Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

7546

Een organisatie gegroeid uit inzicht en beweging

Het Bert Hellinger Instituut werd in 2000 opgericht. De oorsprong van het BHI lag echter al eerder, in 1995, toen Jan Jacob Stam en zijn vrouw Bibi Schreuder in Duitsland hun eerste opstelling meemaakten naar aanleiding van een persoonlijk vraagstuk. Na deze ervaring woonden Jan Jacob en Bibi vele internationale seminars van Bert Hellinger bij en verkenden zij het fenomeen opstellingen. Ze raakten bevriend met Bert. Tot aan 2019, het jaar waarin Bert Hellinger overleed, was er regelmatig contact en uitwisseling tussen Jan Jacob en Bert.

De levensloop van het BHI

Toen Jan Jacob in 2000 het BHI oprichtte, kreeg hij de volledige ondersteuning van Bert Hellinger. In juli 2001 kwam Bibi volledig in, voor en met het instituut werken, na 25 jaar in het onderwijs gewerkt te hebben. Als pioniers in het systemisch werkveld startten Jan Jacob en Bibi met opstellingen en opleidingen in Nederland. In 2005 openden zij de eigen locatie De Zeven Linden te Middelbert (Groningen), in bijzijn van Bert Hellinger.

In 2015 werd Barbara Hoogenboom mede-eigenaar. Het was de eerste stap om het BHI naar ‘de volgende generatie’ te brengen. De organisatie groeide door naar een volgende fase, waarin ook ruimte was voor nieuwe trainers en uitbreiding van ondersteunend personeel. Ook kwam er in deze periode een eigen locatie bij in Amsterdam, De Paddestoel.

In 2020 verliet Jan Jacob het BHI en is als ‘goede buur’ zelfstandig verdergegaan, in het toen net gebouwde pand De Drie Essen, dat naast de Zeven Linden in Middelbert staat. Barbara en Bibi zetten samen de maatschap BHI voort.

In 2022 werd het tijd voor de volgende stap richting ‘de volgende generatie’. Bibi stopte met haar rol als ondernemer en nam de rol van stamoudste aan, waarin ze haar systemische meesterschap vol kwijt kan.

Vanaf dat moment bestaat de maatschap uit 7 personen: Barbara Hoogenboom, Sandra Hardenberg, Marion Latour, Yvonne Lonis, Petra van de Kop, Jochen Beyer en Bibi Schreuder.

Het BHI blijft zich richten op een betekenisvolle bijdrage aan bedrijven en organisaties, persoonlijke ontwikkeling, ziekte en gezondheid, onderwijs en maatschappelijke vraagstukken. Ondanks, of misschien ook wel juist dankzij, dit brede werkveld biedt het BHI een omgeving waarin deelnemers zich thuis voelen. Een plek waar groei mogelijk is. Waar ieder individu, ieder patroon en ieder systeem welkom is. Waar potentieel kan gaan stromen.

Ieder individu, ieder patroon en ieder systeem is welkom. Zo kan potentieel gaan stromen.

Over Bert Hellinger

Anton Suitbert (Bert) Hellinger werd geboren op 16 december 1925 en overleed op 19 september 2019. Eind jaren tachtig ontwikkelde Bert Hellinger familieopstellingen als een volwaardige methode. Hij noemde het ‘levenshulp’. Door het doen van vele opstellingen kwamen voor hem inzichten bovendrijven over de werking van familiesystemen. Zijn eerste boek hierover, De verborgen dynamiek van familieverbanden, is wereldwijd bekend geworden.

Vanaf 2003 ontwikkelde hij zijn werk verder samen met zijn tweede vrouw, Sophie, en doceerde hij aan zijn eigen Hellinger Schule, zowel in Duitsland als ver daarbuiten. Bert Hellinger heeft meer dan 100 boeken geschreven die in 37 talen zijn vertaald. In zijn laatste boek Mijn leven mijn werk, een biografie, beschrijft hij zowel zijn leven als nog eens heel helder wat de fundamenten van systemisch werk zijn. Een aanrader om te lezen.

Uitgeverij Het Noorderlicht

Begin 2002 richtte Jan Jacob Stam uitgeverij Het Noorderlicht op, geïnspireerd en gesteund door Gunthard Weber. Het Noorderlicht publiceert relevante boeken en geeft interessante workshops over systemisch werken, vaak in samenwerking met trainers van het BHI. Inmiddels is de uitgeverij in handen van Michiel van der Ham.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.