Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Aanbod

Opleiding

Systemisch werken in het Onderwijs(veld)

Trainer

Marije Boot

Locatie
 • De Sterregaard
 • Middelingenseweg 51
 • 5321 JH, Hedel
Prijs

€ 195,-

Cursusdagen

2 dagen

Startdatum

10 december 2021

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt.

Wachtlijst
Bekijk alle cursusdagen

Opleiding

Systemisch werken in het Onderwijs(veld)

Inleiding

De basiscursus Systemisch werken in het onderwijs richt zich specifiek op systemisch werk in relatie tot de gedrags- en leerproblematiek van kinderen. Systemisch werken met kinderen vraagt namelijk een andere benadering dan systemisch werken met volwassenen.

In deze cursus maak je kennis met de principes van het systemisch werk en het fenomenologisch waarnemen. We laten je zien hoe je deze kennis jou kan ondersteunen in jouw professionele rol in het onderwijs, al dan niet in direct contact met kinderen, ouders of docenten.

Voor wie?

De basiscursus is bedoeld voor iedereen die vanuit een professionele rol werkt in het onderwijsveld van kinderen. Voor alle professionals die werken met kinderen of gezinnen, zoals docenten, (kinder-)coaches, orthopedagogen, pedagogen, kinderverpleegkundigen, pleegzorg etc.

Doel van de cursus

De basiscursus Systemisch werken in het onderwijs geeft je een geheel nieuwe blik op je eigen werkveld. Oefeningen geven je handvatten om anders naar gedrag en situaties te kijken.

Na het afronden van de cursus:

 • heb je kennis over de basisprincipes van het systemisch werk (de systemische gewetens, de basisprincipes en de belangrijkste patronen)
 • ben je je meer bewust van je eigen innerlijke houding
 • heb je door oefeningen ervaren wat het systemisch waarnemen voor jou betekent
 • weet je welke patronen en dynamieken aanwezig kunnen zijn in een systeem

Deze tweedaagse cursus kun je zien als een opstap naar andere opleidingen, bijvoorbeeld de opleiding Systemische pedagogiek of Systemisch leiderschap in het onderwijs.

Programma

De basiscursus bestaat uit 2 dagen. Let op: deze zijn niet aaneengeschakeld. Tijdens de eerste dag bekijken we de principes van het systemisch denken en werken we met korte oefeningen. Ook het fenomenologisch systemisch waarnemen komt aan bod.

In de weken tussen de twee cursusdagen kun je in je eigen werksituatie oefenen met de opgedane kennis en ervaring.  Op de tweede dag gaan we nog wat verder in op patronen en dynamieken die gerelateerd zijn aan je eigen inbreng. Hierdoor krijg je meer inzicht op de werking van jouw systemen en je eigen positie daarin. 

Toelating

Er is geen vooropleiding nodig om deel te kunnen nemen aan de basiscursus Systemisch werken in het onderwijs.

Brochure

Meer weten over de basiscursus Systemisch werken in het onderwijs? Download de brochure!

Bijeenkomsten tijdens Covid-19-pandemie

Het Bert Hellinger Instituut doet er alles aan om de richtlijnen vanuit de overheid ter voorkoming van de verspreiding van Covid-19 zo goed mogelijk op te volgen. We werken steeds zoveel mogelijk conform de laatst bekende richtlijnen en mogelijkheden. Lees de actuele informatie over Covid-19 en het BHI en/of neem persoonlijk contact met ons op.

Praktische informatie

Gespreide betaling is mogelijk zonder meerkosten. Voor het maken van afspraken omtrent gespreide betaling kun je contact opnemen met de administratie via info@hellingerinstituut.nl.

Het Bert Hellinger Instituut is opgenomen in het Centraal Register voor Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Daarom is deze opleiding vrij van BTW.

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet, maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt. In dat geval nemen we contact met je op.

  2 Cursusdagen

  10 december 2021
  Dag 1: 09:30 - 17:00Marije BootHedel
  21 januari 2022
  Dag 2: 09:30 - 17:00Marije BootHedel

  Wil je meer leren over systemisch werk en opstellingen?

  Ons werkveld is breed en richt zich op bedrijven en organisaties, persoonlijke ontwikkeling, ziekte en gezondheid, onderwijs en maatschappelijke vraagstukken.

  Over ons

  Ben je nieuw hier of is iets niet duidelijk? Op deze pagina kun je terecht voor veelgestelde vragen, of om door het systemische bos de bomen weer te kunnen zien.

  Veelgestelde vragen

  Regelmatig delen wij in de vorm van blogs/artikelen onze ervaringen of inzichten die we opdoen tijdens onze werkzaamheden in binnen- en buitenland.

  Blogs

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

  Inschrijven

  Over het Bert Hellinger Instituut

  Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch denken maakt ons bewust van het waarom van ons zijn en doen. Met organisatieopstellingen en familieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.