Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

OpleidingSystemische pedagogiek

Bij de opleiding Systemische pedagogiek leer je wat systemisch werken is en kan betekenen in je professionele leven met kinderen. Alleen al door met systemische ogen te kijken, verandert er van alles: een kind kan zich ontspannen, er komt rust in de klas, er ontstaat samenwerking in het team en jij hebt meer rust en ruimte om je vak uit te oefenen. Wanneer je inzicht hebt in de werking van systemen wordt het mogelijk om met de stroom mee te roeien in plaats van ertegenin.

Voor wie?

Deze opleiding richt zich op mensen die werken met kinderen of jongvolwassenen in onderwijs, begeleiding bij leer- en opvoedingssituaties, kinderopvang en pleegzorg. Daarnaast is deze opleiding geschikt voor coaches en trainers die professionals in deze werkvelden begeleiden, en voor professionals die ouders begeleiden.

Doel van de opleiding

Bij de opleiding Systemische pedagogiek leer je systemisch waarnemen, denken en handelen, zónder opstellingen.

Na het afronden van de opleiding:

  • kun je oordeelloos, systemisch fenomenologisch waarnemen en handelen
  • kun je de houding en principes van systemisch fenomenologisch werk inzetten
  • weet je hoe systemen werken en hoe het gedrag van kinderen hard aan het werk is om het systeem ‘in orde’ en compleet te maken
  • kun je volgens de systemische principes een veilig kader scheppen, waardoor het kind niet bezig hoeft te zijn om zijn achtergrondsysteem te verdedigen
  • kun je het lot van de kinderen die je begeleidt lezen, zonder het te willen veranderen

Programma

De opleiding Systemische pedagogiek bestaat uit 4 blokken van 2 dagen. Hierin wisselen theorie en oefeningen elkaar af. Je doet kennis, ervaring en inzicht op over de grondprincipes in systemen. Daarnaast oefen je veel in kleinere groepen. Omdat je in dit werk je eigen gereedschap bent, is het leren gericht op zelf ervaren, je waarneming verfijnen en de bewustwording van je eigen innerlijke bewegingen en patronen.

Toelating

Er is geen vooropleiding nodig om deel te kunnen nemen aan de opleiding Systemische pedagogiek.

Praktische informatie

Gespreide betaling is mogelijk zonder meerkosten. Voor het maken van afspraken omtrent gespreide betaling kun je contact opnemen met de administratie via info@hellingerinstituut.nl.

Het Bert Hellinger Instituut is opgenomen in het Centraal Register voor Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Daarom is deze opleiding vrij van BTW.

Brochure

Meer weten over de opleiding Systemische pedagogiek? Download onze brochure!

Download

De startdata voor deze opleiding

In ons cursusaanbod wordt de opleiding op regelmatige basis aangeboden. Er zijn dus verschillende startdata en trainers. Zie hieronder de agenda voor deze opleiding of ga direct naar onze aanbodpagina voor de uitgebreide informatie

22 november 2024
8 dagen
Groningen
Bibi Schreuder
€ 2100,-

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.