Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Opleiding

Organisatieopstellingen

Een opleiding organisatieopstellingen dompelt je volledig onder in het systemisch fenomenologische werk. Je doet kennis, ervaring en inzicht op over de grondprincipes en de dynamiek in systemen en leert je vraagstukken binnen organisaties of teams vanuit systemisch perspectief te onderzoeken.

Een opleiding organisatieopstellingen helpt je systemen binnen organisaties te herkennen en begrijpen.

Voor wie een opleiding organisatieopstellingen bedoeld is

Een opleiding organisatieopstellingen richt zich op mensen die beroepsmatig te maken hebben met het functioneren van systemen in organisaties: leiders, managers, interne en externe adviseurs, trainers, bedrijfsmaatschappelijk werkers en anderen die de ontwikkeling in organisaties en werksituaties ter harte gaat.

Waarom een opleiding organisatieopstellingen je helpt organisaties te laten groeien

Processen binnen organisaties worden gevoed door gedrag uit de onderstroom. Dat kan belemmerend werken. Onderliggende dynamieken en patronen spelen een rol in uiteenlopende situaties, bijvoorbeeld:

  • Er is weerstand in de organisatie.
  • Er heerst een angstcultuur.
  • Een afdeling of bedrijf gaat fuseren en men verwacht daar problemen mee.
  • Er is sprake van gedrag of patronen waar men vanaf wil.

Daarnaast biedt het systemisch perspectief een andere blik op vraagstukken die gaan over toekomstige beslissingen, zoals het introduceren van een nieuw product, het wijzigen van beleid, etc.

Een organisatieopstelling is een ruimtelijke uitbeelding van de dynamieken in een organisatie systeem of een team. Een organisatieopstelling brengt in kaart welke elementen en rollen van invloed zijn op dynamieken in het systeem. Door uit te zoomen naar grotere gehelen en ook naar de oorsprong en historie van een organisatie geeft de opstelling helderheid over wat bijvoorbeeld de weerstand in beeld probeert te brengen. Ook kun je met een organisatieopstelling onderzoeken welke consequenties veranderingen zullen hebben of aan welke voorwaarden voldaan moet worden om veranderingen goed te implementeren.

Organisatieopstellingen en de bestaande werkwijze

Het systemisch perspectief kan naast alle bestaande managementmodellen, bedrijfsstructuren en organisatieplannen bestaan. Het is niet of/of. Het is en/en. Wanneer je systemische inzichten tastbaar kunt maken, en mensen binnen de organisatie patronen en inzichten kunt laten ervaren, kun je systemisch werk onderdeel maken van uiteenlopende vraagstukken en veranderprocessen binnen organisaties.

Jouw vaardigheden als begeleider van organisatieopstellingen

Als begeleider van organisatieopstellingen help jij organisaties en de mensen daarbinnen groeien. Je leert:

  • Naar organisaties en netwerken kijken met de systemische bril
  • Je bewust zijn van de dynamieken uit jouw eigen achtergrond en de invloed die deze hebben op je werk of begeleiderschap
  • Je zintuigen (o.a. gewaar-zijn) als instrument benutten
  • Werken vanuit de systemische basishouding (terughoudend helpen, meerzijdig partijdig, afstandelijk betrokken, heldere eigen plek)
  • Opstellingen begeleiden in een organisatiecontext, zowel live als online
  • Veelvoorkomende dynamieken in teams, organisaties en netwerken herkennen, ook zònder het inzetten van een organisatieopstelling
  • Systemische kennis en inzichten vertalen naar verkennende vragen en interventies, zodat organisaties/medewerkers beter kunnen doen waar ze voor bestemd zijn en vitaler worden

Opleidingen organisatieopstellingen bij het BHI

Bij het Bert Hellinger Instituut kun je verschillende opleidingen, cursussen en workshops over organisatieopstellingen volgen.

 

Opleiding Systeemdynamieken in organisaties

Systeemdynamieken in organisaties spelen een belangrijke rol in de onderstroom. Dat kan belemmerend werken in allerlei situaties. Bijvoorbeeld wanneer er weerstand of angst leeft in de organisatie. Of mensen niet mee kunnen of willen bewegen bij veranderingen in het team of de organisatie.

De opleiding Systeemdynamieken in organisaties leert je systemisch werk te doorvoelen, te integreren in jezelf en mee te nemen naar de wereld van organisatievraagstukken.

Ga naar de opleiding Systeemdynamieken in organisaties.

 

Opleiding Organisatieopstellingen voor familieopstellers

Organisatieopstellingen helpen familieopstellers de grenzen van het familiesysteem doorbreken. Organisatiesystemen verschillen wezenlijk van familiesystemen, ondanks dat de onderliggende systemische principes gelijk zijn. In deze opleiding leer je de verschillen tussen de systemen. Je ervaart de do’s en don’ts van organisatieopstellingen. Na 6 dagen ben je klaar voor systemisch werk in organisaties.

Ga naar de opleiding Organisatieopstellingen voor familieopstellers.

Aanmelden voor een opleiding organisatieopstellingen?

Bekijk direct het actuele aanbod opleidingen, workshops en cursussen bij het Bert Hellinger Instituut!

Agenda

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.