Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

Barbara Hoogenboom

Is mede-eigenaar van en opleider bij het Bert Hellinger instituut Nederland.

Profiel
3 maart 2022| Maatschappelijk

Idealen en oorlog

Het is 19 februari 2022 en ik nam deel aan de online workshop van Bibi Schreuder bij Awakening the Field. Dit was een online evenement waarin 15 workshops over maatschappelijke onderwerpen werden gegeven. Het onderwerp van Bibi’s workshop heette de Toekomst van Onderwijs en in haar introductie maakte zij een hele grote uitzoomende beweging: het gaat in deze workshop niet over het creëren van een nieuw schoolsysteem, maar om te verkennen wat de toekomstige maatschappij en werkelijkheid nodig heeft. En wat dat vraagt van ons nu en van onze kinderen over 20-30 jaar.

En ze spreekt over de idealen die er over en in het onderwijs leven en over wat die proberen te beschermen. Hoe proberen idealen mij, ons, de toekomstige generatie te beschermen?

En we moesten opschrijven voor onszelf welke idealen we hadden. Ik tekende en krabbelde er wat bij.

Mijn idealen verbond ik aan wat zou ik willen dat kinderen leren in het onderwijs dat hen wordt geboden. En het zat vooral in het spectrum van mens-zijn, leren sociaal te zijn, voor elkaar opkomen, elkaar kunnen zien in de grotere context, leren over jezelf, voldoening kunnen halen uit wat je doet etc etc. Eigenlijk leren om een goed mens te zijn voor jezelf en voor elkaar. En dan ergens onderaan nog iets als oh ja, leren rekenen, lezen en schrijven is ook handig.

En toen gingen we een oefening in waarin je een representant voor jezelf, een representant voor je idealen en nog een derde representant moest opstellen. De derde representant stond voor ‘dat wat beschermd of weggehouden wil worden door jouw idealen’. En als je door/in het contact met die derde helder kreeg wat dat voor jou betekende, dan moest je zeggen ‘ja, jij bestaat en je zult er toch wel zijn’.

Ik voelde me onschuldig en licht toen ik de oefening in ging en binnen de minuut kwam het als een bom binnen: met deze idealen probeer ik ten diepste oorlog te voorkomen, uit te bannen, daartegen te beschermen en al dat. Ik was er echt van van slag. Dat er zoiets groots komt uit zulke schijnbaar onschuldige en mooie idealen. En dat het zo (z)waar en zo pijnlijk voelt om daar ‘ja, jij bestaat en zult er toch wel zijn’, tegen te zeggen.

Het is 24 februari 2022 en de oorlog is gestart.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.