Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Agenda

Workshop

Leer- en gedragsmoeilijkheden

Trainer

Bibi Schreuder

Locatie
  • Rolde
  • Asserstraat 23
  • 9451 AA, Rolde
Prijs

€ 395,-

Aantal dagen

2 dagen

Startdatum

20 maart 2025

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt.

Wachtlijst
Bekijk alle dagen

Workshop

Leer- en gedragsmoeilijkheden

Inleiding

In deze workshop gaan we kijken naar leer- en gedragsmoeilijkheden. In deze titel zit ook precies de essentie van het systemisch perspectief. Iets wat in het ‘gewone’ leven geduid wordt als moeilijkheid is, binnen systemisch werk, een oplossing. Of symptoom genoemd. Een symptoom van het systeem, dat klaarblijkelijk signalen geeft. Mogelijk is er in het verleden iemand of iets buitengesloten, werd er niet meer over gepraat, waren werelden niet te verenigen of traumatische gebeurtenissen kregen geen plek. We weten dat systemen compleet willen zijn. De leer- en gedragsmoeilijkheden laten zien (en daarom noemen we het een ‘oplossing’ van het systeem) dat het verleden nog aangekeken moet worden. Dat er erkenning nodig is.

Wanneer ouders of professionals naar het gedrag, of de leermoeilijkheden kijken met de systemische blik -wetend dat het gedrag hard aan het werk is om ons systeem 'heel' te maken- zien we vaak een ontspanning. Het gedrag hoeft dan niet meer zo prominent aanwezig te zijn, waardoor er meer energie vrijkomt voor het leren.

Meer info

Voor wie? Dit is een workshop voor ouders en docenten, begeleiders bij leerproblemen, volwassenen met bijvoorbeeld ADHD of dyslexie en andere geïnteresseerden. Allerlei gedrag- en leermoeilijkheden kunnen ingebracht worden, van autisme stoornissen tot vaak ruzie maken, moeite hebben met rekenen, etc.

Wat kun je na het afronden van de workshop?

  • Je hebt enige kennis van de principes en patronen van systemisch werk
  • Je hebt inzicht in de manier waarop jij bent verbonden met jouw (familie) systeem
  • Je hebt inzicht in de manier waarop jij bent verbonden met andere systemen, zoals school en werk
  • Een nieuwe kijk op leer- en gedragsmoeilijkheden heeft zich ontwikkeld
  • Je kunt aangereikte handvatten inzetten in je dagelijkse (professionele) leven

Programma

Deze tweedaagse doorlopen we aan de hand van persoonlijke vraagstukken. Alvorens we daar mee aan de slag gaan, nemen we je eerst mee in een korte inleiding over systemen en hoe deze ons gedrag kunnen beïnvloeden. Daarna is er ruimte voor ongeveer 12 cases. Op deze manier komen vele patronen aan de orde. Door het zien en ervaren van deze patronen kunnen we je de nodige theorie, inzichten en handvatten meegeven.

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet, maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt. In dat geval nemen we contact met je op.

Naam(Vereist)

2 dagen

20 maart 2025
Dag 1: 09:30 - 17:00Bibi SchreuderRolde
21 maart 2025
Dag 2: 09:30 - 17:00Bibi SchreuderRolde

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.