Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blog

4 april 2020| Systemische Mijmeringen Jan Jacob Stam, Coronavirus

Corona en Container (Corona: 4 april, 2020)

We zitten thuis, we werken thuis of we werken ons kapot omdat er zoveel te doen is of lijkt te zijn. Levensenergie raakt uitgeput of is geblokkeerd……
Wat we doen is onuitsprekelijk zinvol of voelt betekenisloos……
De aanstormende toekomst lacht de planbare toekomst uit in zijn of haar gezicht…..

Hóe we reageren op het schier ondenkbare en onverwachte hangt af van de kracht én rekbaarheid van onze containers. De container van ons gezin, de container van ons als team of organisatie, de container van ons als samenleving en onze persoonlijke container.

Een container is als een soort elastiek rond de boksring die ons bijeen houdt. We kunnen eruit stappen, tussen de krachtige elastieke banden door en we kunnen een andere container binnen stappen.
Als een container (veer)krachtig genoeg is kunnen de mensen binnen de container nieuwe informatie en nieuwe situaties verwerken zonder dat ze samen óf een van hen verlamd of in paniek raken. De mensen binnen de container blijven met elkaar in contact, ze blijven kunnen voelen én denken, ze blijven beslissingen kunnen nemen, ze blijven elke dag kunnen leren van wat er komt en los te laten wat er was.
Wanneer de container niet sterk genoeg is, zal elk van de familieleden of teamleden op haar of zijn individuele manier de nieuwe en soms ingrijpende situatie verwerken. Mensen raken naar binnen gekeerd, hebben het gevoel alleen te staan of als enige in paniek te raken, voelen zich machteloos of boos. Kortom, het gezin of team raakt gefragmenteerd. En veel of alle potentieel van het geheel gaat verloren.

Wat kunnen we doen in turbulente tijden?
Container-building.
Wat maakt een container van een gezin, team of samenleving sterk en buigzaam?
Als de leden van de container elkaar langer dan een paar tellen echt in de ogen kunnen kijken.
Ja, in de ogen kijken. Letterlijk. Voorbij de impulsieve reacties om weg te kijken. Voorbij de opoffering van: ‘Ik doe het wel’. Voorbij ‘Het zal wel goed komen’. Voorbij ‘Samen staan we sterk’. Voorbij de destructieve kracht van de ingrijpende gebeurtenis en gijzelende situatie.
Waar ben je dan? In het niemandsland waar iedereen als mens gelijk is.

Wat is er verder nodig? Dat degene met de kleinste container wordt beschermd.
Hoe doen we dat?
Door te zien en te erkennen dat diegene op dat moment de kleinste container heeft. Zonder medelijden en zonder te willen helpen. Erkennen. Dan hoort diegene er weer bij en kan haar of zijn container zich misschien weer iets openen.
Het is een misverstand dat degene met de kleinste container de zwakste uit de groep is. Het kan net zo goed de sterkste zijn die op enig moment de kleinste container heeft.
Container-building kán de leider doen, maar is een verantwoordelijkheid voor ieder.
Ver-antwoordelijkheid in de zin van: als er één iemand in de container de moed heeft om aan container-building te beginnen, ongeacht wie dat is, is dat het begin van een aankomend antwoord op onverwachte en ingrijpende gebeurtenissen.
Drie seconden schaamteloze moed om elkaar in de ogen te kijken en te zien wat is.

Jan Jacob Stam

Wil je meer leren over systemisch werk en opstellingen?

Ons werkveld is breed en richt zich op bedrijven en organisaties, persoonlijke ontwikkeling, ziekte en gezondheid, onderwijs en maatschappelijke vraagstukken.

Ben je nieuw hier of is iets niet duidelijk? Op deze pagina kun je terecht voor veelgestelde vragen, of om door het systemische bos de bomen weer te kunnen zien.

Regelmatig delen wij in de vorm van blogs/artikelen onze ervaringen of inzichten die we opdoen tijdens onze werkzaamheden in binnen- en buitenland.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

x

Vraag een brochure aan

Leer hoe TOPS al jouw processen kan ondersteunen, van order tot factuur en van planning tot margecalculatie.

[contact-form-7 404 "Not Found"]