Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Systemisch coachen

Systemisch werk zonder opstellingen

Systemisch coachen maakt verborgen patronen en dynamieken van een individuele cliënt of team zichtbaar zonder het gebruik van opstellingen. Hoe kun je coachen mét de kracht van systemisch werk maar zónder het inzetten van de opstellingsmethode met representanten of materialen? En hoe kunnen andere professionals, van leraar tot manager, systemisch coachen inzetten in hun werk?

Het ontstaan van systemisch coachen

Systemisch werk wordt van oorsprong uitgevoerd met opstellingen. Maar systemisch werk is niet opstellingen doen. Systemisch werk draait om een houding, een blik. Een niet zoeken naar een oplossing maar het openstellen voor wat zich aandient. Ruimte maken voor dat wat een plek wil hebben.

Bepaalde situaties vragen om een andere aanpak dan opstellingen. Het is simpelweg niet altijd mogelijk om een opstelling te doen. Managers of teamcoaches kunnen of willen niet altijd een opstelling doen wanneer er gedoe is in het team. Soms vindt een coachgesprek telefonisch plaats. En zo zijn er nog wel meer redenen te bedenken waar de setting zich niet leent om met representanten of materialen te werken. Hoe kun je dan toch profijt hebben van de systemische blik?

Na jaren en jaren ervaring in opstellingen is er zoveel meer bekend geworden over de werking van systemen dat er ruimte is ontstaan om deze kennis op een andere manier in te zetten. Dat zijn we systemisch coachen (zonder opstellingen) gaan noemen.

Wat is systemisch coachen?

Systemisch coachen is de kunst en de kunde om samen met een cliënt, een team of andere samenstelling van personen verborgen patronen en dynamieken in systemen boven water te. Door inzichten daarin kan de natuurlijke systemische wijsheid weer stromen, worden patronen meer hanteerbaar en er ruimte voor andere oplossingen. Systemisch coachen heeft daarmee een vergelijkbaar diepwerkend effect als een opstelling, zonder gebruik te maken van representanten of voorwerpen.

Systemisch coachen richt zich eerst op het systeem als geheel en daarna pas op het individu daarbinnen. Door als coach oordeelloos waar te nemen, systemische vragen te stellen en terughoudend te handelen worden onderliggende patronen helder. Zo onderzoeken coach en gecoachte wat van de werkelijke geschiedenis erkend moet worden voor er een volgende stap gezet kan worden.

Bij systemisch coachen gebruik je informatie die ligt opgeslagen in het hele systeem om meer inzicht te krijgen in persoonlijke vraagstukken over jezelf of je cliënt. Vraagstukken kunnen gaan over familie, relaties of werk. Maar ook op de werkvloer brengt systemisch coachen ruimte. Managers, bestuurders, leraren: wie met systemische ogen naar de organisatie of klas kan kijken kan vandaar uit systemische interventies doen.

Zo zet je een proces in beweging waarmee je oude of niet werkende patronen kunt laten varen en nieuwe wegen in kunt slaan. Vanuit een ander perspectief ziet een vraagstuk er anders uit, is het een andere vraag geworden of is het zelfs geen vraagstuk meer.

Coachen is daarbij overigens niet voorbehouden aan degenen met het woord ‘coach’ op het visitekaartje. Ook ouders, leerkrachten, professionals, ondernemers, leidinggevenden, begeleiders, therapeuten en consultants coachen regelmatig. Of ze het nu zo noemen of niet. De aanpak van systemisch coachen kan ook hen helpen met nieuw inzicht meer te bereiken in hun werkveld.

Deze kennis kun je leren toepassen in je eigen werkveld of je kunt in een persoonlijke coaching gebruikmaken van de kennis van een systemisch begeleider.

Systemisch coachen bij het Bert Hellinger Instituut

Bij het Bert Hellinger Instituut kun je terecht voor een persoonlijke coaching bij een van onze deskundige begeleiders. Het is mogelijk om deze coaching live, telefonisch of online te doen. Daarnaast bieden wij verschillende opleidingen aan die je leren systemisch coachen in te zetten in jouw professionele leven. De opleidingen Systemisch coachen, Systemisch adviseren & teamcoachen en Systemische pedagogiek geven jou geheel nieuwe handvatten in je werk. Ook de opleidingen Systeemdynamieken in organisaties en Systemisch leiderschap in het onderwijs bevatten ingrediënten uit het systemisch coachen.

Meer weten over systemisch coachen bij het Bert Hellinger Instituut?

Neem gerust contact op met onze trainers en begeleiders voor advies of vragen over de mogelijkheden.

Contact

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch denken maakt ons bewust van het waarom van ons zijn en doen. Met organisatieopstellingen en familieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.