Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

Sandra Hardenberg

Is mede-eigenaar & bestuurder bij het Bert Hellinger Instituut Nederland.

Profiel
3 februari 2022| Persoonlijk

Gevonden door het Bert Hellinger Instituut

Mijn kennismaking met het Bert Hellinger Instituut kwam in maart 2016. Na het faillissement van mijn vorige werkgever was ik vastbesloten het een tijd rustig aan te doen. De tijd daar had zijn tol geëist, mentaal en fysiek. Ik wist niet wat ik nu wél wilde, maar des temeer wist ik wat ik nooit meer wilde…

En zo vond, na slechts twee weken rustig aan doen, de vacature van officemanager bij het Bert Hellinger Instituut mij. Na het e-mailen van mijn sollicitatiebrief vond ook Barbara mij snel: binnen een half uur hing ze aan de telefoon. Na een heel fijn eerste gesprek met Barbara volgde ook al snel een tweede gesprek met Jan Jacob en met Willemien, destijds officemanager. Binnen een week was alles in kannen en kruiken en ging ik aan de slag. Ik kan me nog herinneren hoe ontzettend welkom ik me voelde, met alles wie ik was. 

Al snel was ik ook deelnemer aan een workshop Organisatieopstellingen. En eindelijk snapte ik wat ik al heel lang voelde, eindelijk kon ik er woorden aan geven. Na een aantal workshops, het lezen van boeken over systemisch werk en een opleiding Systemisch Leiderschap, begin ik dit jaar aan de opleiding Systeem Dynamieken in Organisaties. 

Als officemanager voelde ik me al heel snel eigenaar van het kantoor, iets wat Jan Jacob, Bibi en Barbara erkenden door mij mee te nemen in overleg en besluitvorming. Op papier was ik dan geen eigenaar, maar systemisch gezien voelde het al heel lang zo.

En toen, in het voorjaar van 2021, tijdens een van onze trainersdagen, vroeg Barbara mij waarom ik nou nooit echt antwoord had gegeven op haar herhaaldelijke vraag om in te stappen in de maatschap. Blijkbaar had ik deze vraag nooit geregistreerd, misschien omdat ik in de veronderstelling was dat dit niet mogelijk zou zijn of had ik het gewoon te druk met ons gezin en alle ballen hooghouden. 

Maar nu kwam hij wel binnen! Ik vroeg Barbara het me nog maar eens te vragen, want het antwoord zou ik nu wel weten! In de zomer van 2021 kwam de vraag nogmaals, en zei ik volmondig (en springend en juichend) ‘jaaaaaaaaa’. 

Ik ben dan ook heel erg trots dat ik me vanaf 1 januari 2022 mede-eigenaar mag noemen van dit prachtige instituut en dat Jan Jacob, Bibi & Barbara het in handen geven van de volgende generatie. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.