Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Leiderschap

Training

Een leiderschap training geeft je nieuwe handvatten in jouw rol als leidinggevende. Het geeft je de mogelijkheid de positie van leider in te nemen of over te brengen aan anderen hoe zij hun leiderschap in het systeem beter kunnen uitvoeren. Systemisch leiderschap draait niet om het individu, maar om de leider in het systeem. Met goed leiderschap verbetert het hele systeem.

Anders dan bij klassiek leiderschap leer je bij systemisch leiderschap éérst te focussen op het systeem als geheel en daarna pas op individuen binnen de organisatie.

Voor wie een training systemisch leiderschap bedoeld is

Een leiderschap training is bedoeld voor iedereen met een leidinggevende functie binnen het bedrijfsleven, publieke organisaties, scholen, in de zorg en in samenwerkingsverbanden.

Wat systemisch leiderschap doet voor je organisatie

Een cursus of training systemisch leiderschap leert je in eerste instantie systemisch naar de organisatie te kijken. Je ziet dat de energie van jou als leider essentieel en sturend is binnen het systeem. Je ontdekt dat de patronen binnen het systeem bepalend zijn voor het succes van het team. Als leider ben je daarmee in staat het systeem te versterken en in balans te houden – maar ook om het systeem juist te verstoren, zodat verandering mogelijk wordt.

Systemisch leiderschap kan je ondersteunen bij vele organisatorische vraagstukken:

 • je worstelt als manager/leidinggevende met je plek in de organisatie
 • er is (onverklaarbare) weerstand in de organisatie
 • er heerst een angstcultuur
 • de afdeling of het bedrijf gaat fuseren en dat leidt tot problemen
 • binnen de organisatie lopen we tegen gedrag of patronen aan die we niet (meer) willen
 • we willen verandering organiseren en weten niet precies hoe

In feite zijn alle organisatievraagstukken geschikt om systemisch bekeken te worden. Ook vraagstukken die meer gaan over toekomstige beslissingen, zoals: wat is een mogelijk effect van het samenvoegen van teams, van het introduceren van een nieuw product, van het wijzigen van beleid, etc.

Wat een training systemisch leiderschap doet voor je eigen ontwikkeling

Als systemisch leider leer je oordeelloos waarnemen en handelen. Je diept onderliggende patronen op en onderzoekt wat van de geschiedenis erkend moet worden voor je vooruit kunt komen met je team of organisatie.

Je leert nieuwe wegen in te slaan door oude, niet werkende patronen te laten varen. Je ontdekt dat een vraagstuk er vanuit een ander perspectief anders uit kan zien – of zelfs helemaal geen vraagstuk meer is.

Zodra je de basisprincipes in systemen door hebt en kunt doorvoelen, zul je ontdekken hoe je jouw systemisch leiderschap handen en voeten kunt geven. Het feit alleen al dat je een functie of een plek hebt die leiderschap vraagt, betekent dat je de verantwoordelijkheid en kracht hebt om er iets van te maken.

Doel van een training systemisch leiderschap

Het doel van een training leiderschap is dat je leert op een systemische wijze jouw team of organisatie te begeleiden en de houding en principes van systemisch fenomenologisch werk in te zetten.

Een training systemisch leiderschap leert jou:

 • een organisatiediagnose maken vanuit systemisch perspectief
 • patronen en dynamieken herkennen en interventies toepassen
 • je eigen patronen beter doorzien
 • fenomenologisch waarnemen
 • systemische teaminterventies inzetten om het team vitaler te maken
 • je plek als leider stevig innemen

Trainingen en cursussen systemisch leiderschap bij het BHI

Bij het Bert Hellinger Instituut kun je verschillende opleidingen, cursussen en workshops over systemisch leiderschap volgen.

Opleiding Systemisch adviseren & teamcoachen

In de opleiding Systemisch adviseren & teamcoachen leer je vanuit de systemische bril kijken naar wat in organisaties en teams speelt. Als de samenwerking stagneert, patronen hardnekkig zijn of de verandering steeds stokt, dan zit de oorzaak vaak niet tussen mensen maar in het systeem. Deze opleiding leert je hoe je vanuit systemisch perspectief kunt bijdragen aan de vitaliteit en groei binnen organisaties en teams.

Ga naar de opleiding Systemisch adviseren & teamcoachen.

Opleiding Systemisch leiderschap in het onderwijs

Als er veel uitval onder de leerkrachten is, ouders of leerlingen ontevreden zijn, het lerarenteam niet werkelijk samenwerkt, er steeds terugkerend ‘gedoe’ is, is het tijd om te kijken naar wat er gebeurt in de onderstroom van de onderwijsorganisatie. In de opleiding Systemisch leiderschap in het onderwijs leer je met een systemische bril kijken naar de schoolorganisatie als geheel. Daarmee komt er ruimte voor groei voor schoolleiders, docenten en leerlingen.

Ga naar de opleiding Systemisch leiderschap in het onderwijs.

Opleiding Systeemdynamieken in organisaties

Systeemdynamieken in organisaties spelen een belangrijke rol in de onderstroom. Dat kan belemmerend werken in allerlei situaties. Bijvoorbeeld wanneer er weerstand of angst leeft in de organisatie. Of mensen niet mee kunnen of willen bewegen bij veranderingen in het team of de organisatie.

De opleiding Systeemdynamieken in organisaties leert je systemisch werk te doorvoelen, te integreren in jezelf en mee te nemen naar de wereld van organisatievraagstukken.

Ga naar de opleiding Systeemdynamieken in organisaties.

Trainingen en cursussen systemisch leiderschap bij Systemic Business School

Systemic Business School is een aanvullend initiatief van het Bert Hellinger Instituut, geheel gericht op leiders die vanuit samenhang willen bewegen en klaar zijn voor nieuwe tools in hun leiderschapsstijl. Systemic Business School geeft leiders compleet nieuwe tools om te werken met en in het geheel.

Systemic Business School biedt korte trainingen in leiderschap aan die passen bij  iedere fase van je carrière. Dat kan in de vorm van een incompany training, waarbij we de focus daar leggen waar de behoefte van jouw organisatie ligt. Ook kun je een opleiding bij ons volgen, zoals:

Leergang Systemisch Business Leiderschap

Leer kijken naar jouw team en jouw organisatie als onderdeel van een dynamisch systeem, alsmede als onderdeel van een groter, maatschappelijk systeem. Als deelnemer aan deze leergang onderzoek je tijdens vijf modules van steeds twee dagen de impact van systemen: zowel de natuurlijke kant van ecosystemen, als de hedendaagse bedrijfsmatige kant, als de collectieve en de intuïtieve groepskant.

Cruciaal in dit proces is jouw leiderschap. Jij bent immers het instrument van waaruit de impulsen gegeven worden. Je hoeft niks op te geven van wat je al kent of kunt, we nodigen je uit om iets toe te voegen.

Leergang Systemisch Interimmanagement

Het programma van de leergang Systemisch interim management richt zich op het maximaal benutten van jouw positie als tijdelijk onderdeel binnen een bestaand systeem. Hoe doorzie je de onderstroom en doorbreek je daarmee patronen in de bovenstroom?

Per blok hebben we een andere focus:

 • Hoe maak je een veld?
 • Systemische lagen
 • Borging & compleet afscheid

Benieuwd? Neem een kijkje bij het actuele aanbod trainingen leiderschap van Systemic Business School!

Meld je aan voor een training systemisch leiderschap

Bekijk het actuele aanbod opleidingen, workshops en cursussen bij het Bert Hellinger Instituut en schrijf je direct in!

Agenda

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch denken maakt ons bewust van het waarom van ons zijn en doen. Met organisatieopstellingen en familieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.