Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Boeken

Boek

Systemisch Adviseren

De organisatie als levend systeem

Siebke Kaat en Anton de Kroon|2013|186 Blz.

Een praktijkboek voor adviseurs en ieder die iets wil veranderen, verbeteren of begrijpen over het functioneren van haar of zijn team of werk.

De aanpak is even eenvoudig als effectief: uitzoomen in plaats van details analyseren; naar het vertrekpunt kijken om het einddoel te kunnen zien; openstaande rekeningen onder ogen zien om weer omzet te krijgen; mallemolens van patronen gaan zien om een andere weg te kunnen gaan; begrijpen dat problemen oplossingen voor iets anders zijn.

Dat betekent niet dat het altijd makkelijk is om systemisch te interveniëren. Je moet er namelijk iets voor doen: het lef hebben om niet alleen vanuit een ander perspectief te kijken, maar ook te handelen. Bereidheid om de werkelijkheid onder ogen te zien en dromen en illusies los te laten. In die zin kun je bij deze manier van werken niet aan de zijlijn blijven staan. Maar kleine én grote veranderingen zijn de beloning.

Voor ieder die vanuit zijn eigen plek wil bijdragen aan de vitaliteit van organisaties.

Siebke Kaat (1961) is afgestudeerd aan de Vrije Universiteit in de Sociale Psychologie. Vanaf 1987 heeft zij in en voor diverse grote organisaties gewerkt als trainer, (team)coach en adviseur. Zij heeft bij het Instituut voor Communicatie te Kortrijk de voortgezette opleiding ‘Leiding geven aan groepen’ gevolgd, gebaseerd op systeemtheorie, en ook de basisopleiding Gestalttherapie. Zij heeft ook enige jaren haar positie van adviseur en trainer verruild voor de positie van directeur van de Hogeschool voor Natuurgeneeskunde Arnhem. Sinds 2001 heeft zij samen met enkele collega’s haar eigen bureau: Pragmavision.

Anton de Kroon (1943) heeft zich het systemisch werken eigen gemaakt via verschillende opleidingen. Vanaf 2007 is hij nauw betrokken bij het Bert Hellinger Instituut Nederland, o.a. met het geven van trainingen en opleidingen in binnen- en buitenland. Vanaf 2010 werkt hij vaak samen met Siebke Kaat.

Daaraan voorafgaand was hij, met inbreng van zijn eigen bureau, gedurende veertien jaar partner van Greep management- en organisatieontwikkeling. Als adviseur en coach heeft hij veel gewerkt in de eerste– en tweedelijns gezondheidszorg.

Bestel bij noorderlicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.