Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Agenda

Workshop

Systeemlab: Vadersdochters

Trainers

Barbara Hoogenboom

Bibi Schreuder

Locatie
  • Nieuw Leven
  • Kadijksweg 8
  • 1791 LT, Den Burg (Texel)
Prijs

€ 100,-

Aantal dagen

1 dag

Startdatum

14 mei 2024

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt.

Wachtlijst
Bekijk alle dagen

Workshop

Systeemlab: Vadersdochters

Een tijdje geleden schreven we op LinkedIn een systemische reflectie over vaderdochters, waarop veel reacties kwamen. Waaronder ook het verzoek om over dit thema eens een onderzoeksworkshop aan te bieden. Daar hadden Bibi Schreuder en Barbara Hoogenboom wel oren naar: meer ontdekken over het begrip vadersdochters. Want ook zij willen er wel eens echt achterkomen wat het begrip ‘vadersdochters’ nou eigenlijk inhoudt…

Bibi: “Bert Hellinger beschreef lang geleden vadersdochters, en Jan Jacob Stam zei vaak iets als ‘typisch vadersdochter’. En dan kreeg ik de vragen over wat ze bedoelden. Ik kwam meestal niet verder dan de door hen beschreven eigenschappen zoals het makkelijk carrière maken, makkelijk met autoriteit omgaan, het ‘glazen plafond’ wanneer ze kans krijgen in de schijnwerpers te gaan staan, feilloos voelen wat vader nodig heeft, spanningen met moeder. 

Ben ik, Bibi, een vadersdochter? Vast wel, want ik was stomverbaasd toen -lang geleden- mijn broer zijn frustraties over onze vader uitte. Alles wat hij mijn vader verweet, verweet ik juist mijn moeder! Alleen kan ik me maar een heel klein beetje herkennen in de ‘eigenschappen’ van typische vaderdochters. In hoeverre ben ik blind voor mijn eigen patronen?”

Barbara: “Geen twijfel over mogelijk, ik ben een vadersdochter! Als kind groeide ik op met een lieve moeder en twee krachtige vaders en een liefmoeder. Het voelt of ik een dubbel mannelijk voorbeeld heb gehad van hoe in het leven te staan en daar iets van te maken. En bijna alle vadersdochtereigenschappen die hierboven genoemd worden, vink ik met gemak af. Pas nu, de vijftig gepasseerd, verbind ik me meer met mijn moeder, het moederlijke en het vrouwelijke in mijn achtergrond. Maar wat betekent het nog meer, voorbij de ‘vinkjes’? Daar ben ik heel benieuwd naar om te ont-dekken door er in deze workshop, en de voorbereiding ernaartoe, er vol in te duiken.”

Deze workshop is bedoeld voor alle deelnemers om lerend te onderzoeken over het thema vadersdochters. Verwacht niet dat Bibi en Barbara je een uitgebreide lezing en interventies zullen bieden. Ze zijn beschikbaar met al dat ze er nu en tegen die tijd erover weten en verder: open en bereid om te ontdekken dat het misschien heel anders zit. De prijs van deze Systeemlab (onderzoeks) workshop is daarom ook lager dan onze reguliere workshops.

 

 Vragen die die dag zullen leiden: wat houdt het nou echt in, hoe dienen vadersdochters het familie systeem, maar ook het systeem waar in ze werken? Wat ontwikkel je als je als vadersdochter opgroeit, en hoe belemmert het je misschien? Hoe beïnvloedt het je volwassen leven, je relaties, je werk? Hoe groei je aan dit patroon voorbij? “Door moeder én haar achtergrond vol te nemen”, schreven we zo mooi op LinkedIn. Maar hoe doe je dat? 

Voel je je aangetrokken om dit thema als vermeende vadersdochter samen met ons te onderzoeken: op 14 mei doen Bibi en Barbara deze onderzoeksworkshop op Texel. 

We verwachten voornamelijk vrouwen èn nodigen nadrukkelijk ook mannen uit, al was het maar om als representant te kunnen dienen. Misschien voelen mannen die zelf vadersdochters hebben of in hun partner of zus iets dergelijks menen te herkennen zich in het bijzonder aangesproken. 

Meld je aan voor de wachtlijst

Alle beschikbare plaatsen zijn momenteel bezet, maar meld je aan voor de wachtlijst. Het komt voor dat er alsnog plek voor je vrijkomt. In dat geval nemen we contact met je op.

Naam(Vereist)

1 dag

14 mei 2024
Dag 1: 09:30 - 17:00Barbara Hoogenboom, Bibi SchreuderDen Burg (Texel)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

EVENT
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.