Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

OpleidingOrganisatieopstellingen voor familieopstellers

Organisatieopstellingen helpen familieopstellers de grenzen van het familiesysteem doorbreken. Organisatiesystemen verschillen wezenlijk van familiesystemen, ondanks dat de onderliggende systemische principes gelijk zijn. In deze opleiding leer je de verschillen tussen de systemen. Je ervaart de do’s en don’ts van organisatieopstellingen. Na deze 6 dagen ben je klaar voor systemisch werk in organisaties.

Voor wie?

Deze opleiding is voor familieopstellers die al een volwaardige opleiding Systemisch werk met familieopstellingen hebben afgerond en willen leren om organisatieopstellingen te begeleiden. Voor coaches, managers, consultants, HR-medewerkers en organisatieontwikkelaars.

Doel van de opleiding

Bij de opleiding Organisatieopstellingen voor familieopstellers leer je in welke opzichten organisatieopstellingen verschillen van familieopstellingen. Je krijgt te maken met andere problematiek, de complexiteit van ordening en ‘organisatietaal’. Bovendien is het werken in een organisatiesetting (met een team bijvoorbeeld) vaak anders dan het werken met mensen die een persoonlijke levensvraag hebben.

Na het afronden van de opleiding:

  • ken je de verschillen tussen organisatiesystemen en familiesystemen
  • begrijp je hoe het persoonlijke en systeemgeweten werkt in organisaties
  • weet je welke dynamieken je veel tegenkomt in organisaties, hoe je die herkent en wat mogelijke interventies zijn
  • ken je verschillende toepasbare opstellingsvormen voor organisaties en teams
  • kun je een bewuste keuze maken om met een vraagstuk in het familiesysteem of in het organisatiesysteem te werken
  • ben je je bewust van het maken van een passende setting bij organisatievraagstukken

Programma

De opleiding Organisatieopstellingen voor familieopstellers bestaat uit 3 blokken van 2 dagen. Theorie en oefeningen wisselen elkaar af. We werken met cases van deelnemers én met cases van gastcliënten. Deze worden uitgenodigd door de deelnemers zelf. We leren je specifieke formats voor systemische organisatie, zoals een product/marktopstelling of een teamopstelling. Tussen ieder blok ga je aan de slag in kleine (regionale) oefengroepen. Na deze 6 dagen ben je klaargestoomd om systemisch werk in organisaties te verrichten.

Toelating

De toelatingseis is een voltooide opleiding Systemisch werk met familieopstellingen. Bij aanmelding wordt gevraagd hoe lang je vooropleiding is en waar je deze hebt gevolgd.

Praktische informatie

Gespreide betaling is mogelijk zonder meerkosten. Voor het maken van afspraken omtrent gespreide betaling kun je contact opnemen met de administratie via info@hellingerinstituut.nl.

Het Bert Hellinger Instituut is opgenomen in het Centraal Register voor Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Daarom is deze opleiding vrij van BTW.

De startdata voor deze opleiding

In ons cursusaanbod wordt de opleiding op regelmatige basis aangeboden. Er zijn dus verschillende startdata en trainers. Zie hieronder de agenda voor deze opleiding of ga direct naar onze aanbodpagina voor de uitgebreide informatie

10 juni 2025
6 dagen
Den Burg (Texel)
Barbara Hoogenboom
€ 2195,-
8 oktober 2025
6 dagen
Yvonne Lonis, Jochen Beyer
€ 2195,-

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.