Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Aanbod

Opleiding

Systemisch Adviseren & Teamcoachen

Trainer

Marije Boot

Locatie
 • De Paddestoel
 • Kometensingel 175
 • 1033 BE, Amsterdam
Prijs

€ 3950,-

Cursusdagen

10 dagen

Startdatum

15 december 2021

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt.

Wachtlijst
Bekijk alle cursusdagen

Opleiding

Systemisch Adviseren & Teamcoachen

Inleiding

In de opleiding Systemisch adviseren & teamcoachen leer je vanuit de systemische bril kijken naar wat in organisaties en teams speelt. Als de samenwerking stagneert, patronen hardnekkig zijn of de verandering steeds stokt, dan zit de oorzaak vaak niet tussen mensen maar in het systeem. Deze opleiding leert je hoe je vanuit systemisch perspectief kunt bijdragen aan de vitaliteit en groei binnen organisaties en teams.

Voor wie?

Deze opleiding richt zich op iedereen die advies en begeleiding biedt aan professionele samenwerkingsverbanden, zoals organisaties, teams, afdelingen, projectteams en netwerken. Met deze opleiding kunnen adviseurs (intern of extern), HR-adviseurs, teamcoaches of consultants hun advies- en interventiemogelijkheden uitbreiden.

Doel van de opleiding

Het doel van de opleiding Systemisch adviseren & teamcoachen is je systemisch bewustzijn te vergroten en te begrijpen wat organisatiesystemen nodig hebben om vitaal te zijn en te groeien. Je leert alledaagse interventies te doen, niet om opstellingen te begeleiden.

Na het afronden van de opleiding kun je:

 • naar organisaties en netwerken kijken met een systemische bril en veelvoorkomende patronen en dynamieken herkennen in teams, organisaties en netwerken
 • je zintuigen (gewaar-zijn) als instrument benutten zodat je signalen van het systeem waarneemt
 • werken vanuit de systemische basishouding: je bent je bewust van je eigen plek en oordelen en kunt meerzijdig partijdig luisteren en terughoudend handelen
 • een vraag of opdracht systemisch verkennen en met de opdrachtgever een heldere contractering maken: je eigen plek contracteren en vandaaruit met de anderen werken vanuit hun plek
 • systemische kennis en inzichten vertalen naar verkennende vragen en interventies, zodat organisaties/functionarissen beter kunnen functioneren

Programma

De opleiding Systemisch adviseren & teamcoachen bestaat uit 5 blokken van 2 dagen. Hierin leer je:

 • vitale systemen begrijpen en versterken
 • veelvoorkomende energielekken en thema's in organisaties herkennen
 • jouw eigen innerlijke houding en gesprekstechnieken inzetten op een manier die het beste bijdraagt aan het coachingsproces
 • systemische gespreksvoering in een adviesrelatie
 • systemisch interveniëren in teams & persoonlijke integratie

Tussen de blokken door oefen je met je oefengroep. Je voert zelfstandig korte praktijkopdrachten uit. Op elke praktijkopdracht ontvang je feedforward.

Boek Systemisch adviseren

Bij deze opleiding ontvang je een exemplaar van het boek Systemisch adviseren. De organisatie als levend systeem. Ervaren systemisch coaches Siebke Kaat en Anton de Kroon leren jou systemisch te interveniëren. Daarvoor moet je het lef hebben om niet alleen vanuit een ander perspectief te kijken, maar daar ook naar te handelen. Bereid zijn de werkelijkheid onder ogen te zien en dromen en illusies los te laten. Kleine én grote veranderingen zijn de beloning!

Toelating

Er is geen vooropleiding nodig om deel te kunnen nemen aan de opleiding Systemisch adviseren & teamcoachen.

Brochure

Meer weten over de opleiding Systemisch adviseren & teamcoachen? Download de brochure!

Bijeenkomsten tijdens Covid-19-pandemie

Het Bert Hellinger Instituut doet er alles aan om de richtlijnen vanuit de overheid ter voorkoming van de verspreiding van Covid-19 zo goed mogelijk op te volgen. We werken steeds zoveel mogelijk conform de laatst bekende richtlijnen en mogelijkheden. Lees de actuele informatie over Covid-19 en het BHI en/of neem persoonlijk contact met ons op.

Praktische informatie

Gespreide betaling is mogelijk zonder meerkosten. Voor het maken van afspraken omtrent gespreide betaling kun je contact opnemen met de administratie via info@hellingerinstituut.nl.

Het Bert Hellinger Instituut is opgenomen in het Centraal Register voor Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Daarom is deze opleiding vrij van BTW.

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet, maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt. In dat geval nemen we contact met je op.

  10 Cursusdagen

  15 december 2021
  Blok 1: 09:30 - 17:30Marije BootAmsterdam
  16 december 2021
  Blok 1: 09:30 - 17:30Marije BootAmsterdam
  13 januari 2022
  Blok 2: 09:30 - 17:30Marije BootAmsterdam
  14 januari 2022
  Blok 2: 09:30 - 17:30Marije BootAmsterdam
  16 februari 2022
  Blok 3: 09:30 - 17:30Marije BootAmsterdam
  17 februari 2022
  Blok 3: 09:30 - 17:30Marije BootAmsterdam
  14 maart 2022
  Blok 4: 09:30 - 17:30Marije BootAmsterdam
  15 maart 2022
  Blok 4: 09:30 - 17:30Marije BootAmsterdam
  7 april 2022
  Blok 5: 09:30 - 17:30Marije BootAmsterdam
  8 april 2022
  Blok 5: 09:30 - 17:30Marije BootAmsterdam

  Wil je meer leren over systemisch werk en opstellingen?

  Ons werkveld is breed en richt zich op bedrijven en organisaties, persoonlijke ontwikkeling, ziekte en gezondheid, onderwijs en maatschappelijke vraagstukken.

  Over ons

  Ben je nieuw hier of is iets niet duidelijk? Op deze pagina kun je terecht voor veelgestelde vragen, of om door het systemische bos de bomen weer te kunnen zien.

  Veelgestelde vragen

  Regelmatig delen wij in de vorm van blogs/artikelen onze ervaringen of inzichten die we opdoen tijdens onze werkzaamheden in binnen- en buitenland.

  Blogs

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

  Inschrijven

  Over het Bert Hellinger Instituut

  Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch denken maakt ons bewust van het waarom van ons zijn en doen. Met organisatieopstellingen en familieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.