Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Agenda

Opleiding

Systemisch Leiderschap in het Onderwijs

Trainer

Marije Boot

Locatie
  • De Sterregaard
  • Middelingenseweg 51
  • 5321 JH, Hedel
Prijs

€ 2750,-

Aantal dagen

10 dagen

Startdatum

30 januari 2025

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt.

Wachtlijst
Bekijk alle dagen

Opleiding

Systemisch Leiderschap in het Onderwijs

INLEIDING

Als er veel uitval onder de leerkrachten is, ouders of leerlingen ontevreden zijn, het lerarenteam niet werkelijk samenwerkt, er steeds terugkerend 'gedoe' is, is het tijd om te kijken naar wat er gebeurt in de onderstroom van de onderwijsorganisatie. In de opleiding Systemisch leiderschap in het onderwijs leer je met een systemische bril kijken naar de schoolorganisatie als geheel. Daarmee komt er ruimte voor groei voor schoolleiders, docenten en leerlingen.

VOOR WIE?

Deze opleiding richt zich op iedereen die een plek als leider heeft in het onderwijsveld. Met deze opleiding kunnen schoolleiders teams en individuen duurzaam aansturen en versterken.

DOEL VAN DE OPLEIDING

Het doel van de opleiding Systemisch leiderschap in het onderwijs is je systemisch bewustzijn te vergroten en te begrijpen wat onderwijssystemen nodig hebben om te groeien. Met inzicht over de specifieke opdracht van het onderwijs in het werken met kinderen, over plekken en posities en over in- en uitsluiten kun je een vitaal systeem creëren.

Na het afronden van de opleiding kun je:

•          een organisatiediagnose maken vanuit systemisch perspectief

•          patronen en dynamieken herkennen en interventies toepassen

•          je eigen patronen beter doorzien

•          fenomenologisch waarnemen

•          in je organisatie de vertaling maken vanuit kennis over systemische pedagogiek

•          je plek als leider stevig innemen

•          systemische teaminterventies inzetten om het team vitaler te maken

 

PROGRAMMA

De opleiding Systemisch leiderschap in het onderwijs bestaat uit 5 blokken van 2 dagen. Tussen de blokken in maak je huiswerkopdrachten en oefen je in een kleine groep met de aangeboden kennis.

Blok 1

Wie ben ik met mijn familiesysteem?              

In dit blok maak je kennis met het systemisch werk, te beginnen met je eigen achtergrond als systeem. Wat neem ik mee vanuit mijn eigen achtergrond in mijn leven nu? Dit inzicht helpt je om je plek als leider te onderzoeken in de volgende blokken.

Blok 2

Waar ben ik in mijn werksysteem?

Blok 2 gaat over je plek als leider in jouw werksysteem. Wat is deze plek en wat is de historie ervan? Wanneer je fenomenologisch kijkt naar het systeem, wat helpt of belemmert je om je plek als leider vol in te nemen? Je verbindt de inzichten van blok 1 met de kennis, ervaringen en inzichten van dit blok.  

Blok 3

Wat vindt er plaats in mijn werksysteem?

Dit blok is gericht op het verkennen van de functie van symptomen en het onderzoeken van de kenmerken van een vitaal systeem. Welke systemische vragen kun je stellen? Wat wordt vanuit jouw plek als leider zichtbaar als je uitzoomt naar zowel het team als naar het grotere geheel waar je onderdeel van uitmaakt. Wat wordt er dan aan jou gevraagd als leider?

Barbara Hoogenboom is gastdocent voor 1 dag. Zij deelt vanuit haar ervaring haar kennis over systemisch leiderschap en en we doen een of meer opstellingen van casuïstiek van jullie.

Blok 4

Systemische pedagogiek: de relatie tot leerlingen en ouders

De kern van systemische pedagogiek is het erkennen van de plek van leerlingen en hun achtergrond (ouders). Wat is het effect van je eigen beeld op het welbevinden van leerlingen, wat laten kinderen in hun gedrag jou zien? En wat is mogelijk de boodschap van de ‘lastige groep’ in de school?

Bibi Schreuder is gastdocent voor 1 dag. Zij deelt vanuit haar ervaring met systemisch werk en pedagogiek haar visie op leer- en gedragsproblemen. 

Blok 5

Diagnose & interventies

Wat kan jij nu doen als leider, nu je je eigen patronen en dynamieken van zowel je familiesysteem als je organisatiesysteem hebt onderzocht vanuit het systemisch perspectief? In de laatste twee dagen ontwikkel jij je eigen toolbox met de houding en type vragen vanuit het systemisch coachen, de interventies die je kunt doen van je plek als leider van een groep, maar ook wat je wel of niet kan doen vanuit je plek als lid van een team.

TOELATING

Er is geen vooropleiding nodig om deel te kunnen nemen aan de opleiding Systemisch leiderschap in het onderwijs.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Gespreide betaling is mogelijk zonder meerkosten. Voor het maken van afspraken omtrent gespreide betaling kun je contact opnemen met de administratie via info@hellingerinstituut.nl.

Het Bert Hellinger Instituut is opgenomen in het Centraal Register voor Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Daarom is deze opleiding vrij van BTW.

MEER INFORMATIE

Meer over deze opleiding kun je lezen in de brochure Systemisch leiderschap in het onderwijs.

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet, maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt. In dat geval nemen we contact met je op.

Naam(Vereist)

10 dagen

30 januari 2025
Blok 1: 09:30 - 17:00Marije BootHedel
31 januari 2025
Blok 1: 09:30 - 17:00Marije BootHedel
12 maart 2025
Blok 2: 09:30 - 17:00Marije BootHedel
13 maart 2025
Blok 2: 09:30 - 17:00Marije BootHedel
10 april 2025
Blok 3: 09:30 - 17:00Marije BootHedel
11 april 2025
Blok 3: 09:30 - 17:00Marije BootHedel
21 mei 2025
Blok 4: 09:30 - 17:00Marije BootHedel
22 mei 2025
Blok 4: 09:30 - 17:00Marije BootHedel
17 juni 2025
Blok 5: 09:30 - 17:00Marije BootHedel
18 juni 2025
Blok 5: 09:30 - 17:00Marije BootHedel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.