Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

21 december 2017| Systemisch coachen

Je plek weten

Wie was er eerst?

Dichtbij een wandelpad langs een slootkant zitten zwanen te broeden. Er staat een bord bij met de tekst: broedende zwanen zijn agressief.

Door de ogen van de zwaan gezien gaat het natuurlijk om defensief gedrag. Je kunt de vraag stellen wie hier nu eerst was: de zwaan of de wandelaar?

In de systemische ordening van zijn geeft wat later komt eerst erkenning aan wat eerder aanwezig was, om vervolgens de eigen plek in te nemen. Zo’n  benadering zou een andere tekst op het bord opleveren. Bijvoorbeeld: zwanen beschermen hun nest; houdt afstand.

Een vergelijkbaar soort verstoring van de ordening speelt zich af bij kusten waar zwemmers en surfers zich bedreigd voelen door haaien. Dan ontstaan er plannen om haaien te verjagen c.q. te doden. Je zou ook elders kunnen gaan surfen omdat de haaien er eerder waren. Bovendien, in de ordening is de oceaan meer  de plek voor haaien dan voor mensen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.