Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

Bibi Schreuder

Is stamoudste, mede-eigenaar en opleider bij het Bert Hellinger instituut Nederland.

Profiel
3 maart 2022| Maatschappelijk

Completely disconnected from those you want to be connected with

Al maanden voelde ik angst als ik dacht aan het onderwerp van de workshop die ik bij ‘Awakening the field, societal issues’, georganiseerd door Jan Jacob Stam op 19 februari zou geven. Ik voelde al dat mijn idealen er zouden kunnen kantelen. De eerste opdracht zou zijn om een representant in de ogen te kijken die representeert ‘dat wat mijn idealen proberen te voorkómen’, of ‘waar mijn idealen mij tegen willen beschermen’.

Maar er gebeurde nog iets anders: De twee zeer ervaren en technisch aangelegde hosts konden niet anders uitroepen dan “What’s happening here! This is fascinating!”. Elke keer dat we in de Zoom met allen bij elkaar waren viel de verbinding weg, soms had ik alleen maar bevroren beelden, soms viel het geluid volledig weg of had ik een echo van mijn eigen stem van 10 seconden. Ik veranderde onderwijl drie keer van computer, niets hielp. Ondertussen zaten de deelnemers in breakoutrooms waar het technisch gewoon goed liep en deden daar inzichten op naar aanleiding van miniopstellingen …  Maar het is er niet van gekomen om een maatschappelijke opstelling te doen met de hele groep om zicht te krijgen op wat de toekomstige maatschappij vraagt van onderwijs nu.

Opmerkelijk was dat iedereen de gehele workshop bleef!

In de chaos van het techniekfalen bedachten we meer breakoutroom opdrachten: één representant voor techniek, één representant voor de toekomst, één representant voor onderwijs en jijzelf.

Achteraf kregen we reacties binnen over die miniopstelling: de ‘techniek’ gedroeg zich als een halfgod, maar later zei hij: “I need containment from human people”. Meerdere breakoutrooms hadden dergelijke ervaringen gehad, dat de ‘techniek’ geleid of begrensd wilde worden door mensen.

Wat meteen een prachtige opdracht oplevert: hoe kan je mensen, en dus kinderen op school leren om te ‘containen’?

Kunnen we de macht van algoritmen bijvoorbeeld nog containen? En hoe leer je het containen van een maatschappij die gepolariseerd dreigt te raken?

Hoe leer je kinderen om de grote ethische vraagstukken die wij nu voor ons uitschuiven (zoals klimaatverandering) te containen?

En die eerste oefening, om te zien hoe je idealen iets proberen te voorkómen leverde nogal eens schokkende inzichten op: het ideaalplaatje van onderwijs als filter voor het willen voorkómen van oorlog, bijvoorbeeld. Des te schokkender dat vijf dagen later oorlog uitbreekt…

Tijdens de workshop kon ik me goed voorstellen hoe bijvoorbeeld docenten zich gevoeld moeten hebben tijdens de lockdowns: volkomen losgekoppeld van degenen waarmee je verbonden wilt zijn …

Naast frustratie dus ook inzichten en steeds meer vragen die verder onderzocht willen worden.

Ik ga dus nog een online workshop geven op 26 maart, 10.00 tot 12.00 uur:  

‘What asks future society from human people, what do we have to teach now?’

Een maatschappelijke opstelling en oefeningen in Breakoutrooms.

 In deze workshop borduren we voort op de inzichten die misschien wel dankzij die uitvallende techniek konden ontstaan.

Wil je meedoen? Dan zijn de kosten voor deze workshop €45 en kun je je aanmelden via deze link .

NB! Deelnemers aan Awakening the Field op 19 februari j.l. kunnen zonder kosten meedoen (zij hebben immers al betaald). Deze mensen krijgen een aparte mail met uitnodiging van Jan Jacob Stam en team.

Zaterdag 26 maart 2022

10-12 uur CET

Max 300 deelnemers

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.