Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Uit eigen ervaring

Roel van der Heijde over de opleiding Systeemdynamieken in Organisaties


AANTAL BLOKKEN: 8  |   TRAINERS: BARBARA HOOGENBOOM EN SARA BOONMAN

Trainer, supervisor en facilitator Roel van der Heijde: 

“Ik werk al ruim 15 jaar als zelfstandige. Ik train zorgverleners in het omgaan met angsten van patiënten, machteloosheid, rouw. De emoties die patiënten en hun dierbaren ervaren zo gauw ze een zorgorganisatie binnen stappen. Het gaat in mijn trainingen eigenlijk ook over de angsten en onzekerheden die je zelf ervaart als zorgverlener.

Daarnaast werk ik al ruim tien jaar als extern vertrouwenspersoon. Dit doe ik zowel voor individuele medewerkers die bijvoorbeeld pesten, (seksuele) intimidatie of discriminatie meemaken, maar ook voor teams en organisatie. In mijn rol als ‘teamvertrouwenspersoon’ komen al mijn rollen van de afgelopen jaren samen. Ik leun hierbij veel op mijn kennis en ervaringen.

Ik had tijdens mijn opleiding tot NLP-trainer al de kracht van opstellingen ervaren, maar ik had óók gemerkt wat de effecten zijn wanneer opstellingen gedaan worden in een sociaal onveilige bedding. Ik draaide daardoor al een flink aantal jaren om de opleidingen van het Bert Hellinger Instituut heen. Zou ik het wel of niet doen? Op het moment dat het voor mij een ja werd, was de opleiding al vol. Of kreeg ik het niet geregeld met mijn eigen werk.

In oktober 2021 zette ik echt de stap. Samen met mijn man woonde ik een weekend bij over Grenzen & Ruimte onder begeleiding van Barbara, op Texel. Op de terugweg op de boot zei ik tegen mijn man: ‘Als er ooit nog een opleiding op Texel wordt gegeven over organisatiedynamieken en Barbara is de hoofdtrainer, dan doe ik mee.’

Fastforward naar september 2023. Een nieuwsbrief van het BHI in mijn mailbox. Er gaat een extra opleiding Systeemdynamieken in Organisaties van start. Op Texel. En met Barbara Hoogenboom als hoofdtrainer… Een paar maanden later zat ik op de boot naar Texel voor het eerste blok.

Ik schreef mij in voor de opleiding Systeemdynamieken in Organisaties omdat ik met een systemische bril bewuster wilde leren kijken naar organisaties en netwerken. Wat zijn vanuit systemisch perspectief de veelvoorkomende dynamieken in teams?

Dat was niet de enige reden om mij op te geven voor deze opleiding. Ik naderde ook de 50 jaar. Een goed moment om te reflecteren op de dynamieken uit mijn gezin van herkomst en welke invloed dit heeft op mijn manier van waarnemen en daarmee op mijn werk.

De opleiding zelf heb ik ervaren als heel dynamisch en praktisch. Ieder blok komen er een aantal onderwerpen aan bod. Als lezen je leerstijl is, dan is er het boek Tegen de stroom mee en de reader. Als je meer van het doen bent, dan zijn er volop momenten om te oefenen. Ook in een intervisiegroep. De reader bevat bijna alle oefeningen bij de onderwerpen per blok.

Niets ten nadele van de andere locaties waar BHI opleidingen verzorgt, maar een BHI opleiding volgen op Texel is een extra bonus. Door de boottocht van 20 minuten had ik ieder blok het idee dat ik echt even weg was. Het was daardoor makkelijker om mijn werk los te laten. Voor veel zzp’ers een uitdaging. Ieder blok organiseerden Barbara en Sara een extra activiteit om niet alleen meer te gronden op de oude grond van Texel maar ook meer te landen in mijn lijf.

Tijdens de opleiding werd ik eigenlijk ieder blok wel op een manier met mijn neus op de feiten geduwd dat ik mijn eigen instrument ben. Ik kom niet voor niets in sommige organisaties terecht. En mijn rol en bijdrage in een team of organisatie zijn niet voor niets.

De opleiding zorgde ervoor dat ik de rauwe randen uit mijn verleden ook weer tegenkwam. Niet altijd even leuk, wel leerzaam en uiteindelijk ook bevrijdend. Zeker het blok over polariteiten heeft indruk gemaakt. De invloed van systemische discriminatie (en racisme) die in de Nederlandse samenleving verweven zit heeft niet alleen invloed op teams en organisaties maar ook op mij. Hoe ik me toch subtiel aanpas en me ‘mannelijker gedraag en kleed’ in een steeds meer polariserende maatschappij. En daarmee minder gebruikmaak van mijn vrouwelijke kwaliteiten.

De opleiding heeft me tools en taal geleerd voor dingen die ik deels al intuïtief deed. Het heeft me een extra bril gegeven om naar teams en organisaties te kijken. Daarnaast vertrouw ik nu, naast mijn ervaring, ook vaker op mijn intuïtie en wat ik met mijn zintuigen waarneem. Ook mijn mogelijkheden voor interventies zijn vergroot. Ik voel me vrijer om niet alleen systemische vragen te stellen maar ook een tafelopstelling te doen, bijvoorbeeld met een melder of een team een tafelopstelling.

Mijn advies voor toekomstige deelnemers? Geniet van de reis. Geef jezelf toestemming dat het helemaal okee is dat je ook zaken van je zelf tegen gaat komen. En ook: geniet van Texel! Alle seizoenen zijn mooi. Of het nu stralend zonnig is op het strand of dat je bijna letterlijk uit je winterjas waait op de Waddendijk.”

Benieuwd naar deze opleiding?

Systeemdynamieken in Organisaties

Systeemdynamieken spelen een belangrijke rol in de onderstroom van organisaties. Dat kan belemmerend werken in allerlei situaties. In deze opleiding leer je systemisch werk te doorvoelen en te integreren in jezelf. Je leert hoe je organisatieopstellingen kunt begeleiden en organisatievraagstukken kunt benaderen vanuit het geheel.

Ga naar de opleiding

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.