Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Agenda

Opleiding

Systemisch Coachen

Trainers

Maaike van der Heiden

Sara Boonman

Marion Latour

Bibi Schreuder

Locatie
 • De Zeven Linden
 • Middelberterweg 13a
 • 9723 ET, Groningen
Prijs

€ 3300,-

Aantal dagen

11 dagen

Startdatum

12 september 2024

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt.

Wachtlijst
Bekijk alle dagen

Opleiding

Systemisch Coachen

Inleiding

Systemisch coachen en systemisch leren waarnemen en denken staan bij deze opleiding centraal. Hoe kun je je cliënt systemisch coachen? Met toegang tot informatie die veelal onbewust, of halfbewust, ligt opgeslagen in het systeem van de cliënt ontstaat er een nieuw perspectief - en vervolgens ruimte voor inzicht en groei.

Voor wie? Systemisch coachen is voor iedereen die coachingsituaties in het professionele leven tegenkomt - of verwacht tegen te gaan komen. Coaches, managers, therapeuten, projectleiders, docenten, artsen, etc.

Doel van de opleiding

Het doel van de opleiding Systemisch coachen is dat je na afloop op een systemische wijze cliënten kunt begeleiden en de houding en principes van systemisch fenomenologisch werk kunt inzetten.

Na het afronden van de opleiding:

 • heb je kennis van de werking van systemen en de drie mechanismen:  eenheidsmechanisme, systeemmechanisme en evolutionaire kracht
 • kun je oordeelloos, fenomenologisch systemisch waarnemen en handelen
 • open je een nieuw perspectief bij de cliënt door essentiële vragen te stellen, waardoor de cliënt inzicht krijgt in zijn/haar systemische positie
 • heb je begrip van jouw eigen rol en plek als systemisch coach

Programma

Deze opleiding bestaat uit 11 dagen, verdeeld over 5 blokken. Je leert alle facetten van het proces van systemisch coachen kennen en toepassen:

 • systemische perceptie
 • dynamieken herkennen
 • interventies doen
 • de onderliggende theorie
 • jouw eigen innerlijke houding en gesprekstechnieken inzetten op een manier die het beste bijdraagt aan het coachingsproces

We oefenen met eigen casuïstiek van deelnemers en werken met gastcliënten onder supervisie van de opleiders. De opleiding kent één hoofdtrainer en je zult meerdere trainers ervaren. We werken voornamelijk met fysieke bijeenkomsten. Omdat systemisch coachen ook heel goed mogelijk is online, is dat onderdeel ook ingebouwd in deze opleiding. Aansluitend aan blok 3 en 4 is er tweemaal een halve online dag waarin je een van onze ervaren systemische coaches aan het werk kunt zien en ervaren. 

Boek Systemisch coachen

Bij deze opleiding ontvang je een exemplaar van het boek Systemisch coachen. Ervaren systemisch coaches Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder brengen jou als lezer op nieuwe gedachten, nieuwe vragen en nieuwe methoden om op de systemische lagen interventies te kunnen doen. Je leert je eigen vragen te formuleren, je eigen verdieping te creëren en deze kennis toe te passen in je coaching.

Toelating

Er is geen vooropleiding nodig om deel te kunnen nemen aan de opleiding Systemisch coachen.

Brochure

Meer weten over de opleiding Systemisch coachen? Download de brochure!

 

Praktische informatie

Gespreide betaling is mogelijk zonder meerkosten. Voor het maken van afspraken omtrent gespreide betaling kun je contact opnemen met de administratie via info@hellingerinstituut.nl.

Het Bert Hellinger Instituut is opgenomen in het Centraal Register voor Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Daarom is deze opleiding vrij van BTW.

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet, maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt. In dat geval nemen we contact met je op.

Naam(Vereist)

11 dagen

12 september 2024
Blok 1: 09:30 - 17:00Maaike van der Heiden, Sara BoonmanGroningen
13 september 2024
Blok 1: 09:30 - 17:00Maaike van der Heiden, Sara BoonmanGroningen
16 oktober 2024
Blok 2: 09:30 - 17:00Marion Latour, Sara BoonmanGroningen
17 oktober 2024
Blok 2: 09:30 - 17:00Marion Latour, Sara BoonmanGroningen
5 december 2024
Blok 3: 09:30 - 17:00Marion Latour, Sara BoonmanGroningen
6 december 2024
Blok 3: 09:30 - 17:00Marion Latour, Sara BoonmanGroningen
27 januari 2025
Blok 4: 09:30 - 17:00Marion Latour, Sara BoonmanGroningen
28 januari 2025
Blok 4: 09:30 - 17:00Marion Latour, Sara BoonmanGroningen
10 februari 2025
Online dag: 09:30 - 17:00Bibi SchreuderOnline
24 maart 2025
Blok 5: 09:30 - 17:00Marion Latour, Sara BoonmanGroningen
25 maart 2025
Blok 5: 09:30 - 17:00Marion Latour, Sara BoonmanGroningen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.