Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Team

Bibi Schreuder

Eigenaar | Trainer

Profiel

Bibi Schreuder

Eigenaar | Trainer

Ik ben Bibi Schreuder, mede-eigenaar van en opleider bij het Bert Hellinger instituut Nederland. Vanuit een grote liefde voor leren gun ik mensen hun eigen leerproces en ondersteun hen daarin. Om mensen vat te laten krijgen op systemisch denken heb ik veel oefeningen ontwikkeld. Ik blijk een scherpe waarneemster te zijn, met humor en liefde voor het vak.

Systemische pedagogiek kwam voort uit mijn onderwijsachtergrond. Ik vind het interessant om thema’s zoals  bijvoorbeeld ‘pesten’, ‘leermoeilijkheden’, ‘autisme’ maar ook gezondheidsvraagstukken, systemisch te doorgronden. Met opstellingen en door middel van systemische coaching ondersteun ik mensen in hun beweging in leven of werk.

Ik geef workshops en opleidingen in verschillende landen (in het Engels). Ik voltooide de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en was vanaf 1976 tot 2001 werkzaam in het middelbaar beroepsonderwijs als vakdocent Tekenen en kunstzinnige vorming, en als stagebegeleider en -coördinator.

Getrouwd met Jan Jacob Stam, moeder van onze (al volwassen) zoon en dochter. Altijd al ben ik gefascineerd door de krachten die zich voordoen in de natuur. Zoals de schoonheid van de boom die na een ijzel-periode jaren geleden, zijn geknakte takken weer opgericht heeft. Ik zie systemisch werk ook als natuurkrachten, die je niet kan ontkennen; je kunt er alleen méé werken.

Barbara Hoogenboom

Eigenaar | Trainer

Profiel

Barbara Hoogenboom

Eigenaar | Trainer

Mede-eigenaar, directeur en systemisch facilitator bij het Bert Hellinger Instituut Nederland. Studeerde bedrijfskunde, werkte ruim tien jaar bij financiële organisaties in managementfuncties in binnen- en buitenland. Daarna werkte ze 11 jaar als register mediator in zakelijke en familieconflicten tot 2015, waarna het systemische werk haar volledig in dienst nam.
Ze is constant nieuwsgierig naar wat de goede (systemische) redenen zijn dat de dingen zijn zoals ze zijn. Uitzoomen naar grotere systemen en dynamieken daarin maakt deel uit van haar natuurlijke manier van zijn en doen. Altijd bereid om moedig én kwetsbaar te zijn. Niet bang voor de harde realiteit én in dienst van mildheid en dankbaarheid.

Verspreidt graag systemisch werk als een gezond virus (…) door middel van trainingen, workshops, opstellingen en coaching. Woont met man, drie kinderen, hond en drie goudvissen op het mooie oude platteland van Texel. Geniet van de wind in haar haren en zon of regen op haar gezicht.

Sandra Hardenberg

Officemanager | Bedrijfsvoering

Profiel

Sandra Hardenberg

Officemanager | Bedrijfsvoering

Sinds 2016 ben ik bij het Bert Hellinger Instituut werkzaam als officemanager. Ik verbind met mijn veelzijdige sensitiviteit verschillende lijnen aan elkaar in het geheel. Als spin in het web houd ik ervan om veelzijdig bezig te zijn;  de cursistenadministratie, de planning van opleidingen en workshops, het organiseren van seminars, het beheren van de website, etc etc. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor een deel van de bedrijfsvoering.

Samen met mijn man, dochter, zoon, kat en guppies wonen we op een steenworp afstand van het Bert Hellinger Instituut in het mooie Meerstad.

Alla Atroschenko

Financiële Administratie

Profiel

Alla Atroschenko

Financiële Administratie

Lisa Djasmadi

Cursistenadministratie

Profiel

Lisa Djasmadi

Cursistenadministratie

Sinds 2020 werk ik met veel plezier bij het Bert Hellinger Instituut als parttime medewerker van de cursistenadministratie. Ik ben het eerste aanspreekpunt voor allerhande vragen over opleidingen, workshops en coaching. Met mijn man en twee dochters woon ik in Groningen.

Zazet Delis

Cursistenadministratie

Profiel

Zazet Delis

Cursistenadministratie

Rudolf Boerema

Gastheer | Handyman

Profiel

Rudolf Boerema

Gastheer | Handyman

Mijn naam is Rudolf Boerema en ben woonachtig in Eelderwolde. Sinds mei 2016 ben ik werkzaam voor het Bert Hellinger Instituut. Naast gastheer ben ik ook klusjesman, tuinman en chauffeur voor het Bert Hellinger Instituut. In mijn vrije tijd ben ik vrijwilliger bij het Bloemencorso Eelde voor de wijk Eelderwolde en daarnaast rijd ik graag op mijn motor.

Angelique van Eekelen

Gastvrouw Amsterdam

Profiel

Angelique van Eekelen

Gastvrouw Amsterdam

Ik heb jarenlang voor mijn gezin gezorgd. Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst een familieopstelling meemaakte, werd ik heel enthousiast over wat dit werk doet voor mensen. Daardoor kan ik als gastvrouw invoelen wat voor onze deelnemers nodig is. Ik vind het belangrijk dat onze bezoekers zich op hun gemak kunnen voelen bij ons.

Ik zorg op de locatie in Amsterdam voor de lunch en tussentijdse versnaperingen en ook houd ik het pand schoon en netjes.

Ik woon in Amsterdam samen met mijn twee volwassen kinderen en een hele reeks huisdieren. Verder houd ik van lekker eten en genieten van het leven.

Annie Hoekstra-Schildhuis

Gastvrouw Groningen

Profiel

Annie Hoekstra-Schildhuis

Gastvrouw Groningen

Yvonne Lonis

Gelieerde trainer

Profiel

Yvonne Lonis

Gelieerde trainer

Al ruim twintig jaar werk ik als trainer en coach. Tot 2003 werkte ik in dienst van verschillende organisaties waaronder de Dienst Justitiële Inrichtingen. Sinds 2004 run ik mijn eigen trainingsbureau en richt mij voornamelijk op leiderschapsontwikkeling, teambuilding, persoonlijke ontwikkeling en communicatie middels training, coaching, intervisie en procesbegeleiding.

Vanaf het moment dat ik in aanraking kwam met opstellingen en verschillende opleidingen hierin volgde, is mijn systemische bril altijd op en integreer ik waar mogelijk mijn systemische blik in mijn werk. Ik begeleid workshops met familie en- organisatieopstellingen. Ik geef verschillende opleidingen en ben systemisch coach. Ik geniet van het trainen en om bij te dragen aan de verspreiding van systemisch werk en om systemisch bewustzijn aan te boren dat er al is, in studenten, organisaties en in de maatschappij. Mijn stijl kenmerkt zich als praktisch, doortastend en verbindend.

Ik ben getrouwd, woon in het midden van het land en ben moeder van twee (volwassen) kinderen.

Marion Latour

Gelieerde trainer

Profiel

Marion Latour

Gelieerde trainer

Mijn naam is Marion Latour begeleider, coach en trainer in het systemisch werk.
Het blijft mij fascineren hoe één woord, één gebaar of één inzicht opeens alles in beweging kan zetten en het kan verbinden.
Ieder mens, ieder team, iedere organisatie heeft systemische intelligentie in zich. Soms is het alleen wat weggestopt en minder aan de bewuste oppervlakte. Het roept om ontwaakt te worden, het precies te nemen zoals het is zonder het mooier of lelijker te maken.

Ik voel mij een verkenner en aanjager in het systemisch werk.
Verkenner is iets wat ik in mijn 25 jarige brandweer carrière heb geleerd. Waar zit een eerste beweging, een ingang, een mogelijkheid, wat komt er op ons afstormen? Het onverwachte verwachten met de volledige acceptatie dat je geen idee hebt wat het is.
Aanjager is iets wat ik zo heb mogen ervaren en leren in mijn werk met paarden, hoe stop je ergens precies voldoende energie in iets zodat de uitwisseling blijft en het als geheel kan voortleven en in beweging blijft, in welke vorm dan ook.

Ik ben geboren in de Zaanstreek tussen de molens en de cacao. Op mijn 25e ben ik terug gegaan naar de natuur in het mooie Drenthe. Opgeleid als chemisch technoloog en na ruim 20 jaar leidinggeven bij de brandweer en politie ben ik sinds eind 2017 fulltime bezig met het systemisch werk bij het Bert Hellinger Instituut.
Het is heerlijk en bijzonder hoe alle ervaringen uit het werk en het leven tot nu toe samen komen in het systemisch werk, waarbij ik in trainingen, workshops, coaching en opstellingen het systemisch gedachtengoed samen met mijn collega’s verder kan verspreiden.

Samen met mijn man Jochen Beyer genieten wij en zijn 4 kinderen van de natuur, onze paarden en andere dieren op onze woonboerderij op een inspirerende plek in Drenthe.

Marije Boot

Gelieerde trainer

Profiel

Marije Boot

Gelieerde trainer

Mijn naam is Marije Boot. Als noorderling in het zuiden terecht gekomen. Met een studie onderwijskunde en lerarenopleiding als achtergrond, werk ik nu 20 jaar in het onderwijsveld.

Sinds mijn eerste kennismaking met het systemisch werk ben ik echt geraakt door de manier van kijken. Na de opleiding Systeem Dynamieken in Organisaties heb ik ook de opleidingen Systemisch interveniëren en Familieopstellingen voor organisatieopstellers gevolgd. In mijn werk als organisatie-adviseur begeleid ik teams en coach ik individuen veelal vanuit het systemisch perspectief.

Na een bijzonder intense retraite heb ik gevoeld dat ik graag mijn bijdrage wil leveren aan de maatschappij en het onderwijs voor de toekomst. De opleiding Systemische Pedagogiek is daarbij voor mij een prachtige manier om het gedachtengoed dat Bibi Schreuder in deze opleiding heeft neergezet, door te geven.

Ik heb veel plezier in mijn werk en haal daar ook veel voldoening uit. Daarnaast geniet ik van sportieve activiteiten (hardlopen en tennis) en ga ik jaarlijks naar Uganda om daar jongeren te begeleiden om hun eigen toekomst vorm te geven.

Petra van de Kop

Gelieerde trainer

Profiel

Petra van de Kop

Gelieerde trainer

Ik ben Petra van de Kop en bij het Bert Hellinger Instituut Nederland geef ik de Opleiding Systemisch Adviseren. Ik ben werkzaam als adviseur, coach en procesbegeleider en begeleid mensen, teams, organisaties, wijken, gebieden en netwerken bij duurzame vernieuwing. Ik geniet ervan om naar organisaties te kijken als levende systemen en in co-creatie te ontdekken, te ontwikkelen en bij te dragen aan veranderingen die betekenisvol zijn voor mensen, organisaties en de samenleving.

Mijn liefde voor levende systemen begon al vroeg. Als kind wilde ik boswachter worden of boer. Ik ging naar de Landbouwuniversiteit Wageningen, studeerde Cum Laude af op ‘landgebruikssystemen’ en werkte vijftien jaar als adviseur voor diverse organisaties in binnen- en buitenland. Regelmatig zag ik hoe mensen en projecten met allerlei goede bedoelingen stuk liepen. Met systemisch werk ontdekte ik een bril om zicht te krijgen op de soms taaie onderstroom van verander- en vernieuwingsprocessen en leerde ik mijn eigen gewaar-zijn als instrument te gebruiken. Elke keer weer ben ik onder de indruk van wat dat in gang zet.

Ik ben getrouwd, moeder van drie tieners en woon in Wageningen. Ik struin graag door de natuur, vaak met camera. Ik houd van koken met verse groenten van onze akker. Buiten en met Qigong laad ik op en vind ik nieuwe inspiratie.

Maaike van der Heiden

Gelieerde trainer

Profiel

Maaike van der Heiden

Gelieerde trainer

Ik ben Maaike van der Heiden en ben werkzaam sinds 2018 bij het Bert Hellinger Instituut. Je kunt me tegenkomen als trainer en opsteller bij incompany training en – coaching, maatschappelijke vraagstukken en in de opleidingen. Naast dit werk heb ik sinds 2006 mijn eigen coachingspraktijk, waarin ik zoveel mogelijk buiten werk of een activiteit gebruik (bijv. klimmen of hardlopen).

In 1998 ben ik begonnen aan de theaterschool in Arnhem, maar al snel verruilde ik mijn studerende leven voor een niet te stoppen passie: reizen. Bijna tien jaar heb ik reizen gecombineerd met verschillende werkzaamheden. Uiteindelijk werd mijn wens om een bijdrage leveren steeds groter en ben ik me gaan bekwamen als trainer en coach.

Wat mij blijft fascineren is groei. Van een individu, van een organisatie, van de natuur én van het grotere geheel. Systemische interventies zijn voor mij een logisch, niet te missen onderdeel van groei. Ik glunder als ik als passant even heb mogen bijdragen aan de continue stroom van ontwikkeling.

Ik woon samen met mijn vriend en onze twee jonge kinderen in Mook. Mijn creativiteit komt tot uiting in de liefde voor koken en verder houd ik van Cross Fit en reizen (ik kan het niet laten).

Jochen Beyer

Gelieerde trainer

Profiel

Jochen Beyer

Gelieerde trainer

Mijn naam is Jochen Beyer, ik ben eind 1967 in het noorden van Duitsland geboren. Toen ik tweeëneenhalf jaar oud was zijn we verhuisd naar Nederland waar ik verder opgegroeid ben en nog steeds woon. Via Zuid-Holland (Rotterdam) en Noord-Brabant (Vught) ben ik uiteindelijk op de ‘Hondsrug’ in Drenthe (Gieten) terecht gekomen. Weer dicht bij mijn geboortegrond.

Vanuit een chemisch technologische achtergrond heb ik steeds meer de shift gemaakt van de chemie tussen stoffen naar de chemie tussen mensen. Ik heb diverse systemische opleidingen gevolgd onder ander bij bureau Wind (systemisch coachen met paarden) als ook bij het Bert Hellinger Instituut. Ik voel me dankbaar en trots dat ik de biografie van Bert Hellinger heb mogen vertalen vanuit het Duits naar het Nederlands.

Binnen het Bert Hellinger Instituut kan je me tegen komen bij workshops, opstellingen en opleidingen.
Met name de eenvoud en tegelijkertijd de complexiteit van het Systemisch werk blijven mij boeien. Fenomenologisch gewaarworden van wat is en dit te erkennen blijft mij fascineren.

Daarnaast heb ik nog mijn eigen coaching en trainingsbureau voor individuele en team coaching en trainingen. Vooral gericht op houding en gedrag en in interactie met elkaar. Hiervoor werk ik vaak met crisisteams uit de veiligheidsregio’s.

Samen met mijn vrouw Marion Latour geven we vaak workshops en trainingen waarbij we de systemische wijsheid van paarden inzetten. Dit doen we zowel in binnen- als ook buitenland.

Tot slot, of eigenlijk als eerste ben ik de trotse vader van vier (bijna) volwassen kinderen. Zij zijn voor mij een onuitputtelijke bron voor een leven lang leren.

Agnes Oen

Gelieerde trainer

Profiel

Agnes Oen

Gelieerde trainer

Ik ben Agnes Oen, van oorsprong Arbeids & Organisatie Psycholoog en Fysiotherapeut. Centrale vraag in mijn werk is waarom wij doen wat we doen. De snelheid en complexiteit van ontwikkelingen in de maatschappij roepen veel vragen op. Hoe reageren we op ontwikkelingen, hoe gaan we om met druk, wat werkt, waar wringt het. Als ik met pensioen ga hoop ik te hebben bijgedragen aan het bouwen van een nieuwe manier van leven en werken, als antwoord op deze vragen.

De systemische blik ervaar ik als een enorme verrijking. Het geeft ons de mogelijkheid om in en uit te zoomen en te begrijpen hoe ons gedrag gedreven wordt door onderdeel te zijn van systemen.

Het helpt ons kijken naar wat er gaande is en verborgen patronen kunnen in beeld komen. Herkennen, erkennen, zien, een nieuwe blik. Ontwikkeling begint bij de werkelijkheid zien.

Met onze twee kinderen wonen Peter en ik in Woerden. Ik ben geboren en getogen in Groningen en mijn oorsprong is Chinees, Indisch. Oen betekent in het chinees ‘warmte’. Dat is kenmerkend voor mij, ik ben een mensenmens.  Altijd nieuwsgierig naar wat er achter de eerste verschijning van de ander is. Met alles waar iemand vandaan komt. Ook de wijsheid van ons lichaam zie ik als een waardevolle bron. Ons lijf weet vaak veel eerder dan onze geest. Mijn passie voor de krijgskunst Aikido zet ik in mijn werk in om de taal van ons lijf te begrijpen. In het systemische werk zie ik ons lichaam als een spreekbuis voor de informatie uit het veld.  Heel makkelijk want je hebt het altijd bij je.

Ga je mee ontdekken vanuit een systemische blik? Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten.

Andries de Jong

Gelieerde trainer

Profiel

Andries de Jong

Gelieerde trainer

Als kind wilde ik de wereld begrijpen en die beter maken. Wel wat veel voor zo’n jongetje, en iets daarvan heb ik nog steeds in me.

Na mijn afgebroken studie Afrikanistiek werkte ik -veelal internationaal- in het domein van HR, Learning & Development en Change Management. Daarna begon ik mijn eigen praktijk voor systemische begeleiding. Vervolgens werkte ik enkele jaren als trainer en opleider bij Phoenix opleidingen. Sinds kort ben ik weer zelfstandig systemisch begeleider en trainer, en heb ik me verbonden aan het Bert Hellinger Instituut.

Een leermeester vatte mijn fascinatie in dit werk ooit mooi in de zin ‘Wat wil hier geleerd worden zodat er iets kan veranderen?’. In mijn ervaring wijzen leren en veranderen elkaar wederzijds de weg. Systemisch kijken, denken en werken is sinds 2008 voor mij dé methodiek. Op zoek naar betekenis door het bevragen van een levend systeem, in- en uitzoomend, beweging volgend, stagnatie ontmoetend. Wat wil gezien of gehoord worden dat het systeem dient? Naast wat ik verder geleerd en gedaan heb, ben ik vooral dat toegewijd, en draag ik graag bij aan de verdere (liefst wereldwijde) verspreiding ervan. Misschien heeft het jongetje van ooit er alsnog iets op gevonden…

Ik hou van verhalen, van taal, en van het ritme van de seizoenen. Op mijn conga’s en bongo’s oefen ik mijn eigen ritme. Samen met mijn lief, haar dochter, onze twee zoontjes en hond woon ik in de kop van Noord-Holland. Mijn volwassen dochter is inmiddels zelf moeder van een dochter.

Iveta Apine

Iveta Apine

Internationale gelieerde trainer

Profiel
Iveta Apine

Iveta Apine

Internationale gelieerde trainer

I am Iveta and my experience comes from working with organizations and leaders as a business trainer and executive coach for seventeen years. I believe that when doing something for more then ten years, we start to really understand what we are actually doing. This was the moment I discovered systemic work and grew into it with Bert Hellinger Institute The Netherlands. For me, systemic work has become a way to relate to the world and bring my input to families, organizations and societies.

I am founder of Systemic Constellations Center Riga providing organizational and family constellations trainings, systemic coaching and transformational processes facilitation. Coming from Riga, Latvia, which is a part of the world with rich unfolded systemic history, this is a journey of constant discoveries which I share with training participants and blog readers. I work in three languages (Latvian, English and Russian), locally and internationally. I am happy to be affiliated trainer of Bert Hellinger Institute The Netherlands and part of the knowledge tank and community created.

Wil je meer leren over systemisch werk en opstellingen?

Ons werkveld is breed en richt zich op bedrijven en organisaties, persoonlijke ontwikkeling, ziekte en gezondheid, onderwijs en maatschappelijke vraagstukken.

Over ons

Ben je nieuw hier of is iets niet duidelijk? Op deze pagina kun je terecht voor veelgestelde vragen, of om door het systemische bos de bomen weer te kunnen zien.

Veelgestelde vragen

Regelmatig delen wij in de vorm van blogs/artikelen onze ervaringen of inzichten die we opdoen tijdens onze werkzaamheden in binnen- en buitenland.

Blogs

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch denken maakt ons bewust van het waarom van ons zijn en doen. Met organisatieopstellingen en familieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.