Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Nieuws

23 november 2020

Yes, het boek over kinderen is er eindelijk!

Heel trots ben ik dat nu mijn boek de wereld in gaat! Het voelt als een geboorte maar dan van een kind dat direct ook al klaar is om het huis uit te gaan …

Ik heb er lang aan gewerkt, met horten en stoten. Ik liet het een jaar liggen, en achteraf bleek dat goed omdat ikzelf inhoudelijk weer meer ontwikkelde en daarna benaderde ik de systemische fenomenen weer vanuit een diepere laag. Vooral toen ik de laatste correcties aan het boek deed, besefte ik hoeveel ik geleerd heb van twintig jaar systemisch werken! En hoe ik nog steeds aan het onderzoeken ben of het niet toch nét iets anders is dan hoe we het altijd zeiden.

Ik heb vrijwel alles gedurende vakanties geschreven. Meestal zittend op een kampeerstoeltje ergens onder een boom met een mooi uitzicht, of aan de tuintafel in de winterzon bij het appartementje in de Franse Alpen. Zo zittend in de stilte en de natuur bracht mij bij het bezinksel van alle processen die in gang kwamen tijdens coach-gesprekken of opstellingen naar aanleiding van vragen over gedrag van kinderen, van ouders, van professionals. Vragen die ook bij mijzelf steeds processen opgang brachten: Hoe doe ik dat eigenlijk? Hoe werken die patronen bij mij? Kan en doe ik zelf eigenlijk wel wat ik tegen de ander zeg? Elke keer kreeg ik diep respect voor die mensen die zo de worsteling met hun ouderschap en zichzelf als persoon willen aangaan. Die zo dapper zijn om te zien dat ze zelf iets te onderzoeken hebben als hun kind, of de kinderen waarmee ze werken, vreemd en zorgwekkend gedrag laten zien.

Afgelopen voorjaar kwam er met de lockdown natuurlijk een mooie schrijfperiode aan. Maar er kwam niets uit mijn pen. Pas toen we weer met onze Volkswagenbus op vakantie gingen pakte ik het op. En opeens voelde het klaar. Al die jaren had ik in stilte eraan geschreven. Nu voelde ik dat ik er klaar voor was om trots te zeggen: ik heb een goed boek geschreven! En ik hoop dat alle ouders er wat in vinden om zelf aan te groeien. En ook mensen die met kinderen werken – in het onderwijs, in de kinderopvang, in de jeugdzorg, kindercoaches en therapeuten – zullen door dit boek bewust worden van de plek die ze innemen ten opzichte van hun systeem en dat van de kinderen. Uiteindelijk hoop ik dat er heel veel kinderen voluit kind kunnen zijn, zodat ze van daaruit kunnen opgroeien en hun eigen bestemming gaan leven.

Bibi Schreuder.

 

 Zou je eens naar mijn boek willen kijken?

“Jij weet wel wat van schrijven én je bent ook moeder.” Lang nadenken over deze vraag van Bibi was niet nodig. Maar met welke pet op? Als schrijver, of systemische collega, of als moeder van twee dochters?

Avonden lang zat ik gebogen over mijn scherm. Aantekeningen en krabbels op papier gezet en zo nu en dan ging er een belletje richting Middelbert.

Gaandeweg merkte ik iets op bij mezelf. Iets wat ik niet had verwacht.

Ik werd liefdevol geconfronteerd met mijn moederschap. Zonder oordeel. Soms vergat ik kritisch te kijken naar de tekst, omdat ik werd meegenomen in voorbeelden die rechtstreeks op mij van toepassing zouden kunnen zijn. Simpelweg omdat ik moeder ben. Omdat er kinderen in mijn leven zijn.

Alsof ik even op de stoel van deelnemer zat, bij Bibi in de opleiding. Te luisteren naar haar jarenlange ervaring als leerkracht, moeder en systemisch expert.

Wat gebeurt er als ik zorgen heb, waar gaat mijn kind dan voor aan het werk? Hoe kijk ik eigenlijk naar de juf? Neem ik wel mijn plek als volwassene, zodat mijn kind haar ‘kindplek’ in kan nemen? En hoe doen wij dat als ouders?

Dank Bibi. Dat je me hebt gevraagd. Dat je me weer nieuwe inzichten hebt gegeven. Dank dat je dit boek in de wereld hebt gezet.

Maaike van der Heiden

 “Niets werkt psychisch zo sterk op de menselijke omgeving,
vooral op kinderen als het ongeleefde leven van de ouders.”

C. Jung

 


Vorig jaar nam ik contact op met Bibi omdat mijn dochter van 16 jaar depressief is en aan de dood denkt. Dat maakte me ontzettend kwetsbaar en machteloos als moeder.

In het gesprek met Bibi werd helder dat de 2 kanten van de families van invloed zijn op mijn dochter. Ik heb geen invloed op wat er in de familiegeschiedenis van haar vader (we zijn gescheiden) gebeurd is, dat is niet aan mij.

We werkten met mijn familiegeschiedenis.
Wat daarin naar voren kwam was dat ik het lastig vond om als moeder in deze complexe situatie stevig te blijven staan. Bang dat als ik haar meer ging begrenzen of te veel zou sturen, dat de druk bij haar te groot werd, en dat gevolgen zou hebben. De angst om mijn kind te verliezen.

De vragen die Bibi stelde brachten mij bij de zwaarte in mijn familie, het overleven. Ik ken de zwaarte zo goed. Het heeft me ook veel draagkracht gegeven.

Ik kon het leven niet vol nemen. Dat inzicht is mijn taak, niet die van mijn dochter.

Het was duidelijk dat ze hard aan het werk was voor het verlies in onze familie. Ik doe het wel voor jullie. Net als wat ik aan het doen was.

Doordat ik niet volledig in het hier en nu was liet zij gedrag zien waarin zij mijn grenzen opzocht, of door juist uit contact te gaan of het drama te laten zien. En natuurlijk heeft ze het ook zwaar.

Dat vroeg om helder te zijn en te blijven staan, consequent met alles wat er is. Dat is een hele klus geweest en af en toe nog. Het heeft flink geschuurd. Oefenen en bewust blijven.

Dankzij Bibi haar systemische blik is er meer rust en helderheid gekomen in mij en in mijn dochter. Soms vlieg ik nog wel eens de bocht uit, volg ik weer iets te veel mijn dochter maar herpak ik mezelf ook. Het is ook gewoon een puber die duidelijkheid nodig heeft.

Good enough mothering
Maar het mooie is, dat na deze zware tijd ik meer vertrouwen heb en stevigheid voel als moeder en mijn dochter weer zelfvertrouwen krijgt en meer ontspannen is.

Voor mij is het weer zo duidelijk hoe kinderen ons als ouders iets laten zien van wat wij zelf nog niet vol aangekeken hebben. Daarom kan ik iedereen dit boek zo aanraden, de steun die het in je ouderschap geeft en het maakt het leven van je kind ook een stuk gemakkelijker.

Dank je lieve Bibi voor het meelopen op mijn weg, voor je doorleefde wijsheid, je inzichten, je oordeelloosheid, je liefdevol confronteren (wat ik zo nodig had) en je heerlijke droge humor die helend werkte! Ik heb veel geleerd van je.

Lienet Oostingh
Het boek is online verkrijgbaar bij Uitgeverij Het Noorderlicht.

Wil je meer leren over systemisch werk en opstellingen?

Ons werkveld is breed en richt zich op bedrijven en organisaties, persoonlijke ontwikkeling, ziekte en gezondheid, onderwijs en maatschappelijke vraagstukken.

Ben je nieuw hier of is iets niet duidelijk? Op deze pagina kun je terecht voor veelgestelde vragen, of om door het systemische bos de bomen weer te kunnen zien.

Regelmatig delen wij in de vorm van blogs/artikelen onze ervaringen of inzichten die we opdoen tijdens onze werkzaamheden in binnen- en buitenland.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch denken maakt ons bewust van het waarom van ons zijn en doen. Met organisatieopstellingen en familieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens en organisatie.