Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

WorkshopZiekte en gezondheid

Hoe houden ziekten en symptomen verband met trans-generationele patronen? Hoe volgt iemand, onbewust, het lijden van iemand anders in zijn of haar familiesysteem? Wat is de systemische ‘boodschap’ in een symptoom?

In deze workshop onderzoeken we – afhankelijk van de vraag van de cliënt – de dynamieken die gepaard gaan met het symptoom of ziekte. Welke waarheid wil aan het licht komen? Naast opstellingen is er ruimte voor korte inleidingen en reflecties.

Voor wie?

Deze workshop is voor mensen die zelf een case willen inbrengen en voor professionals die meer willen leren over systemische aspecten van ziekte en symptomen.

Voor alle duidelijkheid: opstellingen zijn geen behandeling. Daarvoor is de arts. Wel kunnen opstellingen helpen te onderzoeken hoe je je kunt verhouden tot een ziekte of symptoom. Dat helpt de condities voor genezing te versterken, geeft soms zielenrust, verbetert de relaties met dierbaren om je heen en geeft soms fysieke verbetering.

Doel van de workshop

In deze workshop:

  • Onderzoek je of jouw vraagstuk dynamieken heeft die gepaard gaan met het symptoom of ziekte.
  • Ontwikkel je een breder systemisch perspectief door deel te nemen aan of getuige te zijn van cases van anderen.
  • Vergroot je je sensitiviteit voor systemische vraagstukken.
  • Leer je van de techniek, systemische houding en strategie van de opsteller.

De begeleidster, Bibi Schreuder heeft ruime ervaring in opstellingen en systemisch werk met ziekten en symptomen. Ze initieerde en maakte deel uit van het Nederlandse team van het internationale onderzoek naar het effect van opstellingen op symptomen: SISC, 2006 tot 2011. Bibi is co-trainer in de verdiepingsopleiding ‘Opstellingen met ziekten en symptomen’ met Stephan Hausner.

Programma

De workshop bestaat uit twee dagen.

Toelating

Voor de workshop Ziekte en gezondheid zijn geen toelatingseisen.

Bijeenkomsten tijdens Covid-19-pandemie

Het Bert Hellinger Instituut doet er alles aan om de richtlijnen vanuit de overheid ter voorkoming van de verspreiding van Covid-19 zo goed mogelijk op te volgen. We werken steeds zoveel mogelijk conform de laatst bekende richtlijnen en mogelijkheden. Lees de actuele informatie over Covid-19 en het BHI en/of neem persoonlijk contact met ons op.

Praktische informatie

Voorafgaand aan de workshop ontvang je van ons per e-mail de uitnodiging, met hierin alle praktische informatie.

Het Bert Hellinger Instituut is opgenomen in het Centraal Register voor Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Daarom is deze workshop vrij van BTW.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.