Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Agenda

Opleiding

Systemisch Adviseren voor interne adviseurs van universiteiten

Trainers

Petra van de Kop

Janneke de Sousa

Prijs

€ 2395,-

Aantal dagen

6 dagen

Startdatum

7 april 2025

Beschikbare plaatsen

Er is nog plaats voor 16 deelnemers.

Aanmelden
Bekijk alle dagen

Opleiding

Systemisch Adviseren voor interne adviseurs van universiteiten

In deze maatwerk opleiding Systemisch Adviseren leer je vanuit de systemische bril kijken naar wat er in universiteiten en de teams daarbinnen speelt. Als de samenwerking stagneert, patronen hardnekkig zijn of de verandering steeds stokt, dan zit de oorzaak vaak niet tussen mensen maar in het systeem. Deze opleiding leert je hoe jij vanuit jouw plek systemische interventies kunt doen die bijdragen aan vitale samenwerkingsverbanden binnen jouw universiteit.

Voor wie?

Deze opleiding richt zich specifiek op interne adviseurs en begeleiders werkzaam bij universiteiten die vanuit hun rol gevraagd worden bij te dragen aan verandering. In deze opleiding leer je de vraagstukken die jij in jouw academische context tegenkomt te benaderen vanuit een systemische bril en breid je jouw advies- en interventiemogelijkheden verder uit.

Doel van de opleiding

Het doel van deze verkorte opleiding Systemisch Adviseren is om je systemisch bewustzijn te vergroten en te begrijpen wat teams en samenwerkingsverbanden, in het bijzonder in de academische context, nodig hebben om vitaal te zijn en te groeien. Je leert alledaagse interventies te doen. Er is veel ruimte voor uitwisseling met universitaire collega’s en het samen doorgronden van veel voorkomende dynamieken en patronen die spelen in het universitaire systeem en de eigenheid van de wetenschappelijke context. In deze opleiding leer je geen opstellingen begeleiden.

Na het afronden van deze opleiding kun je:

  • naar organisaties en universiteiten kijken met een systemische bril 
  • veelvoorkomende patronen, energielekken en dynamieken herkennen in vakgroepen, leerstoelgroepen, projecten, teams en (interdisciplinaire) samenwerkingsverbanden.
  • je zintuigen (gewaar-zijn) als instrument benutten en inzetten in een systemisch adviesgesprek
  • werken vanuit de systemische basishouding: je doorziet je eigen patronen, bent je bewust van je eigen plek en oordelen en kunt meerzijdig partijdig luisteren, uitzoomen en terughoudend handelen
  • een vraag of opdracht systemisch verkennen en met de opdrachtgever een heldere contractering maken: je eigen plek contracteren en vandaaruit anderen bekrachtigen op hun plek.
  • systemische kennis en inzichten vertalen naar verkennende vragen en interventies, zodat universiteiten of delen daarvan beter kunnen functioneren

Programma

De opleiding Systemisch Adviseren voor interne adviseurs van universiteiten bestaat uit 3 blokken van 2 dagen. Hierin leer je:

  • de basisbehoeften voor een vitaal systeem begrijpen en toepassen
  • veelvoorkomende energielekken en thema’s in universiteiten herkennen
  • jouw eigen innerlijke houding en gesprekstechnieken inzetten in de adviesrelatie 

Tussen de blokken door krijg je opdrachten en spar je met een buddy.

Boek Systemisch adviseren

Bij deze opleiding ontvang je een exemplaar van het boek Systemisch adviseren van Siebke Kaat & Anton de Kroon en de kaartenset ‘Systemisch Adviseren in de Praktijk’ van Siebke Kaat.

Toelating

Er is geen vooropleiding nodig om deel te kunnen nemen aan deze opleiding Systemisch Adviseren voor interne adviseurs van universiteiten.

Praktische informatie

Gespreide betaling is mogelijk zonder meerkosten. Voor het maken van afspraken omtrent gespreide betaling kun je contact opnemen met de administratie via info@hellingerinstituut.nl.

Het Bert Hellinger Instituut is opgenomen in het Centraal Register voor Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Daarom is deze opleiding vrij van BTW.

Aanmelden

6 dagen

7 april 2025
Blok 1: 09:30 - 17:00Petra van de Kop, Janneke de Sousa
8 april 2025
Blok 1: 09:30 - 17:00Petra van de Kop, Janneke de Sousa
19 mei 2025
Blok 2: 09:30 - 17:00Petra van de Kop, Janneke de Sousa
20 mei 2025
Blok 2: 09:30 - 17:00Petra van de Kop, Janneke de Sousa
30 juni 2025
Blok 3: 09:30 - 17:00Petra van de Kop, Janneke de Sousa
1 juli 2025
Blok 3: 09:30 - 17:00Petra van de Kop, Janneke de Sousa

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.