Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

OpleidingSystemisch persoonlijk ontwikkeltraject

Voel jij een blokkade om te zijn wie je wilt zijn? Privé of in je werk? Ontdek onbewuste patronen en hun oorsprong in een persoonlijk ontwikkeltraject.

Als oude gewoonten de kop op blijven steken, ondanks de goede voornemens om het (dit keer) anders te doen, is er kennelijk nog iets wat aangekeken moet worden, iets wat doorleefd wil worden, of misschien wel iets waar je ontrouw aan moet worden. Ontmoet de onbewuste lagen/patronen van het familiesysteem en zie hoe ze jou mogelijkerwijs beïnvloeden. Maak (hernieuwd) kennis met je innerlijke delen en doorvoel jouw eigen potentieel!

Voor wie?

Deze opleiding is voor iedereen die:

  • stappen wil zetten in persoonlijke ontwikkeling
  • bij eerdere stappen toch terugviel in oude patronen
  • bereid is persoonlijke thema’s aan te gaan en voorbij te groeien
  • zijn of haar potentieel wil ont-dekken en ont-plooien
  • de persoonlijke verdieping zoekt in systemisch werk
  • zijn of haar systeem of systemen wil doorgronden

Doel van de cursus

In dit Systemisch persoonlijk ontwikkeltraject ga je zachtjes ondersteboven. In negen dagen ontdek je welke onbewuste lagen en patronen stammen uit jouw familiesysteem en hoe ze jou mogelijkerwijs beïnvloeden. Je maakt (hernieuwd) kennis met innerlijke delen en doorvoelt jouw eigen potentieel. Je leert te luisteren naar je lichaam en te vertragen. Te vertrouwen op het ‘niet-weten’, zodat er ‘helder weten’ gevoeld kan worden.

Programma

Het persoonlijk ontwikkeltraject is opgebouwd uit vier blokken. Ieder blok heeft zijn eigen thema, of leidraad. In een kleine groep van maximaal 12 personen werken we met opstellingen, meditaties, proceswerk, structuur opstellingen en een lichaamsgerichte boks clinic.

Er worden diverse werkvormen gebruikt gedurende het gehele traject. Er is genoeg ruimte voor een persoonlijke (familie) opstelling en we maken gebruik van structuur- en mini opstellingen. Het lichaam wordt aangezet middels waarnemingsoefeningen en proceswerk. Daarnaast zal een systemisch bokstrainer  je liefdevol confronteren met je primaire reacties.

Er zijn opdrachten voor pen en papier, andere opdrachten zijn voor de groep als geheel. Regelmatig nemen we je mee in meditaties. Voor verstilling, voor het gericht oefenen van aandacht, voor een systemisch proces, voor het aankomen of afscheid nemen. Theorie en reflectie maken de diversiteit in werkvormen compleet.

Wat je in ieder geval moet weten: er is tijd, rust en ruimte. We nemen de tijd, voor dat wat er nodig is. Er is rust in de bosrijke omgeving en de locatie ademt met je mee.

Blok 1: Ik en mijn bestaansrecht (2 dagen)

Jouw plek innemen op deze wereld. Naast dat je kind bent van je ouders, ben je ook een levend organisme tussen alle andere levende organismen. We verkennen de ‘horizontale en verticale’ assen van bestaansrecht. Ervaren wat er gebeurt als je je plek niet inneemt. Hoe je bij deze eigen plek kunt blijven, zonder jezelf te verliezen. Je maakt een draai naar je eigen volwassen leven en neemt waar wat er nog ‘aangekeken’ wil worden.

Blok 2: Ik en mijn systeem (2 dagen)

In deze twee dagen gaan we jouw familiesysteem verkennen. We kijken naar onbewuste- en bewuste loyaliteiten. Naar jouw verlangen en hoe familie dynamieken hier een rol in spelen. Welke last draag je op je schouders maar is niet van jou? Hoe komt het toch dat je altijd zo reageert op bepaalde situaties?

Blok 3: Ik en mijn delen (3 dagen)

In dit blok nemen we jouw innerlijke criticus onder de loep. Welke stemmen zijn bepalend voor jouw doen en laten? En wiens stemmen zijn dat dan? Hoe hard staat jouw innerlijke criticus ‘aan’? Hoe kun je meer compassie toevoegen?

We bekijken hoe deze kritische delen, welke veelal te maken hebben met een overlevingsmechanisme, jouw verlangen in het hier en nu beïnvloeden. Om dit verlangen uiteindelijk te kunnen manifesteren, werken we met re-integratie technieken van wat mogelijk verloren is geraakt.

Blok 4: Ik en mijn potentieel (2 dagen)

Het laatste blok staat jouw toekomst centraal. We gaan aan de slag met potentieel. Waar heb je nee tegen te zeggen om jouw potentieel te kunnen omarmen? Welke leidende principes dienen als jouw kompas? Wat heeft z’n bestemming bereikt?

Door middel van een boksclinic ga je ervaren wat je primaire beweging is en welke beweging behulpzamer zou kunnen zijn voor het verwezenlijken van je verlangens.

We eindigen met oogsten en vooruitkijken. Welke concrete handvatten zijn er opgedaan, welke situaties vragen om extra bewustzijn en hoe blijf je trouw aan jouw weg?

Toelating

Er is geen vooropleiding nodig om deel te kunnen nemen aan de opleiding Systemisch persoonlijk ontwikkeltraject.

Bijeenkomsten tijdens Covid-19-pandemie

Het Bert Hellinger Instituut doet er alles aan om de richtlijnen vanuit de overheid ter voorkoming van de verspreiding van Covid-19 zo goed mogelijk op te volgen. We werken steeds zoveel mogelijk conform de laatst bekende richtlijnen en mogelijkheden. Lees de actuele informatie over Covid-19 en het BHI en/of neem persoonlijk contact met ons op.

Praktische informatie

Gespreide betaling is mogelijk zonder meerkosten. Voor het maken van afspraken omtrent gespreide betaling kun je contact opnemen met de administratie via info@hellingerinstituut.nl.

Het Bert Hellinger Instituut is opgenomen in het Centraal Register voor Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Daarom is deze opleiding vrij van BTW.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch denken maakt ons bewust van het waarom van ons zijn en doen. Met organisatieopstellingen en familieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.