Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

WorkshopOnderwijsopstellingen

Hoe werken onderwijsorganisaties vanuit systemisch perspectief? Door specifieke organisatievraagstukken of onderwijsvraagstukken middels een onderwijsopstelling te onderzoeken, ervaar je in deze ééndaagse workshop hoe het is om op systemische wijze naar thema’s binnen het onderwijs te kijken.

Voor wie?

De workshop Onderwijsinstellingen is interessant voor iedereen die in het onderwijsveld werkzaam is en wil kennismaken met systemisch werk in het onderwijs of die organisatievraagstukken met een systemische benadering zou willen bekijken.

De vraagstukken kunnen gaan over problemen of stroefheid binnen teams, relatie met ouders en leerlingen, plek in de buurt of samenwerking met andere organisaties. Maar een opstelling kan ook ingezet worden om naar toekomstige scenario’s te kijken, bijvoorbeeld naar onderwijsconcepten, samenwerkingsrelaties of andere onderwijs gerelateerde ontwikkelingen.

Doel van de workshop

Na het afronden van de workshop Onderwijsopstellingen:

  • heb je kennisgemaakt met het systemische perspectief, door deelgenomen te hebben aan en/of getuige te zijn van cases van jezelf en/of van anderen
  • is je sensitiviteit voor systemische vraagstukken in het onderwijs vergroot
  • heb je kunnen leren van de techniek, systemische houding en strategie van de opsteller
  • heb je een mogelijk inzicht in je eigen onderwijsvraagstuk

Programma

We starten deze ééndaagse workshop met een korte inleiding over systemisch werk. Na een inventarisatie van cases en leerwensen gaan we aan de slag met deze cases. Na iedere case/opstelling is er tijd voor vragen, reflectie en oogst van inzichten. Bij een ééndaagse workshop kunnen ongeveer drie á vier vraagstukken behandeld worden. Iedere deelnemer kan ingezet worden als representant in deze opstellingen, wat bijdraagt aan eigen en gezamenlijk leereffect van deze dag.

Toelating

Voor de workshop Onderwijsopstellingen zijn geen toelatingseisen.

Bijeenkomsten tijdens Covid-19-pandemie

Het Bert Hellinger Instituut doet er alles aan om de richtlijnen vanuit de overheid ter voorkoming van de verspreiding van Covid-19 zo goed mogelijk op te volgen. We werken steeds zoveel mogelijk conform de laatst bekende richtlijnen en mogelijkheden. Lees de actuele informatie over Covid-19 en het BHI en/of neem persoonlijk contact met ons op.

Praktische informatie

Voorafgaand aan de workshop ontvang je van ons per e-mail de uitnodiging, met hierin alle praktische informatie.

Het Bert Hellinger Instituut is opgenomen in het Centraal Register voor Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Daarom is deze workshop vrij van BTW.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.