Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

5 januari 2021| Persoonlijk

Na frustratie komt ontwikkeling!

‘Na frustratie komt ontwikkeling!’

Dit riep ik vandaag naar een collega die ruzie had met de techniek. En toen ik er vanavond eens wat langer bij stil stond, realiseerde ik me hoe waar het eigenlijk is.

Het begint al om op te groeien van baby naar dreumes naar peuter…enzovoorts. Steeds voordat een volgende ontwikkeling manifest is, is er sprake van frustratie en gejengel. En zelfs is er vaak eerst sprake van een soort terugval in ontwikkeling. (Wat was ik blij als jonge ouder met het boek ‘Oei ik groei’!)

En terugval voorafgaand aan ontwikkeling komt vaker voor. Zo had mijn honkballende zoon afgelopen jaar opeens een paar trainingen en een wedstrijd na elkaar waar het in zijn ogen voor geen meter meer ging. En de week erop ging zijn spel echt met een kleine quantumsprong vooruit. Next level behaald. Overigens werkt dat geloof ik ook zo bij het gamen van hem, aangezien de terugval en bijbehorende frustratie dan het hele huis doorgebruld wordt ;-).

En afgelopen jaar heb ik het zelf ook een paar keer ervaren. Het meest prominente voorbeeld is dat ik had toegezegd een workshop van een uur te geven op een congres voor systemische vakgenoten. Ik had via email het onderwerp aan de organisatie doorgegeven en een paar regels beschrijving. De weken voordat het congres zou plaats vinden, startte ik de inhoudelijke voorbereiding. En ging ik me ècht afvragen hoe ik in hemelsnaam dat onderwerp had kunnen bedenken! Ik had er nooit eerder iets over gedaan en de inspiratie was ver te zoeken. Toch een opzetje gemaakt, gedeeld met een collega, en ik kreeg een reactie van ‘mwôh’. Opzetje aangepast en twee dagen voordat ik de workshop moest doen, nog eens aan die collega laten zien en toegelicht wat mijn plan was. ‘Hmm Bar, wat is hier nou systemisch aan?’. Grrr…

En, hoe ironisch, het onderwerp van de workshop was Flow. Ver te zoeken dus, die flow. Terug naar de tekentafel. En toen had ik het, opeens doorzag ik het onderwerp flow en de wisselwerking van de drie mechanismen die in systemen actief zijn en vloeide er een workshop opzet uit de pen.

En nu komt de bonus, de ontwikkeling die de frustratie bracht. Deze exercitie heeft mij geholpen nog weer op een andere laag het systemisch werk te doorgronden. Nog helderder te voelen en snappen waar ik mee bezig ben. Het heeft tot gevolg dat we binnen ons instituut een aantal onderwerpen wat anders uitleggen. Het heeft tot gevolg dat we onze basisopleidingen aanpassen. Dat was de frustratie dus best waard.

Heb ik zin in een volgend portie frustratie? Nou niet meteen, maar als het zich aandient, vertrouw ik er maar op dat het ontwikkeling zal veroorzaken…

 

Barbara Hoogenboom

5 januari 2021

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch denken maakt ons bewust van het waarom van ons zijn en doen. Met organisatieopstellingen en familieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.