Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Ons team

Eigenaren, trainers, gastheren, gastvrouwen en officemedewerkers: alle medewerkers van het Bert Hellinger Instituut hebben een passie voor systemisch werk.

Maak kennis met ons ervaren en bevlogen team!

Barbara Hoogenboom

Eigenaar | Trainer

Profiel

Barbara Hoogenboom

Eigenaar | Trainer

Barbara Hoogenboom, sinds 2015 mede-eigenaar van het Bert Hellinger Instituut Nederland, werkzaam als directeur en systemisch trainer en begeleider.

Ik studeerde een eeuwigheid geleden bedrijfskunde en werkte vervolgens ruim tien jaar bij financiële organisaties in managementfuncties in binnen- en buitenland. Daarna werkte ik ruim 10 jaar als mediator in zakelijke en familieconflicten, waarna het systemische werk mij volledig in dienst nam. Het voelt heel vervullend dat ik alle opleidingen, ervaringen, eerdere werkfuncties en levenservaring kan inzetten bij het werk dat ik doe. Dat dat kan bijdragen aan ontwikkeling en welzijn van andere mensen, van organisaties en misschien nog wel meer.

Ik ben constant nieuwsgierig naar wat de goede (systemische) redenen zijn dat de dingen zijn zoals ze zijn. Uitzoomen naar grotere systemen en dynamieken daarin maakt deel uit van mijn natuurlijke manier van zijn en doen. Ik weet zowel moedig als kwetsbaar te zijn en ben niet bang voor de pijnlijke realiteit die het leven ook met zich meebrengt. Ik voel me dankbaar als ik merk hoe de systemische bril bijdraagt aan mildheid en compassie.

Ik woon met mijn man Michiel, onze drie kinderen en hondje Tex op het mooie oude platteland van Texel. Ik geniet van hoe de Texelse schaapjes in de wei grappig huppelen en voel me vitaal mede dankzij het jaarrond zwemmen in de (Wadden)zee.

Een gesprek met Barbara

Sandra Hardenberg

Eigenaar | Bedrijfsvoering

Profiel

Sandra Hardenberg

Eigenaar | Bedrijfsvoering

Sinds 2016 ben ik bij het Bert Hellinger Instituut werkzaam als officemanager. Als spin in het web houd ik ervan om veelzijdig bezig te zijn;  de cursistenadministratie, de planning van opleidingen en workshops, het organiseren van seminars, het beheren van de website, etc etc. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Met mijn veelzijdige sensitiviteit verbind ik verschillende lijnen aan elkaar in het geheel.

Samen met mijn man, dochter, zoon, kat en guppies wonen we op een steenworp afstand van het Bert Hellinger Instituut in het mooie Meerstad.

Een gesprek met Sandra

Marion Latour

Eigenaar | Trainer

Profiel

Marion Latour

Eigenaar | Trainer

Mijn naam is Marion Latour begeleider, coach en trainer in het systemisch werk.
Het blijft mij fascineren hoe één woord, één gebaar of één inzicht opeens alles in beweging kan zetten en het kan verbinden.
Ieder mens, ieder team, iedere organisatie heeft systemische intelligentie in zich. Soms is het alleen wat weggestopt en minder aan de bewuste oppervlakte. Het roept om ontwaakt te worden, het precies te nemen zoals het is zonder het mooier of lelijker te maken.

Ik voel mij een verkenner en aanjager in het systemisch werk.
Verkenner is iets wat ik in mijn 25 jarige brandweer carrière heb geleerd. Waar zit een eerste beweging, een ingang, een mogelijkheid, wat komt er op ons afstormen? Het onverwachte verwachten met de volledige acceptatie dat je geen idee hebt wat het is.
Aanjager is iets wat ik zo heb mogen ervaren en leren in mijn werk met paarden, hoe stop je ergens precies voldoende energie in iets zodat de uitwisseling blijft en het als geheel kan voortleven en in beweging blijft, in welke vorm dan ook.

Ik ben geboren in de Zaanstreek tussen de molens en de cacao. Op mijn 25e ben ik terug gegaan naar de natuur in het mooie Drenthe. Opgeleid als chemisch technoloog en na ruim 20 jaar leidinggeven bij de brandweer en politie ben ik sinds eind 2017 fulltime bezig met het systemisch werk bij het Bert Hellinger Instituut.
Het is heerlijk en bijzonder hoe alle ervaringen uit het werk en het leven tot nu toe samen komen in het systemisch werk, waarbij ik in trainingen, workshops, coaching en opstellingen het systemisch gedachtengoed samen met mijn collega’s verder kan verspreiden.

Samen met mijn man Jochen Beyer genieten wij en zijn 4 kinderen van de natuur, onze paarden en andere dieren op onze woonboerderij op een inspirerende plek in Drenthe.

Een gesprek met Marion

Bibi Schreuder

Eigenaar | Trainer

Profiel

Bibi Schreuder

Eigenaar | Trainer

Bibi Schreuder, sinds de oprichting mede-eigenaar en nu ‘stam-oudste’ van en opleider bij het Bert Hellinger Instituut Nederland. 

Jan Jacob Stam en ik schreven samen het boek ‘Systemisch coachen’ en ik schreef het boek ‘Ik ben kind, dus ik voel waar mijn ouders zijn’.

Vanuit een grote liefde voor leren gun ik mensen hun eigen leerproces en ondersteun hen daarin. Om mensen vat te laten krijgen op systemisch denken heb ik veel oefeningen ontwikkeld. Ik blijk een scherpe waarneemster te zijn, met humor en liefde voor het vak.

Systemische pedagogiek kwam voort uit mijn onderwijsachtergrond. Ik vind het interessant om thema’s zoals bijvoorbeeld ‘pesten’, ‘leermoeilijkheden’, ‘autisme’ maar ook gezondheidsvraagstukken, systemisch te doorgronden. Met opstellingen en door middel van systemische coaching ondersteun ik mensen in hun beweging in leven of werk. 

Ik geef workshops, systemische coaching en opleidingen in verschillende landen (in het Engels) en ook online. In 1976 voltooide ik de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en was tot 2001 werkzaam in het middelbaar beroepsonderwijs als vakdocent tekenen en kunstzinnige vorming, en als stagebegeleider en -coördinator.

Getrouwd met Jan Jacob Stam, moeder van onze (al volwassen) zoon en dochter. 

Altijd al ben ik gefascineerd door de krachten die zich voordoen in de natuur. Ik kan enorm genieten van de schoonheid van een boom die na een ijzel-periode jaren geleden, zijn geknakte takken weer opgericht heeft. Ik zie systemisch werk ook als natuurkrachten, die je niet kan ontkennen; je kunt er alleen méé werken.

Een gesprek met Bibi

Yvonne Lonis

Eigenaar | Trainer

Profiel

Yvonne Lonis

Eigenaar | Trainer

Mijn werkende leven heeft altijd in het teken gestaan van mensen en hun ontwikkeling en van mijn eigen ontwikkeling. Tot 2003 werkte ik in dienst van verschillende organisaties, waaronder Het Ministerie van Veiligheid en Justitie. In 2004 richtte ik mijn trainingbureau op en richtte mij voornamelijk op leiderschapsontwikkeling, teambuilding en persoonlijke ontwikkeling via training, coaching, intervisie en procesbegeleiding. 

Vanaf het moment dat ik in aanraking kwam met opstellingen en systemisch werk en ik hierin verschillende opleidingen volgde, is mijn systemische bril altijd op. Het groeide uit tot mijn belangrijkste focus en ik integreerde mijn systemische blik in mijn werk.

Ik begeleid individuen en workshops en geef opleidingen in het binnen -en buitenland. Of het nu de opleiding Systeemdynamiek in Families, Systeemdynamiek in Organisaties of Systemisch Coachen is, of dat het thema workshops zijn, ik geniet van dit allemaal om mensen te begeleiden zich te bekwamen in hun systemisch begeleiderschap. 

Sinds 2022 ben ik mede-eigenaar, naast coach en opleider bij het Bert Hellinger Instituut en draag ik vanaf deze plek nog duidelijker bij aan de verspreiding van systemisch werk. Ik houd ervan om aan te boren wat er al is, het systemisch bewustzijn in mensen, organisaties en samenlevingen.

Mijn stijl kenmerkt zich als praktisch, doortastend en verbindend.

Ik ben getrouwd, moeder van twee (volwassen) kinderen en woon in het midden van het land, heerlijk in het groen aan het water. Mijn geluk kan niet op als ik na een dag werken mijn eigen groenten en fruit uit mijn kas en moestuin kan oogsten, om het vervolgens te verwerken tot een mooie maaltijd.

Een gesprek met Yvonne

Jochen Beyer

Eigenaar | Trainer

Profiel

Jochen Beyer

Eigenaar | Trainer

Na een opleiding chemische technologie ben ik de eerste vijfentwintig jaar vooral werkzaam geweest in het werkveld van de fysieke veiligheid. In de loop der jaren heb ik echter de shift gemaakt van de chemie tussen de stoffen naar de chemie tussen de mensen. Binnen dit werkveld ben ik ook veel werkzaam geweest als trainer, waarnemer en coach. Vooral gericht gedrag en houding en de vertaling naar verdere ontwikkeling en persoonlijke groei. 

In 2016 ben ik voor het eerst met systemisch werk in aanraking gekomen. Via ‘Systemisch Coachen met paarden’ (WIND opleiding) ben ik uiteindelijk geland bij diverse opleidingen van het Bert Hellinger Instituut Nederland. Waar ik ook in 2019 gelieerd trainer/coach en begeleider geworden ben. Ook heb ik de biografie van Bert Hellinger mogen vertalen vanuit het Duits naar het Nederlands, waarvoor ik nog steeds dankbaar ben.

Sinds de relatief korte tijd dat ik met systemisch werk bezig ben, merk ik, of beter gezegd, is er een ontwakend weten in mij: dat dit het veld is waarin ik mij verder wil ontplooien, wat ik verder wil ontwikkelen en verder wil uitdragen. Het heeft me als het ware gegrepen. 

Vanaf 2022 ben ik mede-eigenaar van het Bert Hellinger Instituut Nederland en draag ik vanaf deze plek nog duidelijker bij aan de verdere ontwikkeling en verspreiding van het systemisch werk. 

Samen met mijn vrouw, onze hond en paarden woon ik op de ‘Hondsrug’ in het mooie Drenthe. Weer dicht bij mijn geboortegrond. Tot slot of eigenlijk als eerste ben ik vader van vier schitterende kinderen. Zij zijn voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie voor een leven lang leren.

Een gesprek met Jochen

Petra van de Kop

Eigenaar | Trainer

Profiel

Petra van de Kop

Eigenaar | Trainer

Mijn liefde voor levende systemen begon al vroeg. Als kind wilde ik boswachter worden of boer. Ik ging naar de Landbouwuniversiteit Wageningen, studeerde Cum Laude af op verduurzamen van landgebruikssystemen. En in de ruim vijftien jaar dat ik vervolgens als adviseur voor diverse organisaties in binnen- en buitenland werkte, zag ik regelmatig hoe mensen en projecten ondanks allerlei goede bedoelingen vastliepen. Mijn fascinatie voor levende systemen verbreedde zich naar mensen en organisaties. Sinds 2010 ben ik ondernemer, adviseer ik leidinggevenden en teams, begeleid ik mensen bij persoonlijke vraagstukken en faciliteer ik leerprocessen rond maatschappelijke opgaven. Met systemisch werk ontdekte ik een bril en ook taal om de soms taaie onderstroom van teams en organisaties te verkennen én leerde ik mijn gewaar-zijn als instrument in te zetten. 

Sinds 2017 ben ik gelieerd aan het Bert Hellinger Instituut en draag ik in de rollen van trainer, adviseur, coach en systemisch onderzoeker bij aan het ontwikkelen van systemisch bewustzijn en (bege)leiderschap. Ik vind het leuk om systemisch werk handen en voeten geven en te verspreiden. Sinds 2022 ben ik mede-eigenaar en draag ik vanuit die rol nog meer bij aan het verder ontwikkelen van het instituut en de ontwikkeling van het systemisch gedachtegoed. 

Ik ben getrouwd met Arnoud, we hebben drie kinderen en wonen in Wageningen. Ik struin graag buiten met onze hond, houd ervan om met Arnoud lange fietstochten te maken en lekkere maaltjes te koken met ver geoogste groenten van onze akker. De natuur, bomen, de seizoenen en Qigong zijn belangrijke inspiratiebronnen voor me. 

Maaike van der Heiden

Gelieerde trainer

Profiel

Maaike van der Heiden

Gelieerde trainer

Ik ben Maaike van der Heiden en ben werkzaam sinds 2018 bij het Bert Hellinger Instituut. Je kunt me tegenkomen als trainer en opsteller bij incompany training en – coaching, maatschappelijke vraagstukken en in de opleidingen. Naast dit werk heb ik sinds 2006 mijn eigen coachingspraktijk, waarin ik zoveel mogelijk buiten werk of een activiteit gebruik (bijv. klimmen of hardlopen).

In 1998 ben ik begonnen aan de theaterschool in Arnhem, maar al snel verruilde ik mijn studerende leven voor een niet te stoppen passie: reizen. Bijna tien jaar heb ik reizen gecombineerd met verschillende werkzaamheden. Uiteindelijk werd mijn wens om een bijdrage leveren steeds groter en ben ik me gaan bekwamen als trainer en coach.

Wat mij blijft fascineren is groei. Van een individu, van een organisatie, van de natuur én van het grotere geheel. Systemische interventies zijn voor mij een logisch, niet te missen onderdeel van groei. Ik glunder als ik als passant even heb mogen bijdragen aan de continue stroom van ontwikkeling.

Ik woon samen met mijn vriend en onze twee jonge kinderen in Mook. Mijn creativiteit komt tot uiting in de liefde voor koken en verder houd ik van Cross Fit en reizen (ik kan het niet laten).

Marije Boot

Gelieerde trainer

Profiel

Marije Boot

Gelieerde trainer

Mijn naam is Marije Boot. Als noorderling in het zuiden terecht gekomen. Met een studie onderwijskunde en lerarenopleiding als achtergrond, werk ik nu 20 jaar in het onderwijsveld.

Sinds mijn eerste kennismaking met het systemisch werk ben ik echt geraakt door de manier van kijken. Na de opleiding Systeem Dynamieken in Organisaties heb ik ook de opleidingen Systemisch interveniëren en Familieopstellingen voor organisatieopstellers gevolgd. In mijn werk als organisatie-adviseur begeleid ik teams en coach ik individuen veelal vanuit het systemisch perspectief.

Na een bijzonder intense retraite heb ik gevoeld dat ik graag mijn bijdrage wil leveren aan de maatschappij en het onderwijs voor de toekomst. De opleiding Systemische Pedagogiek is daarbij voor mij een prachtige manier om het gedachtengoed dat Bibi Schreuder in deze opleiding heeft neergezet, door te geven.

Ik heb veel plezier in mijn werk en haal daar ook veel voldoening uit. Daarnaast geniet ik van sportieve activiteiten (hardlopen en tennis) en ga ik jaarlijks naar Uganda om daar jongeren te begeleiden om hun eigen toekomst vorm te geven.

Andries de Jong

Gelieerde trainer

Profiel

Andries de Jong

Gelieerde trainer

Als kind wilde ik de wereld begrijpen en die beter maken. Wel wat veel voor zo’n jongetje, en iets daarvan heb ik nog steeds in me.

Na mijn afgebroken studie Afrikanistiek werkte ik -veelal internationaal- in het domein van HR, Learning & Development en Change Management. Daarna begon ik mijn eigen praktijk voor systemische begeleiding. Vervolgens werkte ik enkele jaren als trainer en opleider bij Phoenix opleidingen. Sinds kort ben ik weer zelfstandig systemisch begeleider en trainer, en heb ik me verbonden aan het Bert Hellinger Instituut.

Een leermeester vatte mijn fascinatie in dit werk ooit mooi in de zin ‘Wat wil hier geleerd worden zodat er iets kan veranderen?’. In mijn ervaring wijzen leren en veranderen elkaar wederzijds de weg. Systemisch kijken, denken en werken is sinds 2008 voor mij dé methodiek. Op zoek naar betekenis door het bevragen van een levend systeem, in- en uitzoomend, beweging volgend, stagnatie ontmoetend. Wat wil gezien of gehoord worden dat het systeem dient? Naast wat ik verder geleerd en gedaan heb, ben ik vooral dat toegewijd, en draag ik graag bij aan de verdere (liefst wereldwijde) verspreiding ervan. Misschien heeft het jongetje van ooit er alsnog iets op gevonden…

Ik hou van verhalen, van taal, en van het ritme van de seizoenen. Op mijn conga’s en bongo’s oefen ik mijn eigen ritme. Samen met mijn lief, haar dochter, onze twee zoontjes en hond woon ik in de kop van Noord-Holland. Mijn volwassen dochter is inmiddels zelf moeder van een dochter.

Dagmar Ambachtsheer

Gelieerde trainer

Profiel

Dagmar Ambachtsheer

Gelieerde trainer

Ik ben Dagmar Ambachtsheer – de Vries, dochter uit een onderwijs gezin in Rotterdam. Mijn ‘hoofd’ werd al vroeg in mijn leven mijn kracht, sensitiviteit was echter mijn moedertaal. Al duurde het even voor ik daar achter kwam…

Mijn eerste werkzame stappen liggen in de gehandicaptenzorg en in de jeugdzorg. In diverse rollen heb ik daar mijn grote liefdes ontdekt: systeemdynamiek in organisaties en maatschappelijke vraagstukken. Inmiddels werk ik zeven jaar met veel plezier vanuit mijn eigen adviesbureau en begeleid ik het ontrafelen van vastzittende vraagstukken in organisaties. Dit doe ik meestal als adviseur, soms als interimmanager of trainer, steeds afwegend met de opdrachtgever welke plek passend is bij mij en het vraagstuk in de organisatie.

Het systemisch werk heeft me in 2017 gegrepen. Het is de verbindende factor geworden tussen alles wat ik tot nu toe in mijn leven heb mogen leren. Het koste me overigens wel twee blokken van de eerste opleiding die ik zelf volgde aan het Bert Hellinger Instituut, waarin ik eerst ‘inwendig gevochten’ heb om te zorgen dat een aantal overtuigingen niet aan diggelen zouden gaan. Totdat ik enigszins streng werd aangekeken door een trainer en gevraagd werd of ik mijn hoofd verder kwam voeden of de verbinding wilde leren maken tussen mijn hoofd en mijn lijf… Vanaf dat moment voelde ik me hier thuis.

Inmiddels heb ik een flinke reis bij het Bert Hellinger Instituut mogen maken, wat ervoor zorgt dat ik nu mag bijdragen om dit mooie fenomenologische werk te verspreiden.

Sara Boonman

Gelieerde trainer

Profiel

Sara Boonman

Gelieerde trainer

Tim van Lingen

Gelieerde trainer

Profiel

Tim van Lingen

Gelieerde trainer

Chandra de Vries

Gelieerde trainer

Profiel

Chandra de Vries

Gelieerde trainer

Janneke de Sousa

Gasttrainer

Profiel

Janneke de Sousa

Gasttrainer

Mijn naam is Janneke de Sousa. Met veel plezier woon ik samen met mijn man Ties en onze twee zonen in Twente.
In 2019 volgende ik mijn eerste systemische opleiding en ik was meteen gegrepen. Ik vond er de taal voor dat wat ik onbewust al kende. Na deze eerste opleiding zouden er nog velen volgen, waaronder Systemische adviseren en Systeem Dynamieken in Families bij het BHI.

Het systemisch kijken en werken heeft mij een heel nieuw perspectief gegeven op dezelfde vragen en daarmee een heel ander repertoire aan mogelijkheden en interventies. Het is prachtig te werken, daar waar de wijsheid van het systeem en het lijf samenkomt. Soms kun je al met één vraag, dat wat vastzit, weer in beweging brengen.

Daar maak ik dankbaar gebruik van binnen mijn werk bij de Universiteit Twente. Het heeft mijn rol als adviseur verstevigt en verdiept. Ik geef het systemisch perspectief met veel plezier weer door in de coaching, workshops, teambegeleidingen en
trainingen die ik verzorg. Bij het Bert Hellinger Instituut breng ik als gasttrainer mijn specifieke ervaring in met het toepassen van systemisch werk in de academische context. Zoals in de maatwerktraining “Systemisch Adviseren voor interne adviseurs van universiteiten”, samen met Petra van de Kop.

Alla Atroschenko

Financiële Administratie

Profiel

Alla Atroschenko

Financiële Administratie

Lisa Djasmadi

Cursistenadministratie

Profiel

Lisa Djasmadi

Cursistenadministratie

Sinds 2020 werk ik met veel plezier bij het Bert Hellinger Instituut als parttime medewerker van de cursistenadministratie. Ik ben het eerste aanspreekpunt voor allerhande vragen over opleidingen, workshops en coaching. Met mijn man en twee dochters woon ik in Groningen.

Zazet Delis

Cursistenadministratie

Profiel

Zazet Delis

Cursistenadministratie

Mijn naam is Zazet Delis, 28 jaar oud en ik woon samen met mijn vriend en viervoeter(tje) in Winschoten. Sinds augustus 2021 ben ik de cursistenadministratie van het het Bert Hellinger Instituut komen versterken. Na het uitzwaaien van mijn studentenbestaan, was ik enige tijd zoekende naar de juiste plek. Eenmaal geland bij het BHI heb ik mijn draai ontzettend snel gevonden. Alle mensen hier zijn vriendelijk, warm en bovenal kundig in dat wat ze doen. De variëteit aan mensen en bezigheden, maakt het werk interessant en afwisselend.

In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om een podcast te luisteren, of om een boek te lezen. Verder sport ik regelmatig om de heerlijke lunches van Rudolf enigszins te compenseren.

Rudolf Boerema

Gastheer | Handyman

Profiel

Rudolf Boerema

Gastheer | Handyman

Mijn naam is Rudolf Boerema en ben woonachtig in Eelderwolde. Sinds mei 2016 ben ik werkzaam voor het Bert Hellinger Instituut. Naast gastheer ben ik ook klusjesman, tuinman en chauffeur voor het Bert Hellinger Instituut. In mijn vrije tijd ben ik vrijwilliger bij het Bloemencorso Eelde voor de wijk Eelderwolde en daarnaast rijd ik graag op mijn motor.

Angelique

Gastvrouw Amsterdam

Profiel

Angelique

Gastvrouw Amsterdam

Ik heb jarenlang voor mijn gezin gezorgd. Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst een familieopstelling meemaakte, werd ik heel enthousiast over wat dit werk doet voor mensen. Daardoor kan ik als gastvrouw invoelen wat voor onze deelnemers nodig is. Ik vind het belangrijk dat onze bezoekers zich op hun gemak kunnen voelen bij ons.

Ik zorg op de locatie in Amsterdam voor de lunch en tussentijdse versnaperingen en ook houd ik het pand schoon en netjes.

Ik woon in Amsterdam samen met mijn twee volwassen kinderen en een hele reeks huisdieren. Verder houd ik van lekker eten en genieten van het leven.

Farzaneh Niknafas

Gastvrouw Groningen

Profiel

Farzaneh Niknafas

Gastvrouw Groningen

Paula Turuica

Gastvrouw Westbroek

Profiel

Paula Turuica

Gastvrouw Westbroek

Iveta Apine

Iveta Apine

Internationale gelieerde trainer

Profiel
Iveta Apine

Iveta Apine

Internationale gelieerde trainer

I am Iveta and my experience comes from working with organizations and leaders as a business trainer and executive coach for seventeen years. I believe that when doing something for more then ten years, we start to really understand what we are actually doing. This was the moment I discovered systemic work and grew into it with Bert Hellinger Institute The Netherlands. For me, systemic work has become a way to relate to the world and bring my input to families, organizations and societies.

I am founder of Systemic Constellations Center Riga providing organizational and family constellations trainings, systemic coaching and transformational processes facilitation. Coming from Riga, Latvia, which is a part of the world with rich unfolded systemic history, this is a journey of constant discoveries which I share with training participants and blog readers. I work in three languages (Latvian, English and Russian), locally and internationally. I am happy to be affiliated trainer of Bert Hellinger Institute The Netherlands and part of the knowledge tank and community created.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.