OpleidingSystemisch leiderschap in het onderwijs
Ontdek in de opleiding Systemisch leiderschap in het onderwijs hoe systemisch werk in het onderwijs ruimte geeft voor groei voor schoolleiders, docenten en leerlingen.
Als er veel uitval onder de leerkrachten is, ouders of leerlingen ontevreden zijn, het lerarenteam niet werkelijk samenwerkt. Kijk eens naar wat er gebeurt in de onderstroom van de onderwijsorganisatie als er steeds terugkerend ‘gedoe’ is.
Voor wie?
Deze opleiding richt zich op iedereen die een plek als leider heeft in het onderwijsveld. Met deze opleiding kunnen schoolleiders teams en individuen duurzaam aansturen en versterken.
Doel van de cursus
Het doel van de opleiding Systemisch leiderschap in het onderwijs is je systemisch bewustzijn te vergroten en te begrijpen wat onderwijssystemen nodig hebben om te groeien. Met inzicht over de specifieke opdracht van het onderwijs in het werken met kinderen, over plekken en posities en over in- en uitsluiten kun je een vitaal systeem creëren.
Na het afronden van de opleiding kun je:
• een organisatiediagnose maken vanuit systemisch perspectief
• patronen en dynamieken herkennen en interventies toepassen
• je eigen patronen beter doorzien
• fenomenologisch waarnemen
• in je organisatie de vertaling maken vanuit kennis over systemische pedagogiek
• je plek als leider stevig innemen
• systemische teaminterventies inzetten om het team vitaler te maken
Programma
De opleiding Systemisch leiderschap in het onderwijs bestaat uit 5 blokken van 2 dagen. Tussen de blokken in maak je huiswerkopdrachten en oefen je in een kleine groep met de aangeboden kennis.
Blok 1
Wie ben ik met mijn familiesysteem?
In dit blok maak je kennis met het systemisch werk, te beginnen met je eigen achtergrond als systeem. Wat neem ik mee vanuit mijn eigen achtergrond in mijn leven nu? Dit inzicht helpt je om je plek als leider te onderzoeken in de volgende blokken.
Blok 2
Waar ben ik in mijn werksysteem?
Blok 2 gaat over je plek als leider in jouw werksysteem. Wat is deze plek en wat is de historie ervan? Wanneer je fenomenologisch kijkt naar het systeem, wat helpt of belemmert je om je plek als leider vol in te nemen? Je verbindt de inzichten van blok 1 met de kennis, ervaringen en inzichten van dit blok.
Blok 3
Wat vindt er plaats in mijn werksysteem?
Dit blok is gericht op het verkennen van de functie van symptomen en het onderzoeken van de kenmerken van een vitaal systeem. Welke systemische vragen kun je stellen? Wat wordt vanuit jouw plek als leider zichtbaar als je uitzoomt naar zowel het team als naar het grotere geheel waar je onderdeel van uitmaakt. Wat wordt er dan aan jou gevraagd als leider? We doen een of meer opstellingen van casuïstiek van jullie.
Blok 4
Systemische pedagogiek: de relatie tot leerlingen en ouders
De kern van systemische pedagogiek is het erkennen van de plek van leerlingen en hun achtergrond (ouders). Wat is het effect van je eigen beeld op het welbevinden van leerlingen, wat laten kinderen in hun gedrag jou zien? En wat is mogelijk de boodschap van de ‘lastige groep’ in de school?
Bibi Schreuder is gastdocent voor 1 dag. Zij deelt vanuit haar ervaring met systemisch werk en pedagogiek haar visie op leer- en gedragsproblemen.
Blok 5
Diagnose & interventies
Wat kan jij nu doen als leider, nu je je eigen patronen en dynamieken van zowel je familiesysteem als je organisatiesysteem hebt onderzocht vanuit het systemisch perspectief? In de laatste twee dagen ontwikkel jij je eigen toolbox met de houding en type vragen vanuit het systemisch coachen, de interventies die je kunt doen van je plek als leider van een groep, maar ook wat je wel of niet kan doen vanuit je plek als lid van een team.
Toelating
Er is geen vooropleiding nodig om deel te kunnen nemen aan de opleiding Systemisch leiderschap in het onderwijs.
Bijeenkomsten tijdens Covid-19-pandemie
Het Bert Hellinger Instituut doet er alles aan om de richtlijnen vanuit de overheid ter voorkoming van de verspreiding van Covid-19 zo goed mogelijk op te volgen. We werken steeds zoveel mogelijk conform de laatst bekende richtlijnen en mogelijkheden. Lees de actuele informatie over Covid-19 en het BHI en/of neem persoonlijk contact met ons op.
Praktische informatie
Gespreide betaling is mogelijk zonder meerkosten. Voor het maken van afspraken omtrent gespreide betaling kun je contact opnemen met de administratie via info@hellingerinstituut.nl.
Het Bert Hellinger Instituut is opgenomen in het Centraal Register voor Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Daarom is deze opleiding vrij van BTW.
Opleidingen voor leiders
Ben jij een leider en wil je nieuwe tools aan je leiderschapsstijl toevoegen? Systemic Business School is een aanvullend initiatief van het Bert Hellinger Instituut, geheel gericht op de ontwikkeling en groei van leiders. Ervaren trainers brengen je nieuwe inzichten die alles veranderen. Ontdek hoe je in samenhang met je team en organisatie kunt bewegen.
websiteDownload de brochure
Meer weten over de opleiding Systemisch werken in het onderwijs? Download onze brochure!
DownloadDe startdata voor deze opleiding
In ons cursusaanbod wordt de opleiding op regelmatige basis aangeboden. Er zijn dus verschillende startdata en trainers. Zie hieronder de agenda voor deze opleiding of ga direct naar onze aanbodpagina voor de uitgebreide informatie
Wil je meer leren over systemisch werk en opstellingen?
Aanbod
Groei op professioneel, persoonlijk of maatschappelijk vlak met een cursus, training of coaching van het BHI.
Over het BHI
Het BHI is hét opleidings-, kennis- en onderzoekscentrum voor systemisch werk. Maak kennis met het team, onze locaties en historie.
FAQ's
Ben je nieuw hier of is iets niet duidelijk? Bekijk de veelgestelde vragen over systemisch werk in het algemeen of het BHI.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.
InschrijvenOver het Bert Hellinger Instituut
Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.