Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Aanbod

Opleiding

Systemisch Adviseren

Details

Trainers

Siebke Kaat

Petra van de Kop

Locatie

De Zeven Linden

Middelberterweg 13a

9723 ET, Groningen

Prijs

€ 3200,-

Cursusdagen

8 dagen

Startdatum

10 december 2020

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt.

Wachtlijst
Bekijk alle cursusdagen

Opleiding

Systemisch Adviseren

Inleiding

Deze opleiding richt zich op diegene die vanuit een adviserende of begeleidende rol gevraagd wordt bij te dragen aan verandering binnen professionele samenwerkingsverbanden, zoals organisaties, teams, afdelingen of netwerken. 

In de opleiding Systemisch Adviseren leer je vanuit de systemische bril kijken naar dat wat in organisaties en teams speelt. Je krijgt inzicht in hoe je vanuit jouw plek kunt bijdragen aan helderheid en vitaliteit. Soms betekent dit ook beseffen dat jij vanuit jouw plek niet zoveel kunt doen als je zou willen, of inzien dat een (deel-)systeem haar einde heeft bereikt. Je leert je waarneming aan te scherpen zodat je gevoeliger wordt voor signalen en patronen van een systeem.   Kortom: je leert systemisch waarnemen, denken en handelen, zónder opstellingen. Je ontdekt manieren hoe je jouw adviseurschap kunt verrijken met het systemisch perspectief, zodat uiteindelijk organisaties beter kunnen doen waar ze voor bestemd zijn.

Meer info

Ben jij een adviseur (intern of extern), teamcoach, consultant of een transitiecoach? Merk je dat je soms vastloopt in je huidige mogelijkheden, omdat je weet dat er meer aan de hand is, maar je je vinger er niet achter krijgt? Of zou je je advies- en interventie mogelijkheden willen uitbreiden? Dan is deze opleiding misschien iets voor jou. De opleiding richt zich op eenieder die advies en begeleiding biedt aan professionele samenwerkingsverbanden, zoals organisaties, teams, afdelingen, projectteams en netwerken.

Dit kun je na het afronden van de opleiding:

 • Naar organisaties en netwerken kijken met een systemische bril 
 • Je zintuigen (gewaar-zijn) als instrument benutten 
 • Werken vanuit de systemische basishouding
 • Veel voorkomende patronen en dynamieken herkennen in teams, organisaties en netwerken
 • Systemische kennis en inzichten vertalen naar verkennende vragen en interventies, zodat organisaties/functionarissen beter kunnen doen waar ze voor bestemd zijn

Programma

De opleiding Systemisch Adviseren bestaat uit vier blokken van twee aaneengesloten dagen. Naast kennisoverdracht is er veel tijd om van en met elkaar te leren, te experimenteren en uit te proberen aan de hand van praktijksituaties. Tussen ieder blok ga je ook aan de slag in kleine (regionale) oefengroepen. Aangezien waarnemen en registreren essentiële vaardigheden zijn, staan er in elk blok ook diverse gewaarzijns-oefeningen op het programma. Je leert alledaagse interventies te doen vanuit de systemische invalshoek. Je leert dus niet om opstellingen te begeleiden. Soms gebruiken we mini-opstellingen als leermiddel, zodat je ‘plek-bewustzijn’ ontwikkelt. 

Bij inschrijving ontvang je het boek ‘Systemisch Adviseren: de organisatie als levend systeem’ (auteurs Siebke Kaat en Anton de Kroon). Dit boek wordt tevens gebruikt bij de opleiding. 

NB. We zijn inmiddels ontzettend enthousiast over de mogelijkheden van online systemisch werk doen en op online wijze systemische vaardigheden uitwisselen met onze deelnemers. Hoewel we bij het plannen van deze opleiding nog niet precies weten hoe we het in deze opleiding willen inzetten, houden we graag de vrijheid om te besluiten om één tot twee van de acht dagen via de online leerweg in te zetten. Als je je inschrijft voor deze opleiding, gaan we ervan uit dat dat geen probleem voor je is.

 

Bijeenkomsten tijdens Covid-19 pandemie

Het Bert Hellinger Instituut doet er alles aan om zo goed mogelijk de richtlijnen vanuit de overheid ter voorkoming van de verspreiding van Covid-19 op te volgen. We dragen zorg voor een veilige en prettige leeromgeving, voor al onze deelnemers, trainers en medewerkers.

We bieden materialen zoals desinfectie, spatmaskers, ons keukenpersoneel neemt extra hygiëne maatregelen en allerbelangrijkst: onze trainers staan met de groep stil bij de hoffelijkheid en verantwoordelijkheid die dit alles van ons vraagt.

Als we in Nederland geconfronteerd worden met een nieuwe Covid-19 golf en we niet fysiek bij elkaar kunnen komen omdat de overheid ons restricties oplegt of omdat het Bert Hellinger Instituut Nederland het maatschappelijk niet verantwoord vindt om groepen bij elkaar te laten komen, dan wordt tijdens de geplande trainingsdagen een online alternatief geboden. De ervaring heeft ons geleerd dat we dit online alternatief kunnen beschouwen als volwaardig en het zelfs een meerwaarde geeft aan de opleiding. 

Er zullen dan ook geen dagen opnieuw gepland of ingehaald worden. We garanderen hiermee de voortgang van alle lopende opleidingen op alle ingeplande lesdagen.

 

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt.

  8 Cursusdagen

  10 december 2020
  Blok 1, dag 1: 10:00 - 18:00Siebke Kaat, Petra van de KopGroningen
  11 december 2020
  Blok 1, dag 2: 09:30 - 17:30Siebke Kaat, Petra van de KopGroningen
  11 februari 2021
  Blok 2, dag 1: 10:00 - 18:00Siebke Kaat, Petra van de KopGroningen
  12 februari 2021
  Blok 2, dag 2: 09:30 - 17:30Siebke Kaat, Petra van de KopGroningen
  25 maart 2021
  Blok 3, dag 1: 10:00 - 18:00Siebke Kaat, Petra van de KopGroningen
  26 maart 2021
  Blok 3, dag 2: 09:30 - 17:30Siebke Kaat, Petra van de KopGroningen
  20 mei 2021
  Blok 4, dag 1: 10:00 - 18:00Siebke Kaat, Petra van de KopGroningen
  21 mei 2021
  Blok 4, dag 2: 09:30 - 17:30Siebke Kaat, Petra van de KopGroningen

  Wil je meer leren over systemisch werk en opstellingen?

  Ons werkveld is breed en richt zich op bedrijven en organisaties, persoonlijke ontwikkeling, ziekte en gezondheid, onderwijs en maatschappelijke vraagstukken.

  Ben je nieuw hier of is iets niet duidelijk? Op deze pagina kun je terecht voor veelgestelde vragen, of om door het systemische bos de bomen weer te kunnen zien.

  Regelmatig delen wij in de vorm van blogs/artikelen onze ervaringen of inzichten die we opdoen tijdens onze werkzaamheden in binnen- en buitenland.

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.