Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Deel 1

The African Constellations Intensive

Met negen collega’s vliegen we naar Kaapstad voor The African Constellations Intensive, een 5-daagse studieweek voor ervaren systemisch opstellers. We dompelen ons onder in de wijsheid van Zuid-Afrikaanse opstellers Tanja Meyburgh, Lindiwe Mthembu-Salter, Niall Campbell, Sue Davidoff, Thozi Theko-Oum and Busi Dlamini.

We leren hoe het besef deel uit te maken van je voorouderlijn vanuit de Afrikaanse traditie totaal natuurlijk is. We brengen eigen persoonlijke vraagstukken in en ervaren een ongekende diepgang in de opstellingsprocessen, die nog lange tijd zullen doorwerken. Opstellingsprocessen die eerder uitgebreide en erkennende rituelen zijn, dan gericht zijn op het vinden van nieuwe inzichten.

We ervaren een dansritueel dat ons diep verbindt met onze vader- en moederlijn en daaraan voorbij met onze voorouders van heel lang terug. Tot aan de bron van het leven. Tranen van ontroering, verbinding, verbazing en geluk vloeien.

Barbara Hoogenboom begeleidt voor een aparte groep nog twee dagen een introductieworkshop Systeemdynamiek in organisaties om mensen kennis te laten maken met deze kant van systemisch werken.

Na de studieweek voegen zich nog vijf collega’s bij ons. Nu zijn we compleet als team van begeleiders plus Sandra Hardenberg, onze operationeel manager. We landen met elkaar in een ritueel van sebolobolo, een reinigingsritueel dat een beetje vergelijkbaar is met een sweatlodge.

Het duurt wel even voordat ‘de vijf’ echt zijn geland op Afrikaanse bodem en ‘de negen’ wat hebben kunnen natrillen van de ervaring van de dagen ervoor. Gelukkig worden de twee subsystemen ook weer één geheel, dat samen de rest van de reis zal gaan beleven.

Voorouders in de Afrikaanse traditie

In de Afrikaanse traditie verdienen en krijgen elders het respect omdat ze elder zijn. Ze kwamen vóór jou. Dat je daarin een rightful place hebt, wisten we als ervaren opstellers wel, maar wordt in de Westerse wereld over het algemeen niet zo beleefd. De doorleefdheid en natuurlijkheid van het kind zijn in je voorouderlijn zoals dat in Afrika ‘gewoon’ is, vormt voor ons, met alle ervaring die we meebrengen, een grote bron.

Daar komt bij dat de voorouderlijn niet alleen bestaat uit de personen die het leven hebben doorgegeven. Ook de voorouders die verbonden zijn met de aarde, het water en al het leven hebben een plek, zo leren we van de begeleiders daar. En ook de voorouders die verbonden zijn aan jouw beroep of werk kun je ervaren als de knowledge lineage die boodschappen en patronen doorgeven.

Het eren van je voorouders is een sterk door het Zulu-volk geïntegreerd principe dat duidelijk terug te zien is in de systemische principes volgens Hellinger.

Onze gidsen

Tanja Meyburgh is een zeer ervaren systemisch opsteller en begeleider. Ze is oprichter van The African Constellation Insitute en mede-oprichter van REAL Academy and Ancestral Connections. Ze heeft bijna 20 jaar lokaal onderzoek gedaan naar de sporen van Bert Hellinger en weet precies waar we moeten zijn.

Lindiwe Mthembu-Salter is een opsteller en traditioneel healer van Zulu-afkomst. Haar voorouders van vaderskant woonden in Ixopo, haar opa was een van de eerste vier zwarte priesters die afstudeerden aan Saint Mary’s Seminary, in de tijd van voor Hellinger. Haar vader heeft de katholieke druk willen ontvluchten en verhuisde naar de omgeving van Durban, waar Lindiwe is geboren en opgegroeid. Voor Lindiwe is deze trip tegelijk een persoonlijke helende ervaring waarin haar eigen voorouderlijnen weer bij elkaar mochten komen.

Sicelo Mbatha is auteur en spiritueel natuurgids die ons vooral begeleidt bij de Imfolozi Wilderness Trail maar zich al bij ons voegt vanaf de Zulu Roots Experience. De verbinding met zijn Zulu-roots en de connectie met de natuur vormen de bronnen voor zijn dagelijks werk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.