Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Agenda

Opleiding

Systemisch Adviseren & Teamcoachen

Trainers

Petra van de Kop

Tim van Lingen

Locatie
 • De Zeven Linden
 • Middelberterweg 13a
 • 9723 ET, Groningen
Prijs

€ 3950,-

Aantal dagen

10 dagen

Startdatum

26 november 2024

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt.

Wachtlijst
Bekijk alle dagen

Opleiding

Systemisch Adviseren & Teamcoachen

Inleiding

In de opleiding Systemisch adviseren & teamcoachen leer je vanuit de systemische bril kijken naar wat in organisaties en teams speelt. Als de samenwerking stagneert, patronen hardnekkig zijn of de verandering steeds stokt, dan zit de oorzaak vaak niet tussen mensen maar in het systeem. Deze opleiding leert je hoe je vanuit systemisch perspectief kunt bijdragen aan de vitaliteit en groei binnen organisaties en teams.

Voor wie?

Deze opleiding richt zich op iedereen die advies en begeleiding biedt aan professionele samenwerkingsverbanden, zoals organisaties, teams, afdelingen, projectteams en netwerken. Met deze opleiding kunnen adviseurs (intern of extern), HR-adviseurs, teamcoaches of consultants hun advies- en interventiemogelijkheden uitbreiden.

Doel van de opleiding

Het doel van de opleiding Systemisch adviseren & teamcoachen is je systemisch bewustzijn te vergroten en te begrijpen wat organisatiesystemen nodig hebben om vitaal te zijn en te groeien. Je leert alledaagse interventies te doen, niet om opstellingen te begeleiden.

Na het afronden van de opleiding kun je:

 • naar organisaties en netwerken kijken met een systemische bril en veelvoorkomende patronen en dynamieken herkennen in teams, organisaties en netwerken
 • je zintuigen (gewaar-zijn) als instrument benutten zodat je signalen van het systeem waarneemt
 • werken vanuit de systemische basishouding: je bent je bewust van je eigen plek en oordelen en kunt meerzijdig partijdig luisteren en terughoudend handelen
 • een vraag of opdracht systemisch verkennen en met de opdrachtgever een heldere contractering maken: je eigen plek contracteren en vandaaruit met de anderen werken vanuit hun plek
 • systemische kennis en inzichten vertalen naar verkennende vragen en interventies, zodat organisaties/functionarissen beter kunnen functioneren

Programma

De opleiding Systemisch adviseren & teamcoachen bestaat uit 5 blokken van 2 dagen. Hierin leer je:

 • vitale systemen begrijpen en versterken
 • veelvoorkomende energielekken en thema's in organisaties herkennen
 • jouw eigen innerlijke houding en gesprekstechnieken inzetten op een manier die het beste bijdraagt aan het coachingsproces
 • systemische gespreksvoering in een adviesrelatie
 • systemisch interveniëren in teams & persoonlijke integratie

Tussen de blokken door oefen je met je oefengroep. Je voert zelfstandig korte praktijkopdrachten uit. Op elke praktijkopdracht ontvang je feedforward.

Boek & Kaartenset Systemisch adviseren

Bij deze opleiding ontvang je een exemplaar van het boek Systemisch adviseren. De organisatie als levend systeem en de bijbehorende kaartenset.  Ervaren systemisch coaches Siebke Kaat en Anton de Kroon leren jou systemisch te interveniëren. Daarvoor moet je het lef hebben om niet alleen vanuit een ander perspectief te kijken, maar daar ook naar te handelen. Bereid zijn de werkelijkheid onder ogen te zien en dromen en illusies los te laten. Kleine én grote veranderingen zijn de beloning!

Toelating

Er is geen vooropleiding nodig om deel te kunnen nemen aan de opleiding Systemisch adviseren & teamcoachen.

Brochure

Meer weten over de opleiding Systemisch adviseren & teamcoachen? Download de brochure!

Praktische informatie

Gespreide betaling is mogelijk zonder meerkosten. Voor het maken van afspraken omtrent gespreide betaling kun je contact opnemen met de administratie via info@hellingerinstituut.nl.

Het Bert Hellinger Instituut is opgenomen in het Centraal Register voor Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Daarom is deze opleiding vrij van BTW.

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet, maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt. In dat geval nemen we contact met je op.

Naam(Vereist)

10 dagen

26 november 2024
Blok 1: 09:30 - 17:00Petra van de Kop, Tim van LingenGroningen
27 november 2024
Blok 1: 09:30 - 17:00Petra van de Kop, Tim van LingenGroningen
13 januari 2025
Blok 2: 09:30 - 17:00Petra van de Kop, Tim van LingenGroningen
14 januari 2025
Blok 2: 09:30 - 17:00Petra van de Kop, Tim van LingenGroningen
6 maart 2025
Blok 3: 09:30 - 17:00Petra van de Kop, Tim van LingenGroningen
7 maart 2025
Blok 3: 09:30 - 17:00Petra van de Kop, Tim van LingenGroningen
7 mei 2025
Blok 4: 09:30 - 17:00Petra van de Kop, Tim van LingenGroningen
8 mei 2025
Blok 4: 09:30 - 17:00Petra van de Kop, Tim van LingenGroningen
23 juni 2025
Blok 5: 09:30 - 17:00Petra van de Kop, Tim van LingenGroningen
24 juni 2025
Blok 5: 09:30 - 17:00Petra van de Kop, Tim van LingenGroningen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.