Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Setting creëren in een ongeschikte ruimte

Als systemisch begeleiders creëren we een setting, maken we holding space, voor het systemisch proces, voor de cliënt en zijn of haar systeem, zodat een vraagstuk zich kan ontvouwen. De setting en holding space worden niet alleen door jou als begeleider gemaakt, ook de fysieke ruimte waarin je werkt draagt bij aan de holding space. Die maakt als het ware óók holding space en setting voor het systemische proces. Maar wat doe je als je terechtkomt in een ruimte die, om allerlei verschillende redenen, niet bijdraagt aan een werkbare setting? Hoe draai je je gevoel zo dat je vol vertrouwen aan je opstelling of systemische coaching begint?

Bij het Bert Hellinger Instituut werken we vaak in onze vertrouwde ruimtes, maar ook op (gehuurde) locaties, bijvoorbeeld bij seminars en incompany trainingen van onze klanten. Vaak komen we in een ruimte die we niet kennen. En soms gebeurt het daarbij dat deze praktisch niet werkbaar is en/of energetisch niet goed voelt. Er staan nog tafels in de ruimte, er staan palen in het midden, je struikelt over de stekkerdozen, er is herrie van de buren, er kleeft een nare geschiedenis aan de locatie. Wanneer jij je om welke reden dan ook niet goed voelt in de ruimte, belemmert dat het verloop van de opstelling – want jíj als begeleider bent het instrument. 

Wat kun je dan doen als begeleider om de ruimte veilig en eigen te maken, zodat jij goed kunt werken?

 

Barbara Hoogenboom (directeur, systemisch begeleider en mede-eigenaar bij het BHI) deelt een van haar ervaringen:

“Ik ben regelmatig geconfronteerd met een ‘onhandige ruimte’. Welke systemisch begeleider niet? Ik werd echt tot mijn uiterste op de proef gesteld tijdens een studieweek.

Ik was voor het eerst van mijn leven in Zuid-Afrika, in Kaapstad, in ‘kasteel’ Kaap de Goede Hoop. In het door Nederlanders gebouwde slavenfort dus. Daar voelde mijn lijf, dat al een jaar lang bewust en onbewust bezig was met het Nederlandse slavernijverleden, zich heel onrustig, ziek bijna.

Ik was deelnemer aan een lokale studieweek. En had in mijn naïviteit ‘ja’ gezegd op de uitnodiging om een introductieworkshop organisatieopstellingen te geven. Op die eerste dag. In een ruimte boven de voormalige slavenkelders. Een ruimte die donker, vies en totaal ongeprepareerd was, omdat het spontaan aan deze workshop was toebedeeld. En waar mijn lijf echt totaal in de overdrive ging.

Ik heb hulp, holding space, gevraagd van mijn collega’s.
Ik had (toeval bestaat niet) een doosje Texelse aarde mee, uit onze moestuin, en heb dat onder mijn stoel gezet. Mij dat letterlijk laten gronden.
En ik heb de workshop geopend met te delen wat er in mij leefde.
En vanaf daar ging het weer vanzelf…”

 

3 Tips om een veilige setting te creëren voor jouzelf als begeleider

  1. Bereid de ruimte voor

Vind je manier om de ruimte voor jou passend te maken voor de sessie. Dat kan zijn door ramen en raambekleding te openen of juist te sluiten, of meubilair te verschuiven. Je kunt ook een eigen ritueel ontwerpen om de ruimte energetisch te reinigen, bijvoorbeeld met salie, of je eigen attributen neer te leggen, bijvoorbeeld steentjes. 

  1. Bereid jezelf voor

Jijzelf maakt een heel groot deel uit van een werkbare setting. Jij bent het instrument. Dus het is essentieel dat jij je veilig voelt en de juiste energie voelt stromen. Daarom is het heel belangrijk om te tijd te nemen om jezelf voor te bereiden. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een ademhalingsoefening, grondingsoefening en/of meditatie, je bronnen in jezelf te her-bergen, een voorwerp bij je te hebben dat jou helpt als anker. Je kunt ook collega’s die op een andere plek zijn vragen om op afstand voor jou als holding space of bron aanwezig te zijn. En vooral: verbind je met je eigen achtergrond en met jouw unieke plek daarin. 

  1. Neem de groep mee wanneer je dat nodig hebt

Soms kan het zo zijn dat de setting ondanks je inspanningen nog niet helemaal kloppend voelt. De herrie van de buren kun je niet beïnvloeden, die vervelende paal in het midden van de zaal kun je niet veranderen, je kunt zelf niet de rust in je gevonden hebben die je had willen vinden. Dan is het goed dit te benoemen. Iets hardop benoemen helpt jou om het minder prominent in jou te laten zijn. Een stap verder kun je gaan door de groep te vragen of zij kunnen mee-verdragen dat de setting niet perfect is en of zij mede holding space willen maken voor het systemische werk dat gedaan zal worden. Je deelt daarmee de verantwoordelijkheid door samen te accepteren dat de omstandigheden zijn zoals ze zijn, waardoor de last niet alleen op jouw schouders hoeft te rusten.  

Opstellingen bij het BHI

De trainers en begeleiders van het Bert Hellinger Instituut gebruiken de best passende opstelling voor jouw vraagstuk. Wil je vanuit professionele of persoonlijke interesse meer weten over hoe je opstellingen met of zonder vloerankers begeleidt, dan raden we je aan een opleiding of workshop te volgen.

Contact

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.