Laten gaan en inhouden…
De projectleider van het Letse Ministerie van Financiën komt binnen. Haar taak is om de invoering van de Euro over een jaar voor te bereiden. Dat de Euro komt, betekent dat de huidige munteenheid, de Lats, moet verdwijnen. Ze wil weten wat ze als ministerie kunnen doen om om te gaan met de weerstand van de bevolking. We doen een zwermopstelling: een representant voor de Lats, een representant voor de Euro en tien representanten voor burgers uit Letland.
Ze zijn allen vrij hun natuurlijke bewegingen te volgen. Meteen wordt duidelijk dat beide munten heel andere waarden hebben dan alleen maar hun wisselkoers: de Lats staat voor de Letlandse ziel, de euro staat voor kansen en beweging, maar wordt ervaren als oppervlakkig.
De meeste Letten zijn verbonden met een eerdere geschiedenis: de korte periode tussen 1918 en 1941, de eerste keer in de geschiedenis dat Letland onafhankelijk was, vóór de invasie van Duitsland en de latere inlijving bij de Sovjetunie. De projectleider, deels in de opstelling, deels observerend, schrijft zich een ongeluk.
Het wordt haar duidelijk dat ze een andere koers moeten varen in de invoeringscampagne.
De dag na de verkiezingen. Bert Hellinger, nu 87 jaar, maakt er een opmerking over: ‘Ik heb gehoord dat er verkiezingen zijn geweest…… En dat iedereen gewonnen heeft….’.
Wil je meer leren over systemisch werk en opstellingen?
Aanbod
Groei op professioneel, persoonlijk of maatschappelijk vlak met een cursus, training of coaching van het BHI.
Over het BHI
Het BHI is hét opleidings-, kennis- en onderzoekscentrum voor systemisch werk. Maak kennis met het team, onze locaties en historie.
FAQ's
Ben je nieuw hier of is iets niet duidelijk? Bekijk de veelgestelde vragen over systemisch werk in het algemeen of het BHI.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.
InschrijvenOver het Bert Hellinger Instituut
Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.