Je talenten ontmoeten
Naarmate de wereld steeds chaotischer, roeriger, grilliger wordt, lijkt het of wij mensen steeds meer behoefte krijgen aan een anker in onszelf. Wie ben ik? Waar kom ik vandaan en wat kan ik? Wat is mijn bestemming in deze wereld?
We leven in een tijd van bewustzijnsversnelling. Een tijd waarin veel mensen worden uitgenodigd en toegerust om hun eigen plek in het grotere geheel in te nemen, een plek die past bij hun bewustzijn. Het ontdekken van je levensmissie en je (oer) talenten is dan ook een belangrijk thema in het werk met mijn cliënten. De urgentie wordt ook steeds groter lijkt het – niet alleen vanuit een persoonlijke behoefte maar ook vanuit een professionele behoefte in het zoeken naar onze plek in de wereld, een wens om nuttig en dienstbaar te zijn in het grote geheel.
Al jaren werk ik voor het ontdekken van je levensmissie met het Talentenspel van Willem Glaudemans. Het spel helpt je te ontdekken wat je missie is die je te vervullen hebt en hoe jouw talenten je zullen helpen om die te vervullen. Het Talentenspel werkt op de diepere laag van de archetypen van Jung. Deze archetypen noemen we in het spel ‘de talenten’. Daarbij kun je denken aan talenten als de koopman, de weefster, de kunstenaar, de gids, de vertelster, de pelgrim, etc.
Het spel werkt voorbij de ratio, met onbewuste, intuïtieve informatie die inzicht en verdieping geeft en blijvende transformatie brengt. Het is een ontdekkingstocht en een herinneringsproces ineen. Gaandeweg ontdek je welke boodschappen jouw talenten voor je in petto hebben. En welke groei, die voor jou in het verschiet ligt, zij spiegelen. Zo herinner je je stap voor stap welke potentie (liefde) je allemaal in je hebt. Het Talentenspel is daarmee een enorm helpende methode in een persoonlijke zoektocht – en leuk om te doen bovendien.
Voor je op zoek gaat op de spelletjesafdeling van je favoriete online warenhuis: het spel is een erkende begeleidingstool die alleen door gecertificeerde talentencoaches gebruikt mag worden.
Als systemisch begeleider ben ik geboeid door de raakvlakken en de verschillen tussen werken met opstellingen en met het Talentenspel. Net als een opstelling geeft het Talentenspel nieuwe informatie en inzichten over jezelf en je systeem van herkomst. Voor mij komen beide voort uit dezelfde bron. Bert Hellinger noemde dit ‘het wetende veld’ en Jung ‘het collectieve onbewuste’. Wat wel anders is, is de informatie die je ophaalt met beide methodes. En daar ligt een enorme kans tot verrijking.
Het Talentenspel werkt met de imaginatie. Vanuit een meditatieve toestand ontmoet je je 12 talenten. In de verbeelding ga je in gesprek met deze talenten en ontdek je een ordening; een blauwdruk van je talenten. Zo ontdek je welke talenten je bijstaan of juist in de weg staan in het nemen van jouw koning(in)schap. Je kunt met deze methode vragen beantwoorden over je talent, werk, levensmissie.
De systemische laag kan daar nog iets zeer waardevols aan toevoegen. De systemische laag brengt je in verbinding met je familiegeschiedenis en je voorouders. Wanneer een talent geen ruimte krijgt, waar komt dat dan door? Aan wie of wat ben je onbewust loyaal in je achtergrond dat jouw talent niet stroomt? En wat is er nodig om daar ruimte voor beweging te maken?
Wat bijzonder is aan deze opstellingen is dat je representanten kunt opstellen van jouw archetypen en je innerlijke koning(in) in combinatie met je familiesysteem. Dan worden onderlinge dynamieken werkelijk voelbaar en ontdek je wellicht waardevolle informatie over jouw plek en wat je verhindert om die helemaal in te nemen.
Deze verbinding met je familiegeschiedenis helpt je om te gaan leven naar het inzicht over je bestemming. En dat doe je niet alleen voor jezelf, het geeft je ook de kans om wezenlijk iets bij te dragen vanuit jouw levensmissie en talent aan iets groters. Een prachtige samenwerking tussen beide methodes verrijkt zo de antwoorden die je zoekt.
Wil je meer leren over systemisch werk en opstellingen?
Aanbod
Groei op professioneel, persoonlijk of maatschappelijk vlak met een cursus, training of coaching van het BHI.
Over het BHI
Het BHI is hét opleidings-, kennis- en onderzoekscentrum voor systemisch werk. Maak kennis met het team, onze locaties en historie.
FAQ's
Ben je nieuw hier of is iets niet duidelijk? Bekijk de veelgestelde vragen over systemisch werk in het algemeen of het BHI.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.
InschrijvenOver het Bert Hellinger Instituut
Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.