Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

Marion Latour

Is mede-eigenaar, trainer, coach en opsteller bij het Bert Hellinger Instituut Nederland.

Profiel
3 februari 2022| Persoonlijk

De beweging is er al…

Zo was het ook voor mij bij de start in het systemisch werk. Eigenlijk stuitte ik in 2013 per toeval op de opleiding systemisch coachen met paarden bij Ruud Knaapen. 

Iets met paarden leek mij interessant, het riep mij en ik schreef mij binnen 2 minuten erop in. Eerlijk gezegd had ik nog geen idee wat systemisch coachen was… 

Vanaf dag 1 van de opleiding was ik gegrepen door het systemisch werk en vele systemische opleidingen volgden. In oktober 2016, bij “the Seed and the Fruit”, een train de trainer opleiding voor organisatieopstellingen, zei ik bij de afsluiting tegen Jan Jacob: “I kill you as my master and I welcome you as my colleague”. Ik schrok van mijn eigen woorden, het was eruit voordat de woorden mijn denken hadden bereikt. De beweging en de woorden gingen mij voor.

Een maand later werd ik gebeld door Barbara met de vraag of ik gelieerd trainer wilde worden bij het Bert Hellinger Instituut: de “Ja” kwam direct, zonder denken en met doen…

Niet lang daarna zei ik mijn fulltime baan bij de brandweer op en gaf ik mij volledig over aan het systemisch werk en de bewegingen die daarbij horen.

Eind zomer 2021 liep ik met Barbara op het strand van Texel, wij spraken over de toekomst en het Bert Hellinger Instituut. Ik denk na over mijn woorden en antwoorden en aarzel. 

Opeens kijkt Barbara mij aan: “Ik wil dat je het gewoon uitspreekt…”.  Dit ontwaakt een beweging en dan komen de woorden eruit: “Ik wil meer doen, meer bijdragen aan het Bert Hellinger Instituut, en aan het systemisch werk…”.

De voorwaartse beweging, vaak zelfs voordat het precies in woorden uit te drukken is, nodigt mij keer op keer uit, ook nu als mede-eigenaar, om bij te dragen aan het systemisch werk en de natuurlijke beweging van het leven. 

Dankbaar voor wat was, trots wat is, en nieuwsgierig naar wat komt, geef ik mijzelf over aan de uitnodigingen en bewegingen als mede-eigenaar van het Bert Hellinger Instituut.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.