WorkshopStief- pleeg- adoptie- en donorgezinnen
Wat betekent het systemisch gezien als een gezin stiefkinderen, pleegkinderen, adoptiekinderen of donorkinderen telt? Deze workshop geeft inzicht.
Voor wie?
Deze workshop Stief- pleeg- adoptie- en donorgezinnen is voor eenieder die op een of andere wijze met deze thema’s verbonden is. Misschien ben je zelf in een pleeggezin opgegroeid, of geadopteerd, of ben je ontstaan met hulp van een donor, heb je een kind die met hulp van een donor verwekt is, of ben je zelf donor van zaad of een eicel. Of heb je een pleeg- of samengesteld gezin. Misschien heb je zelf kinderen geadopteerd of wil je als professional eens een andere kijk op je werkveld.
Doel van de workshop
Een familie heeft een helder ordeningsprincipe en dat is de chronologische: wie het eerst komt staat op de eerste plek, de volgende op de tweede, etc. Hetzelfde geldt in de generaties: eerst de grootouders, dan de ouders, dan de kinderen. Maar zodra er stiefkinderen zijn, of pleeg- of adoptiekinderen, dan blijkt de ordening ingewikkelder te worden.
Dan kan zomaar ineens de oudste de laatste zijn, in het nieuw aangeschoven gezin. Of als er meerdere kinderen op verschillende dagen thuis zijn, lijkt de ordening zelfs met de dag verschillend te zijn. En zelfs met kinderen die verwekt zijn door middel van donorzaad of -eicel, blijkt het om meer systemen te gaan.
Van twee systemen eentje maken is zo eenvoudig nog niet. Daarnaast zijn er bij stief-, pleeg- en adoptie-situaties meerdere families tegelijkertijd. Zowel in het dagelijks leven, als de families die in meer of mindere mate uit het zicht zijn. Wie hoort erbij, wie mag er niet bijhoren?
Programma
In dit programma kijken we vanuit systemisch perspectief naar uiteenlopende thema’s in gezinssituaties. Vragen als ‘waar hoor ik bij’ of ‘wat is mijn plek’ zijn daarbij de grote gemene, existentiële deler bij stief-, pleeg-, adoptie- en donor- kinderen/ouders.
Vragen die aan bod kunnen komen zijn:
- Hoe kan een pleeggezin een veilig nest bieden zonder de ‘betere ouder’ te worden?
- Hoe om te gaan met je loyaliteit naar zowel adoptieouders als biologische ouders?
- Wat is onze plek als bonus-opa en -oma?
- Welke plek krijgt de (soms onbekende) donor?
- Welke plek neem ik in als stiefouder?
- Hoe kunnen we een ordening vinden die rust in het gezin geeft?
Naast dat er in deze dagen ruimte is om een vraag met een opstelling te onderzoeken, zullen we
ook oefeningen doen en onze inzichten delen met elkaar.
Toelating
Voor deze workshop zijn geen toelatingseisen.
Bijeenkomsten tijdens Covid-19-pandemie
Het Bert Hellinger Instituut doet er alles aan om de richtlijnen vanuit de overheid ter voorkoming van de verspreiding van Covid-19 zo goed mogelijk op te volgen. We werken steeds zoveel mogelijk conform de laatst bekende richtlijnen en mogelijkheden. Lees de actuele informatie over Covid-19 en het BHI en/of neem persoonlijk contact met ons op.
Praktische informatie
Voorafgaand aan de workshop ontvang je van ons per e-mail de uitnodiging, met hierin alle praktische informatie.
Het Bert Hellinger Instituut is opgenomen in het Centraal Register voor Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Daarom is deze workshop vrij van BTW.
Wil je meer leren over systemisch werk en opstellingen?
Aanbod
Groei op professioneel, persoonlijk of maatschappelijk vlak met een cursus, training of coaching van het BHI.
Over het BHI
Het BHI is hét opleidings-, kennis- en onderzoekscentrum voor systemisch werk. Maak kennis met het team, onze locaties en historie.
FAQ's
Ben je nieuw hier of is iets niet duidelijk? Bekijk de veelgestelde vragen over systemisch werk in het algemeen of het BHI.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.
InschrijvenOver het Bert Hellinger Instituut
Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.