Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

1 maart 2018| Overig

Ben je van iets of ben je voor iets?

Het kabinet Rutte III telt 12 ministeries en 16 ministers. Twaalf personen zijn minister van iets. Vier personen zijn minister voor iets. Zij worden ook wel minister zonder portefeuille genoemd.

Als ik er in gedachten een opstelling van maak, dan ziet dat er zo uit:
Links van de minister van staat het ministerie. De minister schept het kader waarbinnen het ministerie functioneert.
Bij de minister voor is dat andersom. Rechts van de minister voor staat het ministerie, aangevend dat de minister de tweede plek inneemt en handelt binnen het kader dat vanuit het ministerie gesteld wordt.

Systemisch zou ik zeggen dat de minister voor een niet bestaande plek inneemt, gecreëerd in een politieke deal. Optisch voor sommigen misschien mooi, maar in de werkelijkheid nogal kansloos?
Als een minister voor wel hard werkt maar weinig tot stand brengt, is het goed ons te realiseren dat het laatste nooit de bedoeling van de functie is geweest.

(Met dank aan Siebke Kaat die me op het verschijnsel attendeerde.)

Ben je moeder van je zoon of voor je zoon?

In een interview in de Volkskrant van 23 december 2017 stelt Janny van der Heijden dat ze zichzelf meer ziet als moeder voor, dan moeder van haar zoons.
Leuk om even bij stil te staan en te proeven wat het met je doet als je jezelf op deze twee manieren benoemt. Welke plek neem je in?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch denken maakt ons bewust van het waarom van ons zijn en doen. Met organisatieopstellingen en familieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.