Jouw familiesysteem als bron
Het familiesysteem bepaalt voor een heel groot deel de essentie van ieder mens. Nuchter gezien word je ter wereld geworpen en dan besta je. Punt. Maar wie ben je dan? Die kern van ons zijn is terug te voeren op het familiesysteem.
Over het familiesysteem
Een systeem kun je zien als een groep, waarbinnen de regels en kaders anders zijn dan erbuiten. We maken allemaal deel uit van groepen, dus van systemen.
Je wordt geboren in het systeem van je familie, zonder dat je er bewust zelf voor kiest. Later kom je in allerlei andere systemen terecht: een klas, een sportclub, een team in een organisatie, een streek, een land, de samenleving. Allemaal systemen op zich, die weer deel uitmaken van een groter systeem.
De oorsprong van wie wij zijn en de onbewuste patronen die wij meenemen in ons leven zijn terug te voeren op al deze systemen – en het familiesysteem in het bijzonder. Want daar zijn we nu eenmaal onlosmakelijk lid van.
De invloed van het familiesysteem bij de geboorte van een kind
Ieder mens heeft eigen ouders. Of je ze nu kent of niet, of ze een aanwezige rol in je leven spelen of niet. Als je bent geboren, ben je geboren uit een vader en een moeder. Je bent 50/50 van hen. En jouw ouders zijn dat weer van hun ouders.
Via die lijn wordt niet alleen het leven doorgegeven, maar ook alles wat geweten wordt of ervaren is door de mensen voor jou. Al die levenswijsheid heb jij ook en wordt doorgegeven door epigenetische bepalingen in jouw DNA. Zo maakt jouw familiesysteem jou wie je bent al bij je geboorte. Ook als je geadopteerd bent of kind van een donor bent. Het lichaam weet het, ook al weet het hoofd het niet.
De rol van het familiesysteem tijdens het leven
Daarnaast is er de bron van het familiesysteem zoals het je is voorgeleefd. Zowel vanuit voorgaande generaties als vanuit jouw eigen biografische leven zijn er elementen die bepalen hoe jij nu leeft. Als je naar de lagen gaat die je kent, zul je misschien dingen herkennen. Zo deden mijn vader of moeder het ook. Of juist omdat zij het zo deden, doe ik het niet zo. Dat kan een bewuste bron zijn.
Tegelijkertijd kent deze laag van het familiesysteem een onbewuste bron of loyaliteit. Je krijgt onbewust aangeleerd wat gewoon gedrag is in jouw familie. En je hebt een grote loyaliteit naar je familiesysteem. Daarbij hoort ook een overlevingsmechanisme dat het van groot belang maakt om ergens bij te blijven horen.
Soms kun je willen besluiten het helemaal anders te gaan doen. Je wilt je kinderen bijvoorbeeld anders opvoeden dan je ouders dat gedaan hebben. Toch merk je dan vaak later dat je het toch hetzelfde doet. Dan kun je je afvragen, waar komt dat vandaan? Is dat epigenetisch en kun je het niet anders? Of hoor je misschien meer bij je bozige vader wanneer je zelf ook bozig bent?
Werkelijk anders doen vraagt twee dingen:
- Het besef: ik wil het anders.
- Ik stop met te wensen dat mijn (voor)ouders het anders hadden gedaan. Hoe zij het hebben gedaan heeft mij precies gemaakt hoe ik ben, dus ik kan dankbaarheid voelen voor mijn (voor)ouders.
Wanneer je kunt insluiten dat jouw leven is zoals het is, en dat met gebrek en pijn kunt nemen, kun je vanuit daar kijken hoe je je eigen weg meer kunt inslaan.
Jouw familiesysteem ontdekken
Vaak zijn mensen al heel lang in zichzelf op zoek naar oplossingen voor hun persoonlijke vraagstukken. Maar omdat ons familiesysteem zo’n grote invloed heeft op ons leven en ons zijn, liggen veel antwoorden niet binnen onszelf, maar in het familiesysteem. De manier van (over)leven van onze voorouders is vaak de bron van patronen die je nu als knellend ervaart.
Het kan een enorme eyeopener zijn en een bevrijdende energie geven wanneer je onbewuste patronen kunt herkennen en kunt plaatsen. Systemisch werk richt zich op deze onbewuste patronen. Een familieopstelling kan verbanden leggen tussen vroeger en nu. Wanneer die onbewuste patronen in je bewustzijn komen, ontstaan er keuzemogelijkheden, waar je eerder werd geleid door de onbewuste patronen.
In een familieopstelling maakt een systemisch begeleider die onbewuste patronen en dynamieken zichtbaar. Daarvoor maken we gebruik van alle informatie die ligt opgeslagen in het lichaam. Het is heel bijzonder hoe representanten precies die informatie oppikken in een familieopstelling. Met andere inzichten probeert de begeleider vervolgens met jou ruimte te creëren voor een nieuwe beweging of verandering. Met kennis over jouw familiesysteem kun je jouw vraagstukken heel anders benaderen.
Wil je meer leren over systemisch werk en opstellingen?
Aanbod
Groei op professioneel, persoonlijk of maatschappelijk vlak met een cursus, training of coaching van het BHI.
Over het BHI
Het BHI is hét opleidings-, kennis- en onderzoekscentrum voor systemisch werk. Maak kennis met het team, onze locaties en historie.
FAQ's
Ben je nieuw hier of is iets niet duidelijk? Bekijk de veelgestelde vragen over systemisch werk in het algemeen of het BHI.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.
InschrijvenOver het Bert Hellinger Instituut
Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.