Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Agenda

Opleiding

Systeem Dynamieken in Organisaties

Trainers

Maaike van der Heiden

Sara Boonman

Andries de Jong

Dagmar Ambachtsheer

Locatie
 • De Paddestoel
 • Kometensingel 175
 • 1033 BE, Amsterdam
Prijs

€ 5700,-

Aantal dagen

20 dagen

Startdatum

30 september 2024

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt.

Wachtlijst
Bekijk alle dagen

Opleiding

Systeem Dynamieken in Organisaties

Inleiding

Systeemdynamieken in organisaties spelen een belangrijke rol in de onderstroom. Dat kan belemmerend werken in allerlei situaties. Bijvoorbeeld wanneer er weerstand of angst leeft in de organisatie. Of mensen niet mee kunnen of willen bewegen bij veranderingen in het team of de organisatie.

De opleiding Systeemdynamieken in organisaties dompelt je volledig onder in het systemisch fenomenologische werk. Je doet kennis, ervaring en inzicht op over de grondprincipes en de dynamiek in systemen. Je leert systemisch werk te doorvoelen, te integreren in jezelf en mee te nemen naar de wereld van organisatievraagstukken.

Voor wie?

De opleiding Systeemdynamieken in organisaties richt zich op mensen die beroepsmatig te maken hebben met het functioneren van systemen in organisaties, zoals managers, interne en externe adviseurs, trainers, bedrijfsmaatschappelijk werkers en anderen die de ontwikkeling in organisaties en werksituaties ter harte gaat.

Doel van de opleiding

In de opleiding Systeemdynamieken in organisaties staan de drie mechanismen, jouw begeleiderschap en inzicht in organisatiesystemen centraal. Er wordt kennis en ervaring over de principes en de dynamieken in systemen aangeboden. Je leert hoe je organisatieopstellingen kunt begeleiden en groeit in je rol van begeleider.

Hoewel de focus in deze opleiding gericht is op het leren begeleiden van opstellingen, wordt daarnaast veel aandacht besteed aan systemisch werk in organisaties in bredere zin.

Als begeleider van organisatieopstellingen help jij organisaties en de mensen daarbinnen groeien. Na het afronden van deze opleiding kun je:

 • naar organisaties en netwerken kijken met de systemische bril
 • je bewust zijn van de dynamieken uit jouw eigen achtergrond en de invloed die deze hebben op je werk of begeleiderschap
 • je zintuigen (o.a. gewaar-zijn) als instrument benutten
 • werken vanuit de systemische basishouding (terughoudend helpen, meerzijdig partijdig, afstandelijk betrokken, heldere eigen plek)
 • opstellingen begeleiden in een organisatiecontext, zowel live als online
 • veelvoorkomende dynamieken in teams, organisaties en netwerken herkennen
 • systemische kennis en inzichten vertalen naar verkennende vragen en interventies, zodat organisaties/medewerkers beter kunnen doen waar ze voor bestemd zijn

Ook als je niet van plan bent om organisatieopsteller te worden, kan deze opleiding uitermate geschikt voor je zijn. Het vergroot je repertoire van interventiemogelijkheden in organisaties.

Programma

De opleiding Systeemdynamieken in organisaties is opgedeeld in 8 blokken en 1 online dag, over 20 dagen.

BLOK 1: De drie mechanismen ontdekken vanuit je eigen perspectief (3 dagen)

De basis voor systemisch fenomenologisch werk zijn de drie mechanismen: het eenheidsmechanisme, systeemmechanisme en evolutionaire kracht. Om deze drie te kunnen doorvoelen én om je eigen persoonlijke thema’s aan te kijken als begeleider, starten we de opleiding hiermee. Elk van de drie dagen staat in het teken van een van deze mechanismen.

BLOK 2: Systemisch waarnemen, hoe werken organisatiesystemen (2 dagen)

Bij een opstelling maken we gebruik van informatie die vaak onbewust in een persoon of organisatiesysteem is opgeslagen. Om toegang te krijgen tot die informatie gebruiken we het systemische waarnemen. We oefenen dat op vele manieren. In twee- en drietallen, met de hele groep en in een eerste deel van een opstelling. Zonder onrecht te doen aan het geheel wordt het opstellingsverloop in kleine eenheden opgedeeld. Zo word je je bewust van innerlijke keuzeprocessen, vragen en impliciete vooronderstellingen. En leer je onderscheid te maken tussen lichamelijke reacties van de cliënt en van jouzelf.

BLOK 3: Het begin van opstellen en de dynamieken in organisaties (2 dagen)

In dit blok leer je de beginselen van het opstellen en de uitleg van veelvoorkomende dynamieken in organisaties. Belangrijke vragen daarbij zijn:

 • Waar ontstaan de dynamieken?
 • Hoe werken de systemische principes in organisaties?
 • Welk proceswerk komt erbij kijken?
 • Hoe kom je voorbij deze dynamieken?

Je leert dynamieken herkennen in de werkelijke organisatie, in de opstellingen en mogelijke interventies. Door gebruik te maken van casuïstiek leer je systemische aanknopingspunten te vinden en deze om te zetten naar begeleidersvaardigheden.

BLOK 4: De opstelling (2 dagen)

In dit blok gaat het om de daadwerkelijke opstelling. De route in de opstelling, de mogelijke soorten interventies, het bewegen van representanten, het begeleiden van proceswerk. We proberen antwoord te geven op de hoofdvragen: Wat vertelt de gestalt? Wat is ‘de waarheid’ die hier aan het licht wil komen? Deze vaardigheid oefenen we met gestalts van organisatiesystemen en, als cases zich aandienen, mogelijk ook met maatschappelijke vraagstukken.

Online dag

Online werken is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Zo ook met organisatieopstellingen begeleiden, coaching, of het volgen of geven van webinars. Deze dag maak je kennis met SystemicVR en/of andere online opstellingsvormen, leer je hoe je kunt waarnemen in een online setting, maar ook welke verschillende werkvormen en mogelijkheden er zijn.

BLOK 5: Werkvormen (2 dagen)

 

BLOK 6: Werkvormen en setting (3 dagen)

Voor een team kun je werken met een ‘klassieke’ diagnoseopstelling. Maar er zijn meer mogelijkheden. In dit blok gaan we in op de verschillende toepassingsgebieden van systemisch werk in organisaties. Deze drie dagen staan daarbij geheel in het teken van de praktijk, van aanvraag tot uitvoering. We richten ons op de volgende vragen en keuzes:

 • Welke werkvormen en opstellingen kun je kiezen voor een team?
 • Wat kun je in- of uitsluiten in het contract met de klant?
 • Welke setting is geschikt?
 • Werk je met het gehele team of zonder het team?
 • Gebruik je externe representanten? BLOK 7: Praktijk en supervisie (2 dagen)

  In dit blok begeleiden deelnemers een gastcliënt onder supervisie van de docent. Er is veel oefengelegenheid en gelegenheid tot feedback en feedforward op je innerlijke houding en je vaardigheden. We herhalen en verdiepen de technische vaardigheden en scherpen het proceswerk aan.

  Daarnaast verkennen we organisatiethema’s vanuit systemisch perspectief. We proberen daaruit inzichten te halen over het betreffende thema. Bijvoorbeeld: wat leert een opstelling van een familiebedrijf ons over het thema Familiebedrijven? Of hoe kun je systemisch reflecteren op organisatiethema’s als fusie, ziekteverzuim, inkrimping of groei? We proberen daarmee de link naar de eigen beroepspraktijk te leggen.

  BLOK 8: Ik en mijn begeleiderschap (3 dagen) Dit laatste, driedaagse blok zetten we de puntjes op de i. Op de techniek én op jouw begeleiderschap. Daarnaast richten we ons op integratie en inzichten.
 • Hoe verhoudt het systemisch werk zich tot andere werkvelden, opleidingen en achtergronden van jou?
 • Welke integratievragen van beroepsleven en privéleven dienen zich nog aan?
 • Welke dynamieken in de familieachtergrond hebben meegespeeld en kunnen aanleiding geven tot een bepaalde gevoeligheid bij het begeleiden van opstellingen?
 • Welke aspecten van het begeleiderschap staan dichtbij, welke staan verder weg?
 • Toelating

  Er is geen vooropleiding nodig om deel te kunnen nemen aan de opleiding Systeemdynamieken in organisaties. Wel vragen we je om een motivatie te schrijven, zodat de trainer zich kan voorbereiden op wie er deelneemt.

  Brochure

  Meer weten over de opleiding Systeemdynamieken in organisaties? Download de brochure!

  Praktische informatie

  Gespreide betaling is mogelijk zonder meerkosten. Voor het maken van afspraken omtrent gespreide betaling kun je contact opnemen met de administratie via info@hellingerinstituut.nl.

  Het Bert Hellinger Instituut is opgenomen in het Centraal Register voor Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Daarom is deze opleiding vrij van BTW.

  Meld je aan voor de wachtlijst

  Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet, maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt. In dat geval nemen we contact met je op.

  Naam(Vereist)

  20 dagen

  30 september 2024
  Blok 1: 09:30 - 17:00Maaike van der HeidenAmsterdam
  1 oktober 2024
  Blok 1: 09:30 - 17:00Maaike van der HeidenAmsterdam
  2 oktober 2024
  Blok 1: 09:30 - 17:00Maaike van der HeidenAmsterdam
  25 november 2024
  Blok 2: 09:30 - 17:00Maaike van der HeidenAmsterdam
  26 november 2024
  Blok 2: 09:30 - 17:00Maaike van der HeidenAmsterdam
  23 januari 2025
  Blok 3: 09:30 - 17:00Maaike van der HeidenAmsterdam
  24 januari 2025
  Blok 3: 09:30 - 17:00Maaike van der Heiden, Sara BoonmanAmsterdam
  17 maart 2025
  Blok 4: 09:30 - 17:00Sara BoonmanAmsterdam
  18 maart 2025
  Blok 4: 09:30 - 17:00Andries de Jong, Sara BoonmanAmsterdam
  7 april 2025
  Persoonlijke vraagstukken: 09:30 - 17:00Andries de Jong, Dagmar AmbachtsheerAmsterdam
  6 mei 2025
  Blok 5: 09:30 - 17:00Maaike van der HeidenAmsterdam
  7 mei 2025
  Blok 5: 09:30 - 17:00Maaike van der Heiden, Andries de JongAmsterdam
  30 juni 2025
  Blok 6: 09:30 - 17:00Maaike van der HeidenAmsterdam
  1 juli 2025
  Blok 6: 09:30 - 17:00Maaike van der Heiden, Andries de JongAmsterdam
  2 juli 2025
  Blok 6: 09:30 - 17:00Maaike van der Heiden, Andries de JongAmsterdam
  15 september 2025
  Blok 7: 09:30 - 17:00Maaike van der HeidenAmsterdam
  16 september 2025
  Blok 7: 09:30 - 17:00Maaike van der Heiden, Andries de JongAmsterdam
  3 november 2025
  Blok 8: 09:30 - 17:00Maaike van der HeidenAmsterdam
  4 november 2025
  Blok 8: 09:30 - 17:00Maaike van der Heiden, Andries de JongAmsterdam
  5 november 2025
  Blok 8: 09:30 - 17:00Maaike van der Heiden, Andries de JongAmsterdam

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

  Inschrijven

  Over het Bert Hellinger Instituut

  Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

  SYSTEEMLAB
  Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.