Vloerankers in opstellingen
Vloerankers in opstellingen worden gebruikt om een vraagstuk of een situatie visueel te maken. Dat kan ook met representanten of materialen, maar werken met vloerankers geeft weer een ander verloop van de opstelling. In deze blog leggen we uit hoe en wanneer je vloerankers gebruikt.
Opstellingen met materialen
Opstellingen zijn een methode om inzicht te krijgen in de diepere oorzaken van een vraagstuk. De eerste keuze is of je dat doet met representanten (mensen die een element representeren) of met materialen. Het grote verschil tussen deze methodes is dat de representanten (vanuit hun intuïtie) reageren op hun positie en mogelijke veranderingen in de opstelling. Zij kunnen taal geven aan hun ervaring, of in hun fysieke reacties en beweging kan betekenis gevonden worden. Materialen bewegen en spreken niet.
Opstellen met materiaal is over het algemeen een laagdrempeliger werkwijze dan opstellen met representanten. Het is een goede en praktische methode om te gebruiken in 1-op-1-coachings en zo snel zicht te krijgen op het geheel en het onderbewuste.
De begeleider helpt de vraagsteller bepalen welke elementen in de opstelling thuishoren. Over het algemeen is het de vraagsteller die de materialen plaatst. De waarneming van de begeleider geeft al direct vanaf het eerste moment van de opstelling veel informatie:
– wat zet hij of zij als eerste neer?
– hoe zijn de materialen gericht?
– wat is de afstand tussen de materialen?
– waar ligt energetisch het meeste gewicht?
– enz enz.
Tafelopstelling of opstellen met vloerankers?
Bij een tafelopstelling worden de betrokken personen en/of elementen op tafel uitgebeeld. Dat kan met poppetjes maar net zo goed met koffiekopjes, pennen, suikerklontjes of schelpjes.
Een opstelling met vloerankers kun je uitvoeren met gekleurde stukken stof, die allemaal voor een ander persoon of element staan. Of je gebruikt lege A4’tjes en schrijft erop welk vel wat representeert. Placemats zijn ook heel bruikbaar.
Het voordeel van werken met vloerankers
Het voordeel van vloerankers ten opzichte van andere materialen is dat je kunt bewegen binnen de opstelling. Zowel de vraagsteller als de begeleider kan op verschillende plaatsen staan om een plek te doorvoelen. Doordat je verschillende posities kunt innemen kun je de situatie letterlijk vanuit verschillende perspectieven bekijken en invoelen welke energie waar stroomt.
Opstellingen bij het BHI
De trainers en begeleiders van het Bert Hellinger Instituut gebruiken de best passende opstelling voor jouw vraagstuk. Wil je vanuit professionele of persoonlijke interesse meer weten over hoe je opstellingen met of zonder vloerankers begeleidt, dan raden we je aan een opleiding of workshop te volgen.
ContactWil je meer leren over systemisch werk en opstellingen?
Aanbod
Groei op professioneel, persoonlijk of maatschappelijk vlak met een cursus, training of coaching van het BHI.
Over het BHI
Het BHI is hét opleidings-, kennis- en onderzoekscentrum voor systemisch werk. Maak kennis met het team, onze locaties en historie.
FAQ's
Ben je nieuw hier of is iets niet duidelijk? Bekijk de veelgestelde vragen over systemisch werk in het algemeen of het BHI.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.
InschrijvenOver het Bert Hellinger Instituut
Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.