Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

Bibi Schreuder

Is stamoudste, mede-eigenaar en opleider bij het Bert Hellinger instituut Nederland.

Profiel
26 juni 2023| Persoonlijk

Een opstelling is geen medicijn

Mensen kunnen fysiek gebukt gaan onder onbewuste patronen. Door een opstelling kan je bewust worden van die patronen. Met dat bewustzijn heb je de keuze om er anders mee om te gaan, of niet. Anders omgaan met de patronen kan dan niet alleen mentaal maar ook lichamelijk rust en bewegingsvrijheid geven.

Soms groeien mensen op in een systeem waar je er alleen bijhoort wanneer je pijn hebt of ziek bent. Heling vraagt om het loslaten van die loyaliteit. Het lastige daarvan is dat ons oerinstinct dan dicteert dat wanneer je er niet bijhoort, je ten dode bent opgeschreven. Dit is nog het oerinstinct van kudde dieren. Volwassen mensen echter weten dat ze het anders kunnen doen dan hun (voor-)ouders én toch voor altijd de volwassen dochter of zoon van hun ouders blijven.

Of neem een fysieke pijn als rugpijn. De rug kan onbewust dragen wat ondragelijk was in eerdere generaties.

Of je bent gewend om altijd de sterke te zijn en zet als vanzelf overal je schouders onder. Dit soort gedrag probeert misschien onbewust de (voor-)ouders alsnog te helpen bij wat zij ooit meemaakten. En op een gegeven moment wordt dat te veel voor het lichaam.  Inzichten daarover kunnen een boost geven aan het zelfhelende vermogen.

Ook dit soort dragen kan ruggen doen verslijten, of de spieren zijn te lang aangespannen geweest om alleen met inzicht en wilskracht de pijn te laten gaan. In dit geval zul je meer baat hebben bij de fysieke zorg van een arts of fysiotherapeut en helende oefeningen of bewegingen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.