrijk, het gevoel van veiligheid voor en van deelnemers.

Dat betekent:

 • Dat we in de Zeven Linden en de Drie Essen in Groningen werken met groepsaantallen die de 1,5 meter kunnen waarborgen. Ook als we oefeningen of opstellingen doen. Met behulp van transparante preventie schermen op meerdere plaatsen tussen deelnemers in de kring is het mogelijk dat bestaande opleidingsgroepen als geheel in die locaties kunnen werken.
 • Voor de opleidingsgroepen die gepland zijn in de Paddestoel, de locatie in Amsterdam, zijn er alternatieve -grotere- ruimtes gevonden, waar we conform de 1,5 meter richtlijn kunnen werken. Ook zo nodig met behulp van preventieschermen.
 • Wanneer er opstellingen en andere (opstellings)oefeningen gedaan worden, maken we gebruik van Facemaskers/spatschermen.
 • Voor lopende en geplande nieuwe opleidingen maken de hoofdtrainers afspraken met de groep over locatie, groepsgrootte en eventuele Corona-maatregelen, zo is het mogelijk dat een groep gesplitst wordt in twee parallelle opleidingsgroepen. Ook is het mogelijk dat een deel van de opleiding online gedaan wordt.
 • We werken met aangepaste looproutes, we zijn vaak en zorgvuldig bezig met het schoonhouden en ontsmetten van onder andere toiletten en deurgrepen. We zullen deelnemers in detail hierover informeren in de uitnodigingsbrief.
 • Er is altijd voldoende materiaal aanwezig om handen te wassen en desinfecteren.
 • Wie volgens de richtlijnen van RIVM Covid19-symptomen heeft, blijft thuis.
 • Als je ingeschreven was voor een workshop, mag je altijd op het laatste moment iemand anders in je plaats laten komen. Restitutie en/of via Zoom aan een workshop deelnemen is niet mogelijk.
 • Als je deelneemt in een opleiding, kun je met de trainer(s) en oefengroep overleggen wat een passende oplossing is. We doen ons best om bijvoorbeeld uitleg van theorie op te nemen (audio of video) en beschikbaar te stellen. Oefeningen kunnen in de oefengroep alsnog gedaan worden. Soms is het mogelijk dat je op de dag zelf inbelt via Zoom om vanaf afstand ‘live’ mee te doen.
 • Hoe zeer ons werk ook verbonden is met diep menselijk contact, van huggen en elkaar aanraken hebben we voorlopig af te zien.
 • Coaching en individuele opstellingen gaan gewoon door, hetzij live, hetzij per telefoon, hetzij online.

Omdat we gemerkt hebben dat heel veel systemisch werk óók online mogelijk is en we daar inmiddels behoorlijk wat ervaring mee hebben opgedaan, kan het zijn dat we meer verschillende werkvormen zullen inzetten om een onverminderde hoge kwaliteit van opleiding te kunnen bieden. Als naar verhouding een groot aantal mensen in een workshop of opleidingsgroep niet kan komen vanwege de RIVM richtlijnen, kunnen we besluiten de activiteit in zijn geheel te switchen naar online voor iedereen.
En inmiddels zijn we ook zo enthousiast geworden over de online mogelijkheden, dat we zelfs zonder ‘het moeten’ vanuit RIVM, zèlf in overleg met opleidingsgroepen besluiten een deel van de opleiding in de online variant uit te voeren. Immers, het is tegenwoordig heel zinvol om in je systemische professionele vaardigheden ook de online toepassing te kunnen inzetten.

Wat blijft vooropstaan: de kwaliteit die je gewend bent of kunt verwachten van het Bert Hellinger Instituut Nederland.

Wil je meer leren over systemisch werk en opstellingen?

Ons werkveld is breed en richt zich op bedrijven en organisaties, persoonlijke ontwikkeling, ziekte en gezondheid, onderwijs en maatschappelijke vraagstukken.

Ben je nieuw hier of is iets niet duidelijk? Op deze pagina kun je terecht voor veelgestelde vragen, of om door het systemische bos de bomen weer te kunnen zien.

Regelmatig delen wij in de vorm van blogs/artikelen onze ervaringen of inzichten die we opdoen tijdens onze werkzaamheden in binnen- en buitenland.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.