Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Een gesprek met Dagmar de Vries

Wat betekent systemisch werk voor trainer en begeleider Dagmar de Vries? In dit interview vertelt Dagmar over haar achtergrond in de zorg, politiek en het geloof en deelt ze hoe een diepe persoonlijke transformatie haar bracht bij het werk dat nu niet meer weg te denken is uit haarzelf en haar dagelijks leven. Een gesprek over voelen, loslaten, systemisch kijken en de moed om je innerlijke ja te volgen.

Maak in dit gesprek kennis met Dagmar!

Wat maakte dat je in aanraking bent gekomen met systemisch werk?

““Ik kom oorspronkelijk uit de gehandicaptenzorg en de jeugdzorg, en heb SPH en een jaar Orthopedagogiek gestudeerd. Daar ligt mijn basis en mijn eerste liefde, in het begeleiden van kinderen in hun ontwikkeling.

Toen ik manager in de zorg werd, viel het me op hoezeer de ontwikkelingsfase van kinderen zich ook bij volwassenen in organisaties herhalen. Neem bijvoorbeeld de levensfase van kinderen waarbij ze loskomen van de eerste hechtingsfiguur. Hier kom je de polariteit autonomie en verbinding tegen: loskomen en tegelijk verbonden willen zijn.

Dat zie je bijvoorbeeld terug bij teams die zich niet verbonden voelen met de organisatie. Ze worstelen met gepassioneerd hun werk doen, óndanks de organisatie. Hoe komt dat toch?

Of ik zag hoe volwassen mensen die thuis alles prima regelden, op het werk ineens moeite hadden met keuzes maken. Ze maakten zich afhankelijk van de leidinggevende. En waarom hebben zzp’ers vaak een hogere productiviteit dan vaste medewerkers in een organisatie? Wat gebeurt er met de energie als mensen gaan samenwerken?

Ik kreeg steeds meer vragen over dynamieken tussen mensen, over energie in teams, over waarom mensen in groepen ineens dingen ‘niet meer kunnen’ die ze in andere groepen moeiteloos doen. Wat gebeurt daar? Dát wilde ik begrijpen.

Om daar antwoord op te krijgen volgde ik een basisopleiding bedrijfskunde bij Nyenrode. Dat is namelijk mijn eerste go-to bij vragen, een rationele benadering: ik moet het vast nog gaan snappen. Een fantastische opleiding – maar het gaf me geen antwoorden op de echte vragen die ik had. Ik kreeg alleen meer modellen over hoe je een organisatie moet inrichten, terwijl ik al lang voelde: daar ligt het niet.”

De rationele benadering gaf me geen antwoord op de vragen die ik had.

Wat veranderde dat besef voor je?

“Op dat moment was ik 25. In een van de ontwikkelprogramma’s die ik volgde sprak ik een bestuurder uit mijn organisatie, die zei: ‘Als jij op een dag op mijn plek wilt komen, dan zul je echt meer moeten begrijpen van groepsdynamiek. Dat vraagt andere skills. Ga je mee naar een Group Relations Conference in Krakau?’

Het was heel bijzonder want mijn hoofd snapte er niks van, maar mijn lijf zei volmondig ja. Dat was voor het eerst, dat me dat gebeurde. En ik wist bij voorbaat: dit gaat me iets kosten. Een aantal van mijn overtuigingen gaan hier sneuvelen. Dat vond ik best heel spannend – maar ik voelde dat ik geen andere mogelijkheid had dan mijn ja te volgen.

Dus ik ging – en dat werd een kantelpunt. Ik leerde zien dat er vanalles gebeurt terwijl je denkt dat je het over de inhoud hebt. Ik volgde meerdere programma’s en die scheurden mijn werkelijkheid open.

Mijn hele perspectief op groepen, leiderschap en loyaliteit begon te schuiven. Het kostte me mijn oorspronkelijke beeld van het geloof, mijn houvast in hoe ik het leven kende. Ik keek anders naar de kerk, zat anders bij het kerstdiner. Álles veranderde.

Dat was de eerste stap van mijn ontwikkeling. Maar met wat ik leerde zien, kwam ik nog niet bij de wortels. Waarom laat een dynamiek zich zien? Waarom verschuift het leiderschap? Waarom beweegt een groep wel of niet? Op al die vragen had ik nog geen antwoord.

Toen ik dankbaar de boekenkast van deze bestuurder overnam na zijn pensioen, werd het gevoel steeds sterker dat de antwoorden op die vragen lagen in het systemisch werkveld. Ik werd letterlijk vanuit de boekenkast geroepen door de boeken van Jan Jacob Stam en van Bert Hellinger. En ook deze beweging had ik te volgen en dat bracht me uiteindelijk naar het Bert Hellinger Instituut.”

Systemisch werk moet eerst door je vezels gaan voor je het eigen kunt maken.

Waarom juist het Bert Hellinger Instituut?

“Hier wordt een ambacht geleerd. Je kijkt niet naar de meester in de hoop haar ooit na te doen. Je leert het vak zélf, met jezelf als instrument. Toen dacht ik overigens nog dat systemisch werk vooral een ‘tool’ was. Pas toen ik mijn innerlijke ja echt ging volgen en begon aan de opleiding Systemisch Adviseren en Teamcoaching, voelde ik: dit is geen techniek, dit is een fundamentele manier van kijken en sterker nog, een fundamentele manier van zijn.

Om dat te kunnen leren, moet systemisch werk eerst door je heen stromen, door je vezels gaan, voor je het eigen kunt maken. Dat gebeurde bij mij niet meteen. De eerste modules vond ik dan ook vreselijk. Ik wilde het uiteraard gewoon ‘snappen’, niet al die oefeningen om het maar te voelen met het lijf! En dat lukte me ook maar niet, om het te voelen.

Maar de trainers [Siebke Kaat en Petra van de Kop] waren duidelijk: ‘Als je hier komt om je hoofd te vullen, kun je beter gaan. Als je komt om je hoofd met je lijf te verbinden, ben je op de juiste plek.’

En daar is het begonnen. Toen heb ik het echt beetgepakt en ben ik gaan voelen. Toen dat lukte, voelde dat als thuiskomen. En vervolgens heb ik me als een Rupsje Nooitgenoeg door alle opleidingen bij het BHI heen gevroten. Als ik eenmaal spring, spring ik ook echt kopje onder.”

Wat heeft het je persoonlijk gebracht, deze weg?

“Vooral vrijheid. En rust. Contact met mezelf. Ik ben in mijn lijf terechtgekomen. Mijn lijf was eigenlijk een tijdlang totaal niet beschikbaar. Zo had ik dat onbewust geleerd in mijn familie van herkomst, om meer te denken dan voelen. Als iets spannend werd, was dat mijn uitvalsbasis: ik plaatste mezelf op een afstandje om te kunnen begrijpen wat er aan de hand was en zo kreeg ik weer grip. En deed het minder pijn. Of althans dat dacht ik.

Dat is compleet veranderd. Toen ik de spanning in mijn lijf begon te ontladen, ontdekte ik hoeveel ik werkelijk kon voelen. Dat was overweldigend. Ik heb daar hulp bij gehad – van een haptotherapeut en andere begeleiders. Het maakte alles anders. Mijn overlevingsstrategieën kostten me zóveel energie. Door ze los te laten, werd alles lichter.”

Het verlangen om trouw te blijven aan mijn innerlijke ja heeft mij gestuurd, ook als ik het niet begreep.

Wat veranderde dat in jouw leven?

“Iedere ontwikkeling vraagt om je loyaliteiten aan te kijken en opnieuw keuzes te maken. En mogelijk ontrouw te worden aan dat wat je deed. Dat was op allerlei vlakken niet makkelijk.

Zo was ik loyaal aan de normen en waarden van de kerk. Daar gedroeg ik me naar. Paste dat nog wel op deze manier? En ik was actief in de politiek. De politiek draait om oordelen en het innemen van standpunten. Terwijl systemisch werk je juist uitnodigt om zo oordeelvrij mogelijk te kijken. Dat schuurde. Ook in mijn werk heb ik al mijn opdrachten moeten hercontracteren. Want ik zag ineens dat ik aan symptoombestrijding deed. Of onbewuste patronen nog steviger aan het installeren was in de organisatie. Ik voelde me bewust onbekwaam.

Dus alles wat ik kende en dacht te weten ging op de schop. Hoe ik de wereld bekeek, waar mijn loyaliteit lag. Maar er was geen weg terug.”

Wat is de rode draad in jouw systemische ontwikkeling geweest?

“Het verlangen om trouw te blijven aan mijn innerlijke ja heeft mij gestuurd, ook als ik het niet begreep… En ik nam én neem de eeuwige leerling in mezelf mee. Ik blijf mezelf ontwikkelen. En dat móet ook, wanneer je zelf het instrument bent. Je kunt een ander alleen begeleiden tot de plek waar je zelf bent geweest. Een mooie zin uit een nummer van Fia wat me hierin zo kan raken:

May we remember, let us never forget
That we can only meet each other
As deep as we’ve met ourselves

Dus ik investeer continu in mijn eigen ontwikkeling. Ik zie het als een diepgaand proces waarin je je ziel steeds verder blootlegt. Systemisch werk helpt om de lagen af te pellen die zijn ontstaan in je familiesysteem – overlevingsstrategieën, overtuigingen – zodat je dichter komt bij wie je werkelijk bent. Dat is betekenisvol. Voor jezelf én voor het grotere geheel.”

Het moment waarop iemand weer in contact komt met zijn eigen stroom is magisch.

Uiteindelijk ben je zelf trainer en begeleider aan het Bert Hellinger Instituut geworden. Hoe ging dat?

“Barbara [Hoogenboom] belde me terwijl ik nog in mijn laatste opleiding zat, de masteropleiding. Ze zei: ‘De master is bijna klaar. Zie je het zitten om je aan te sluiten als trainer?’ Mijn eerste reactie was: ‘Wie heeft er met de fikken aan de klok gezeten?’ Dit was een wens als ik later groot zou zijn… En ook hier: de ja was er, vol!

Ik ben ingestapt en inmiddels geef ik bijna alle opleidingen, van systemisch pedagogiek tot organisatieopstellingen. Ook werk ik bij Systemic Business School.”

Wie ben jij als begeleider en trainer?

“Ik ben een liefdevolle Rotterdammer, zeg ik weleens. Benaderbaar, kwetsbaar en direct. En ik maak het werk graag toegankelijk. Didactiek zit in mijn vezels, komende uit een onderwijsgezin. Daar ben ik mijn ouders erg dankbaar voor. Mensen zeggen vaak dat mijn taal ze helpt om de diepte van het werk te kunnen vatten.

Ik gebruik daarbij veel voorbeelden uit mijn eigen leven. Dingen die misgingen, waar het schuurde. Als begeleider mag je heel dichtbij komen, dat vraagt ook dat mensen dicht bij mij mogen komen. In die intimiteit begint de echte verandering. Het moment waarop iemand weer in contact komt met zijn eigen stroom is magisch. Dan kan ik mezelf echt ervaren als slechts een instrument van iets groters.”

Je beweegt je op alle vlakken in het systemisch werkveld: familie, organisaties, maatschappij. Heb je een voorkeur?

“Nee, juist niet. Alles is verbonden en ik vind het mooie juist dat ik alles mag zien.

Systemisch werk in organisaties raakt ook altijd aan familiesystemen. En in beide klinken de maatschappelijke trillingen ongehinderd door. En wat neem je mee als mens, in je organisatie, in je leiderschap? Wanneer je kiest voor je persoonlijke ontwikkeling, zul je vitale keuzes maken over wie jij nu bent en waar je wel en waar je niet van bent. Dat geeft beweging in álle systemen.En ik ben dol op maatschappelijke vraagstukken. In maatschappelijke vraagstukken is er geen ‘baas’ die de lijnen uitzet. Daar heb je direct te maken met het leven zelf en hoe dat door ons allemaal heen stroomt, precies in de fase waarin we met elkaar zijn. Vragen zoals hoe wenden we met elkaar macht aan in de crises die we tegenkomen? Hoe veranderen we systemen waar niemand eigenaar van is? – ik vind het fascinerend.

En wat gebeurt er nu veel door mensen gecreëerde systemen hun bestemming bereikt hebben? Het onderwijssysteem, de ouderenzorg, vertrouwde economische principes als schaalbaarheid en efficiency: alles staat te trillen. Wat vraagt deze tijd van leiderschap, juist als er iets moet sterven in plaats van bloeien? Hoe reguleer je daarin jezelf en wat kun je betekenen in deze beweging, zonder jezelf te ‘offeren’? Dat zijn de vragen die me nu bezighouden.”

Waar ligt voor jou de voldoening in jouw vak?

“Ik zie het zo dat wij allemaal op aarde zijn gekomen met een roeping, een missie. Het systeem waar je als eerste in terecht gekomen bent, werpt als het ware hekjes en barrières op die nodig zijn voor je overleving – maar ook je essentie wegdrukken. Via systemisch werk gaan de schilletjes eraf en kom je terug bij wie je werkelijk bent. Dat af mogen pellen is een ongelofelijk vervullende bijdrage. Voor mezelf en voor de ander.”

Wil je meer weten?

Neem contact op voor meer informatie over de trainingen, opleidingen en begeleiding van het Bert Hellinger Instituut.

Contact

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.