Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Aanbod

Opleiding

Opleiding Systemische Pedagogiek

Trainer

Bibi Schreuder

Locatie
 • De Zeven Linden
 • Middelberterweg 13a
 • 9723 ET, Groningen
Prijs

€ 1800,-

Cursusdagen

8 dagen

Startdatum

12 november 2021

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt.

Wachtlijst
Bekijk alle cursusdagen

Opleiding

Opleiding Systemische Pedagogiek

Inleiding

Bij de opleiding Systemische pedagogiek leer je wat systemisch werken is en kan betekenen in je professionele leven met kinderen. Alleen al door met systemische ogen te kijken, verandert er van alles: een kind kan zich ontspannen, er komt rust in de klas, er ontstaat samenwerking in het team en jij hebt meer rust en ruimte om je vak uit te oefenen. Wanneer je inzicht hebt in de werking van systemen wordt het mogelijk om met de stroom mee te roeien in plaats van ertegenin.

Voor wie?

Deze opleiding richt zich op mensen die werken met kinderen of jongvolwassenen in onderwijs, begeleiding bij leer- en opvoedingssituaties, kinderopvang en pleegzorg. Daarnaast is deze opleiding geschikt voor coaches en trainers die professionals in deze werkvelden begeleiden, en voor professionals die ouders begeleiden.

Doel van de opleiding

Bij de opleiding Systemische pedagogiek leer je systemisch waarnemen, denken en handelen, zónder opstellingen.

Na het afronden van de opleiding:

 • kun je oordeelloos, systemisch fenomenologisch waarnemen en handelen
 • kun je de houding en principes van systemisch fenomenologisch werk inzetten
 • weet je hoe systemen werken en hoe het gedrag van kinderen hard aan het werk is om het systeem ‘in orde’ en compleet te maken
 • kun je volgens de systemische principes een veilig kader scheppen, waardoor het kind niet bezig hoeft te zijn om zijn achtergrondsysteem te verdedigen
 • kun je het lot van de kinderen die je begeleidt lezen, zonder het te willen veranderen

Programma

De opleiding Systemische pedagogiek bestaat uit 4 blokken van 2 dagen. Hierin wisselen theorie en oefeningen elkaar af. Je doet kennis, ervaring en inzicht op over de grondprincipes in systemen. Daarnaast oefen je veel in kleinere groepen. Omdat je in dit werk je eigen gereedschap bent, is het leren gericht op zelf ervaren, je waarneming verfijnen en de bewustwording van je eigen innerlijke bewegingen en patronen.

Toelating

Er is geen vooropleiding nodig om deel te kunnen nemen aan de opleiding Systemische pedagogiek.

Bijeenkomsten tijdens Covid-19-pandemie

Het Bert Hellinger Instituut doet er alles aan om de richtlijnen vanuit de overheid ter voorkoming van de verspreiding van Covid-19 zo goed mogelijk op te volgen. We werken steeds zoveel mogelijk conform de laatst bekende richtlijnen en mogelijkheden. Lees de actuele informatie over Covid-19 en het BHI

Praktische informatie

Gespreide betaling is mogelijk zonder meerkosten. Voor het maken van afspraken omtrent gespreide betaling kun je contact opnemen met de administratie via info@hellingerinstituut.nl.

Het Bert Hellinger Instituut is opgenomen in het Centraal Register voor Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Daarom is deze opleiding vrij van BTW.

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet, maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt. In dat geval nemen we contact met je op.

  8 Cursusdagen

  12 november 2021
  Blok 1: 10:00 - 18:00Bibi SchreuderGroningen
  13 november 2021
  Blok 1: 09:30 - 17:30Bibi SchreuderGroningen
  21 januari 2022
  Blok 2: 10:00 - 18:00Bibi SchreuderGroningen
  22 januari 2022
  Blok 2: 09:30 - 17:30Bibi SchreuderGroningen
  11 maart 2022
  Blok 3: 10:00 - 18:00Bibi SchreuderGroningen
  12 maart 2022
  Blok 3: 09:30 - 17:30Bibi SchreuderGroningen
  22 april 2022
  Blok 4: 10:00 - 18:00Bibi SchreuderGroningen
  23 april 2022
  Blok 4: 09:30 - 17:30Bibi SchreuderGroningen

  Wil je meer leren over systemisch werk en opstellingen?

  Ons werkveld is breed en richt zich op bedrijven en organisaties, persoonlijke ontwikkeling, ziekte en gezondheid, onderwijs en maatschappelijke vraagstukken.

  Over ons

  Ben je nieuw hier of is iets niet duidelijk? Op deze pagina kun je terecht voor veelgestelde vragen, of om door het systemische bos de bomen weer te kunnen zien.

  Veelgestelde vragen

  Regelmatig delen wij in de vorm van blogs/artikelen onze ervaringen of inzichten die we opdoen tijdens onze werkzaamheden in binnen- en buitenland.

  Blogs

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

  Inschrijven

  Over het Bert Hellinger Instituut

  Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch denken maakt ons bewust van het waarom van ons zijn en doen. Met organisatieopstellingen en familieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.