Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Aanbod

Opleiding

Master Systemisch Begeleider- en Interventieschap

Trainers

Barbara Hoogenboom

Marion Latour

Locatie
 • Sukha Texel
 • Schilderweg 208a
 • 1792 CK, Oudeschild (Texel)
Prijs

€ 3750,-

Cursusdagen

11 dagen

Startdatum

6 december 2021

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt.

Wachtlijst
Bekijk alle cursusdagen

Opleiding

Master Systemisch Begeleider- en Interventieschap

De masteropleiding Systemisch begeleider- en interventieschap brengt systemisch begeleiders en opstellers naar het volgende professionele niveau. Als systemisch professional hoor je congruent te zijn in je (bege)leiderschap, je innerlijke houding, je handelen en niet-handelen. Het begeleiden van mensen met hun vraagstukken - zowel persoonlijke, organisatorische als maatschappelijke - vraagt het uiterste aan professionaliteit. Met deze master kun je jezelf veilig verder ontwikkelen.

Voor wie?

Deze opleiding is voor organisatieopstellers, familieopstellers en andere ervaren systemische professionals die opstellingen en systemische interventies tot onderdeel van hun vak hebben gemaakt en die klaar zijn voor verdieping. 

Doel van de opleiding

Na deze master:
 • weet je wat jouw opgave in systemisch werk is en voor wie je werkt ‘voorbij’ jouw cliënt
 • heb je je innerlijke houding verhelderd en verdiept
 • heb je jouw eigen instrument van systemisch waarnemen verder geslepen
 • heb je je begeleiderschap verdiept zowel als opsteller als ook in de rol van coach of (bege-) leider
 • weet je hoe je jezelf en de setting voorbereidt voor systemisch werk en interventieschap
 • kun je systemisch interveniëren, ook zonder gebruik te maken van opstellingen
 • kun je omgaan met traumareacties in een opstelling en/of bij de cliënt

Programma

De masteropleiding Systemisch begeleider- en interventieschap is opgedeeld in 3 blokken van 3 dagen en ieder blok heeft een eigen focus. Tussen ieder blok is er 1 online trainingsdag, kom je met je oefengroep samen en is er een huiswerkopdracht.

BLOK 1: Jezelf als instrument 

'Wie ben ik als systemisch begeleider?' staat centraal in dit blok. Als opsteller of systemisch werker ben je je eigen instrument. De innerlijke positie van waaruit je werkt heeft een enorme invloed op de opstelling en de interventies. Met behulp van oefeningen onderzoek en verfijn je je innerlijke houding en stijl van werken.

BLOK 2: Interventieschap

In dit blok nemen we je mee in verschillende opstellingsvormen en interventieschap. Deelnemers oefenen veel en worden gecoacht op het ontwikkelen van een eigen, gedegen stijl. Je leert ook ‘interventies on the spot’ te doen, zonder opstelling.

BLOK 3: Werken met trauma (reacties)

Hoe ga je om met de snel veranderende toekomst? Hoe wordt daarin oud zeer getriggerd? Hoe kun je werken met organisatie- en persoonlijk trauma?

De masteropleiding Systemisch begeleider- en interventieschap beweegt mee met de tijdgeest waarin we leven. We werken altijd volgens de nieuwste inzichten. We nemen het vertrektpunt, de ervaring en de leerwensen van de deelnemers mee in het uiteindelijke ontwerp van ieder opleiding. De inhoud kan dan ook iets afwijken van bovenstaande, zodat we altijd goed aansluiten op dat wat er is en leeft.

In blok 2 en 3 zijn gastcliënten welkom en er wordt met opstellingen geoefend. Tussen de blokken door is er een online dag, oefen je met je oefengroep en zullen er huiswerkopdrachten zijn.

Toelating

De toelatingseis is een bij het Bert Hellinger Instituut Nederland voltooide basisopleiding (Systeemdynamiek in Organisaties of Systeemdynamiek in Families) of een voltooide verkorte opleiding (Organisatieopstellingen voor familieopstellers of Familieopstellingen voor Organisatieopstellers). 

Bijeenkomsten tijdens Covid-19-pandemie

Het Bert Hellinger Instituut doet er alles aan om de richtlijnen vanuit de overheid ter voorkoming van de verspreiding van Covid-19 zo goed mogelijk op te volgen. We werken steeds zoveel mogelijk conform de laatst bekende richtlijnen en mogelijkheden. Lees de actuele informatie over Covid-19 en het BHI en/of neem persoonlijk contact met ons op.

Praktische informatie

Deze drie opleidingsblokken vinden plaats op Texel. Je dient zelf voor je overnachtingen te zorgen. Iedere eerste dag van een opleidingsblok starten we kort na lunchtijd, zodat je de ochtend hebt om aan te reizen; op de eerste dag werken we dan ook in de avond.

Gespreide betaling is mogelijk zonder meerkosten. Voor het maken van afspraken omtrent gespreide betaling kun je contact opnemen met de administratie via info@hellingerinstituut.nl.

Het Bert Hellinger Instituut is opgenomen in het Centraal Register voor Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Daarom is deze opleiding vrij van BTW.

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet, maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt. In dat geval nemen we contact met je op.

  11 Cursusdagen

  6 december 2021
  Blok 1: 13:15 - 21:00Barbara Hoogenboom, Marion LatourOudeschild (Texel)
  7 december 2021
  Blok 1: 09:30 - 17:00Barbara Hoogenboom, Marion LatourOudeschild (Texel)
  8 december 2021
  Blok 1: 09:30 - 17:00Barbara Hoogenboom, Marion LatourOudeschild (Texel)
  7 februari 2022
  Online: 09:30 - 16:30Barbara Hoogenboom, Marion Latour
  16 maart 2022
  Blok 2: 13:15 - 21:00Barbara Hoogenboom, Marion LatourOudeschild (Texel)
  17 maart 2022
  Blok 2: 09:30 - 17:00Barbara Hoogenboom, Marion LatourOudeschild (Texel)
  18 maart 2022
  Blok 2: 09:30 - 17:00Barbara Hoogenboom, Marion LatourOudeschild (Texel)
  4 april 2022
  Online: 09:30 - 17:00Barbara Hoogenboom, Marion Latour
  11 mei 2022
  Blok 3: 13:15 - 21:00Barbara Hoogenboom, Marion LatourOudeschild (Texel)
  12 mei 2022
  Blok 3: 09:30 - 17:00Barbara Hoogenboom, Marion LatourOudeschild (Texel)
  13 mei 2022
  Blok 3: 09:30 - 17:00Barbara Hoogenboom, Marion LatourOudeschild (Texel)

  Wil je meer leren over systemisch werk en opstellingen?

  Ons werkveld is breed en richt zich op bedrijven en organisaties, persoonlijke ontwikkeling, ziekte en gezondheid, onderwijs en maatschappelijke vraagstukken.

  Over ons

  Ben je nieuw hier of is iets niet duidelijk? Op deze pagina kun je terecht voor veelgestelde vragen, of om door het systemische bos de bomen weer te kunnen zien.

  Veelgestelde vragen

  Regelmatig delen wij in de vorm van blogs/artikelen onze ervaringen of inzichten die we opdoen tijdens onze werkzaamheden in binnen- en buitenland.

  Blogs

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

  Inschrijven

  Over het Bert Hellinger Instituut

  Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch denken maakt ons bewust van het waarom van ons zijn en doen. Met organisatieopstellingen en familieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.