Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

UIT-ZOOMEN

Hier beantwoorden wij vragen die een systemisch perspectief behoeven

Uitnodiging tot uitwisseling

Het Bert Hellinger instituut nodigt je uit om je vragen die systemisch bezien willen worden in te sturen. Geïnspireerd door onze Spaanse collega Maria Carascal, die met ‘lanza tu pregunta!’ mensen de mogelijkheid gaf om vanuit hun -in Spanje veel strengere- lockdown situatie vragen te stellen aan haar netwerk, bieden we het Bert Hellingerinstituut exploratie platform ‘UIT-ZOOMEN’ aan om je vragen te lanceren die om een systemisch perspectief vragen.

Onderstaand lichten we toe hoe het werkt. Ben je benieuwd naar onze systemische antwoorden op vragen van anderen, kijk dan direct bij de reacties. Heb je een vraag? Mail die dan naar ons.

Wanneer er onzekerheid is over de omgeving of over de toekomst, is er behoefte aan houvast.

Uitwisseling met anderen

Uitwisseling is het principe van ontwikkeling

In deze lockdown tijd wordt door beperking van (fysiek) contact allerlei uitwisseling minder. En daarmee de behoefte aan uitwisseling misschien wel groter.

Wanneer er onzekerheid is over de omgeving, over de toekomst, is er behoefte aan houvast. En in deze crisis tijd zijn er ongeveer twee dingen die houvast proberen te bieden: de overheidsrichtlijnen en onze oude patronen.

Uitwisseling houdt ons wakker

Uitwisseling met anderen houdt ons wakker; andermens’ patronen schuren tegen onze eigen patronen aan, en we blijven in bewustwording en ontwikkeling. Er komen nu wel veel signalen van buiten op ons af, via televisie en social media bijvoorbeeld, maar de echte uitwisseling, die tot beider ontwikkeling leidt is sterk verminderd. Met het risico dat allerlei innerlijke gedachten die om uitwisseling vragen, zich dan zonder uitwisseling met anderen proberen te ontwikkelen en wellicht in één groef blijven doordraaien.

Prikkelen en inspireren

Patronen zijn behoudend, niet gericht op vernieuwing of verandering. Patronen hebben de neiging je blikveld te versmallen. UIT-ZOOMEN biedt de mogelijkheid om je gedachten en vragen die je bezig houden en die om verwijding van perspectief vragen, met ons te delen. Om je zelf en anderen te inspireren, te prikkelen om het wijdere systemisch perspectief weer meer binnen te laten. Om uitwisseling en ontwikkeling te blijven voeden.

Praktisch

Mijmeringen en reacties

Dagelijks geven wij een systemische reactie op een vraag, of op een thema dat uit de ingestuurde mijmeringen of vragen van die week naar boven komt drijven. Reacties om tegen jouw gedachten en patronen aan te schuren.

BHI trainers

Wij, dat zijn de begeleiders van het Bert Hellinger instituut. De reacties van de BHI trainers zijn divers qua vorm: de één neemt een filmpje op als reactie, de ander schrijft een blog naar aanleiding van een thema, af en toe zal er een vraag direct een systemisch antwoord krijgen, misschien roept een vraag juist op tot het stellen van systemische vragen ter reflectie, misschien ontstaat er een systemische oefening.. 

Wat is jouw vraag?

En jouw vragen kunnen ook heel divers zijn: naar aanleiding van de vele functies in huis tijdens deze lockdown, zorgen over je werk, het niet kunnen bezoeken van je ouders, over angst, of juist je verbazing over gelatenheid, hoe teams bijeen te houden wanneer iedereen thuis werkt, over het wel, of niet durven genieten, hoe om te gaan met een niet te plannen toekomst, het omgaan met verlies en rouw,…

Wat niet

Geen voorspellingen

Vragen over wat wij denken dat de crisis zal brengen nodigen we níet uit. Het simpele antwoord daarop geef ik nu vast: dat weten we niet. En met dat niet weten hebben we het te doen.

Niet altijd een antwoord

En, we kunnen garanderen dat we niet op alle ingezonden vragen een reactie geven! Stuur je vraag of mijmering (met je naam) aan ons via onderstaand contactformulier of per mail naar uitzoomen@hellingerinstituut.nl, dit kan geschreven zijn of in een kort filmpje of een ingesproken bericht.

We zijn benieuwd naar de uitwisseling!

 

Namens de begeleiders van het Bert Hellinger instituut,

Bibi Schreuder

Stuur je vraag of mijmering aan ons via onderstaand contactformulier


  Wil je meer leren over systemisch werk en opstellingen?

  Ons werkveld is breed en richt zich op bedrijven en organisaties, persoonlijke ontwikkeling, ziekte en gezondheid, onderwijs en maatschappelijke vraagstukken.

  Ben je nieuw hier of is iets niet duidelijk? Op deze pagina kun je terecht voor veelgestelde vragen, of om door het systemische bos de bomen weer te kunnen zien.

  Regelmatig delen wij in de vorm van blogs/artikelen onze ervaringen of inzichten die we opdoen tijdens onze werkzaamheden in binnen- en buitenland.

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

  Over het Bert Hellinger Instituut

  Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch denken maakt ons bewust van het waarom van ons zijn en doen. Met organisatieopstellingen en familieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens en organisatie.