Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

13 mei 2020| Overig

‘Hoe kunnen we elkaar terugvinden?’

‘Hoe kunnen we elkaar terugvinden?’

De organisatie kent een extra- en een intramurale poot. Beide zijn werkzaam voor en met dezelfde cliëntengroep. Er zijn drie soorten professionals bij betrokken. De intramurale poot is op slot gegaan vanwege corona. Eén groep professionals werkt vanuit thuis.

‘Voor iedereen is het zwaar, collega’s die intramuraal werken voelen zich er alleen voor staan en collega’s thuis voelen zich alleen. Verschillen lijken uitvergroot te worden en de rek is er bij velen uit.
Wat te doen om elkaar weer “terug te vinden ” en een gevoel van samen weer te versterken? We zijn daar alweer een beetje mee op weg maar graag wat tips.’

Zo voorstelbaar dat collega’s zich verloren voelen, minder of helemaal niet meer verbonden.

Als ik eerst eens even uitzoom. Grote kans dat het met de cliënten al niet veel anders zal zijn.

Niet om het leed te bagatelliseren, wel om een zich herhalend patroon in beeld te brengen: waar nog meer is door corona de verbinding drastisch veranderd? Past wat ons gebeurt in een groter geheel?

Inzoomend op je vraag heb ik niet een heel traject voor ogen, wel een eerste stap: Luisteren naar elkaars pijn.

Zonder er iets van te vinden, zonder er iets aan te veranderen.

Kun je op een of andere manier een (virtuele) bijeenkomst organiseren met als enige doel dat ieder aan het woord komt en alles mag vertellen over hoe zwaar, moeilijk, stressvol, eenzaam het werk is onder het regiem van de coronamaatregelen? Zonder iets te willen veranderen. Alleen erkennend dat het voor de ander is zoals het is.

Iets wat voor je collega een ramp is, kan voor jou een futiliteit zijn.

Luisteren naar elkaars pijn vraagt om er geen oordeel of advies over te hebben.

Zo te luisteren dat de ander zich gehoord weet, daar gaat het om.

Hopelijk geeft dat lucht en ontstaat er zodanig ruimte dat een volgende stap zich aandient.

 

Anton de Kroon,

13 mei 2020.

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.