Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Uit eigen ervaring

Paul van der Cingel over de opleiding Systeemdynamieken in Organisaties


AANTAL DAGEN: 20  |   TRAINERS: JOCHEN BEYER EN MARION LATOUR

Trainer en adviseur Paul van der Cingel: 

“Ik kreeg van een collega het boek Tegen de stroom mee en de collega vertelde dat dit boek gebruikt werd in deze opleiding. Ik was geboeid door het boek, wat de stap naar de opleiding klein maakte.

De periodieke twee- of driedaagse bijeenkomsten maakten veel los op persoonlijk vlak, bij eigenlijk alle deelnemers. Tijdens de bijeenkomsten was er voldoende tijd om oefeningen in de praktijk te brengen en daarop te reflecteren. Daarnaast leerde ik heel veel over de verschillende organisatiecontexten waarin deelnemers zaten. En ik nam telkens ‘huiswerk’ mee naar mijn eigen organisatiecontext.

Naast de plenaire bijeenkomsten organiseerden we zelf in subgroepen intervisiebijeenkomsten, waarin we verder doorpraatten en oefenden.

De opleiding heeft me geleerd wat de potentiële impact van het systemisch werken is: hoe je vanuit je systemische plek eraan kunt bijdragen dat het ergens in het organisatiesysteem weer meer gaat stromen. Soms op individueel niveau, soms op teamniveau en soms op macroniveau. En hoe ik daaraan kan bijdragen, mits ik echt goed, stevig en volledig met ratio en intuïtie op mijn plek sta.

Nu gebruik ik die kennis bijvoorbeeld in coachings- of sparringgesprekken met collega’s, door het stellen van systemische vragen. Maar ook in teams, door gezamenlijk een tijdlijn te maken. Of organisatiebreed, door patronen, leidende principes en systemische kernzinnen te testen en te bespreken.

Deze opleiding is waardevol voor leidinggevenden, maar zeker ook voor mensen die geen formeel leidinggevende positie hebben. In mijn rol als iemand die informeel netwerkleiderschap toont, heb ik ondervonden dat het systemisch perspectief ook mij in mijn kracht zet.”

Benieuwd naar deze opleiding?

Systeemdynamieken in Organisaties

Systeemdynamieken spelen een belangrijke rol in de onderstroom van organisaties. Dat kan belemmerend werken in allerlei situaties. In deze opleiding leer je systemisch werk te doorvoelen en te integreren in jezelf. Je leert hoe je organisatieopstellingen kunt begeleiden en organisatievraagstukken kunt benaderen vanuit het geheel.

Ga naar de opleiding

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.